Belépés Regisztráció

Tudástár


Az öregkori végső elválásról szól Irvin D. Yalom és Marilyn Yalom: Halálról és életről című könyve. Arról a pótolhatatlan veszteségről, amit mindannyiunknak át kell élnie és el kell szenvednie, mert ez is az életünk szerves része. Ezen belül a legfontosabbról, a búcsúzás és elmúlás méltóságáról, valamint a friss özvegységről is szól az amerikai házaspár 247 oldalas könyve, amely idén a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

 • Kultúra

A modern pszichológia előszeretettel használja a mérgező ember kifejezést. Meg kell vallanom, kedvelem ezt a kifejezést, mert tapasztalatból ismerve ezt az embertípust, meglehetősen találónak tartom. Olyan emberekről van szó, akik nem tartják tiszteletben mások döntését. Saját viselkedésükért nem vállalnak felelősséget, amelynek okait inkább külső tényezőkre hárítják: a szüleiket, neveltetésüket, illetve egyéb vélt vagy valós sérelmeiket okolják.

 • Kultúra

Létezik segítő szeretet, ami maroknyi reményt nyújthat akkor is, amikor szinte csak az marad és ez nagyon fontos, hogy jelen legyen, amíg lehet. Boccaccio mondja, hogy amint a boldogság határán ott leselkedik a bánat, úgy a szenvedés és gyötrelmek határán pedig ott várakozik az öröm és megkönnyebbülés. Hiszen mindenben van valamiféle rend (Wass Albert írta már emigrációban egyik híressé vált versében: „A világ fölött őrködik a Rend”).

 • Kultúra

Azt mondják, hogy az idős ember - különösen nyugdíj után – időmilliomos. Aztán, ha tényleg beszélgetünk az 50. vagy a 60. esztendőt már megélt rokonunkkal, barátainkkal, azt látjuk, hogy rengeteg feladatuk van. Sokan közülük dolgoznak, mások ápolják náluk is idősebb szüleiket, esetleg beteg gyermeküket, unokájukat, ügyeket intéznek, tanulnak az unokákkal, s aktív résztvevői lakókörnyezetük civil életének.

 • Kultúra

Az „időskor pestisével”, a demenciával foglalkozó tudósok már több évtizede felhívják a figyelmet arra, hogy a szinte kivétel nélkül 50 év felett kezdődő súlyos betegség első jelei az úgynevezett „freezingek”. Ezek a „lefagyások” azok a pillanatok, amikor valaki a rutinszerűen végzett cselekvésekben megakad, s akár hosszú percekig nem tud továbblépni.

 • Egészség

Tilmann Lahme német író és irodalomtörténész pár évvel ezelőtt: A Mannok című monumentális családregényével lépett színre, amelynek magyarra fordított változatát nemrég vehettük kézbe. Ez a mű nemcsak egy szépirodalmi alkotás, hanem egyúttal monográfia, életrajz és napló is egyben, amely mögött monumentális kutatómunka áll, ami a kötet olvasása közben válik nyilvánvalóvá. 

 • Kultúra

Miközben a születéskor várható átlagéletkor folyamatosan növekszik világszerte, s miközben Magyarországon is egyre tovább élnek az emberek, megdöbbentő, hogy bizonyos szakterületeken mennyi életkori előítélettel (a gerontológiai szakirodalom szavával: ageizmussal) találkozhatunk. Sajnos, a sport is ilyen terület. A hosszabb és egészségesebb emberi élettartam szükségképpen hozza magával azt, hogy a sportágak legtöbbjében sokkal tovább maradnak aktívak a szereplők, mint korábban; képesek akár 40 év körül is nagyon jelentős teljesítményekre.

 • Egészség

Az 1960-70-es években Magyarországon több településen, illetve budapesti kerületben  (Budafok, Kelenföld, Zugló, Tatabánya) épültek úgynevezett „Öregek Háza”-i. Ezek  nemzetközi tekintetben is rendkívül korszerű időstudományi koncepció szerint egy közös épületben, különálló tanácsi lakásokat jelentettek a frissen épült lakótelepek közepén. Ezzel megvalósult az, ami minden gerontológus álma ma is: ne szakadjon ki az idősebb ember a sokféle generáció közül, hallja a gyerekzsivajt, lássa a munkába siető és onnan hazatérő felnőtteket, de közben vigyázzanak rá, s ha szükségét érzi, elhúzódhasson magányába. Ezt hívják intergenerációs együttélésnek. Itt az idő, hogy felújítsuk ezt a kezdeményezést!

 • Kultúra

Nemrég egy különleges könyv látott napvilágot a L’Harmattan Kiadó gondozásában: A gyermekvonatok – Élő híd Magyarország, Hollandia és Belgium között az első világháború után címmel. Ismerhettük ugyan, de már fizikai valójukban nincsenek jelen annak a nemzedéknek a tagjai, akik részesei lehettek az első világháború után a Vöröskereszt, illetve több nemzetközi és egyházi szervezet által irányított akciónak. A „gyermekvonat” néven ismertté vált program több ezer magyar gyereknek a sorsát változtatta meg.

 • Kultúra

Miért fontos, hogy megismerjük családunk történetét? Kutatások támasztják alá, hogy a szülők traumáját a gyerek magáévá teszi, ami a traumák generációs újraélését eredményezi. A túlélők tudtukon kívül adják tovább a következő generációnak azt, amit átéltek. Azzal, hogy nem beszélnek a nagyszülők, a szülők a múltról, nemcsak a kommunikációt, hanem a szeretet áramlásának útját is elzárhatják.

 • Kultúra

Dr. Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató, a Mediaworks főmunkatársa  több előadást és kurzust is tart az országban a családfakutatásról. Sőt, speciálisan szenioroknak, azaz 50 év felettieknek is hirdet ilyen jellegű foglalkozásokat. Őt faggattam arról, hogy mi a haszna saját múltunk kutatásának, ha már elmúltunk mi magunk is fél évszázadosak?

 • Kultúra

Ilonka néni 78 éves, egy dunántúli kis faluban él egyedül. Gyermekei és unokái Budapesten laknak és dolgoznak, férje pedig már öt éve meghalt. Amikor két éve jöttek az önkormányzattól, és hoztak neki egy karórát, amelyen a pontos idő mellett csak egy piros gomb volt, először nagyot nevetett.

 • Digitális fejlesztés

Igen sok kérdés vetődhet fel ezzel a témakörrel kapcsolatban. Olyanok például, mint hogy milyen érzés az öregedés… Hogyan gondolkozzunk az idő óhatatlan múlásáról? Lassabban kellene élni, óvatosabban, és minél teljesebben? Talán az egyik legfőbb dolgunk, hogy minden helyzetben és mindvégig megmaradhasson a méltóságunk, illetve azt hogyan biztosítsuk magunk és mások számára.

 • Kultúra

Az Idősek Világnapja alkalmából a Civilút Alapítvány Odaadó Programja megbízásából a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. felmérést készített az 55 évnél idősebb népesség körében az egészség, biztonság, médiahasználat, koronavírus-járvány digitalizációban betöltött hatásáról, valamint az Odaadó Portálhoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevételéről.

 • Digitális fejlesztés

Az Idősek világnapja alkalmából ma már a világ országaiban számos állami és önkormányzati ünnepség zajlik le, amelyek centrumában a 60 év felettiek állnak. Ekkor nemcsak a nagyszülőket ünnepeljük tehát, hanem azt a dinamikusan növekvő társadalmi csoportot, amely a WHO előrejelzései szerint 2050-re kétmilliárd főre fog növekedni.

 • Kultúra

A cukorbetegség a leggyakrabban előforduló anyagcsere-betegség, mely során a szervezetben nem vagy csak kis mértékben termelődik inzulin. A szervezet a cukrot (szénhidrátot) nem képes hasznosítani inzulin nélkül, így annak koncentrációja megnő a vérben (vércukor = szérum glükóz).

 • Egészség

Minél aktívabbak vagyunk (fizikailag és szellemileg is), és minél magasabb a test izomaránya, annál több energiát igényel a szervezetünk. De ha egész nap csak fekszünk és semmit sem csinálunk, a szervezetünk akkor is dolgozik: többek között a légzéshez, a szív működéséhez is energiát használ fel.

 • Egészség

Az a természetes személy minősül a kiadatlan részarány tulajdonosának, akinek a nevén 2021. január elsején az ingatlanügyi hatóság (Földhivatal) által vezetett termelőszövetkezeti különlapon olyan, aranykorona értékben kifejezett részaránytulajdon volt nyilvántartva, amelynek ellenében sem ingatlan tulajdonához, sem kártalanításhoz nem jutott.

 • Jogi támogatás

Aktuális téma a megmaradt termelőszövetkezeti részaránytulajdonok sorsa, mely idén véglegesen rendezésre került. Sokan hivatalos levélből értesülnek arról, hogy ők vagy felmenőik részarány-tulajdonosok, de jelentős számban képviseltetik magukat azok is, akikhez nem jut el sem az az információ, hogy részarány-tulajdonosok, sem az, hogy ennek fejében kártalanításra jogosultak, sem az, hogy a kártalanításhoz miként juthatnának hozzá. Nekik kívánunk segítséget nyújtani az alábbi összefoglalóval.

 • Jogi támogatás

Az Angliában élő, 84 éves József Attila- és Kossuth-díjas író már több felmenőjét megörökítette: világhírű nagyapjának, Molnár Ferencnek az életét dolgozta fel az első családi könyvben (Színház az egész világ). A különleges egyéniségű irodalomszervező édesanyának, Sárközi (Molnár) Mártának az életét a levelein keresztül örökítette meg (Levelek Zugligetből). Négy évvel ezelőtt édesapjának, a nácik által megölt Sárközi Györgynek állított emléket (Mi erősebb: a dal vagy az orkán?); nemrég pedig nagyanyjának, Vészi Margitnak az életét dolgozta fel, amelyből egy színes egyéniségű, több művészeti területen fellépő alkotói életutat ismerhetünk meg.

 • Kultúra

A gyümölcscukor (fruktóz) a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ételkészítésénél ugyanolyan íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő belőle. A vércukrot csupán kis mértekben emeli. Sok konyhai alapanyagban fordulhat elő, ilyenek a gyümölcsök, üdítőitalok, lekvárok, dzsemek, diabetikus készítmények, mézek, kukoricaszirup és a zöldségek is.

 • Egészség

Jónak tarthatjuk az életünket, ha annak értelmét és ezáltal talán a célját is meglátjuk. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy tisztában legyünk a jogainkkal és kötelességeinkkel, illetve azok szerint is cselekedjünk. Ezt nem az öntudatosság miatt tartom fontosnak, hanem amiatt, hogy különböző élethelyzetekben ki tudjunk állni önmagunkért.

 • Kultúra

Elsősorban vidéken vagy a kertvárosi területeken okoz gondot, ha akár a szomszéd állata, akár ismeretlen állat a kertben, a termőföldön vagy a közterületen bóklászik. Mi a teendő ilyenkor? Az Odaadó jogi szakértője ezúttal ezt járja körül.

 • Jogi támogatás

Mivel helyettesíthetjük a gluténtartalmú liszteket, köreteket? Olyan gabonafélékkel, pszeudo-gabonafélékkel vagy magas keményítőtartalmú zöldségekkel stb., amelyek természetükből adódóan nem tartalmaznak glutént, és sem a termesztés, sem a malom- és gabonaipari vagy egyéb feldolgozás során nem szennyeződnek a gluténnel.

 • Egészség

A címben szereplő témakörben egy sorozat veszi kezdetét, amely segít eligazodni az olvasmányok tengerében: az Odaadó Tudástár ezen sorozata aktuális könyvajánlókat fog tartalmazni. Naponta sokféle sajtótermékkel és könyvvel találkozhatunk, amelyeket korábban utcai árusoknál és üzletekben pillanthattunk meg először (ennek is megvolt a varázsa!), de ma már ezeket is az internet „behozza” az otthonunkba. Szinte ki se kell mennünk a lakásunkból, hogy tájékozódhassunk ezekről. De melyik a jó könyv, egyáltalán mi az, hogy „jó könyv”? Ki dönti ezt el? Mi alapján olvassunk?

 • Kultúra

A Szenior Akadémia 2021-es tavaszi online szemeszterének nyolcadik alkalmán dr. Gadó Klára, a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ igazgatója tartott előadást az idős emberek megbetegedéseinek és gyógyításának sajátosságairól. Többek között beszélt az időskorban gyakori betegségekről, a klinikai tünetek jellegzetességeiről, a gyógyítás speciális szempontjairól, valamint a megelőzés fontosságáról is.

 • Egészség

Rossz szomszédság, török átok - így tartja a régi közmondás. Bizony, a rossz szomszédi viszony manapság is megmérgezheti az emberek életét, sok bosszúságot okozva. Áthajlik a kerítésen a szomszéd fájának az ága – kinek a feladata a gondozás? Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyakran felmerülnek. Nagy segítséget jelent, hogy szabályozták ezt a területet is, ez az úgynevezett szomszédjog. Jelen cikkünkben ezt a témát járja körül az Odaadó jogi szakértője.

 • Jogi támogatás

A tej és tejtermékek mindennapi fogyasztása azért különösen fontos a 60 év felettiek számára, mert az „izomépítő” állati fehérjéken túl nagyobb mennyiségben tartalmaznak a csontok egészségének fenntartásához hozzájáruló kalciumot, illetve a kalcium beépüléséhez szükséges D-vitamint.

 • Egészség

Az ember hamar felismerte, hogy egyes növények aromája élvezetesebbé teszi az ételét, sőt némelyik még gyógyít is. A fűszerek őshazája India, ott használják a legtöbb és legerősebb ízesítőket. Európa is hagyományosan fűszerez, legrégebb óta köménnyel, kakukkfűvel, ánizzsal, zsályával… Ezeket a magyar konyha is bőven használja.

 • Egészség

A cukrozott üdítőitalok az „üres kalóriák” forrásai: fogyasztásukkal a szervezet nem jut értékes tápanyagokhoz, csak cukrokhoz, melyek mozgásszegény életmód mellett könnyen eredményeznek súlygyarapodást. Az üdítőben lévő cukor hatására ráadásul olyan savtermelő baktériumok szaporodhatnak el a szájban, melyek roncsolják a fogzománcot.

 • Egészség

Felnőttek és a gyerekek számára is érdekes és hasznos az az új honlap, mely az egészséges táplálkozási szokások kialakításához szükséges információkat tartalmazza. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által fejlesztett, az OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlást bemutató okostanyer.hu website mellett már a telefonokra letölthető applikáció is elérhető.

 • Egészség

Az életkor növekedésével egyre fontosabbá válik, hogy milyen ételeket és milyen mennyiségben fogyasztunk. Az öregedés természetes, biológiai folyamat, melynek során fokozatosan csökken a fizikai aktivitás, az emésztés lassul, az immunrendszer gyengül, és változik a szervezet hormonszintje.

 • Egészség

A méz elsődlegesen különféle cukrokból, túlnyomórészt fruktózból és glukózból, valamint egyéb anyagokból (szerves savak, enzimek és a begyűjtött mézben lévő szilárd részecskék) áll. A méz színe a csaknem színtelentől a sötétbarnáig terjed. A méz állaga folyékony, sűrűn folyó vagy részben, illetve egészen kristályos is lehet. A méz íze és aromája eltérő, a növényi eredettől függően.

 • Egészség

A magyar lakosság 19%-a 65 év feletti és az előrejelzések szerint 2030-ra minden negyedik ember ebbe a korosztályba fog tartozni. Az öregedés és a vele együtt járó élettani folyamatok egyre több embert érintenek itthon is, a kutatások szerint azonban nagy lehetőségek rejlenek a mobil-, és videójátékokban. Ezek ugyanis az idősek kognitív képességeit fejleszthetik, miközben csökkenthetik a magányosság érzését.

 • Digitális fejlesztés

Hogyan őrizhetnénk meg mindnyájan sokáig a fogainkat? címmel tartott előadást dr. Bartha Károly, a Fogorvostudományi Kar dékánhelyettese, a Konzerváló Fogászati Klinika egyetemi docense a Szenior Akadémia 2021-es tavaszi szemeszterének ötödik alkalmán. A szakember egyebek mellett szólt arról is, hogy milyen szoros kapcsolat van a száj megfelelő állapota és az általános egészség között.

 • Egészség

Szókereső betűkből igencsak jó szórakozás lehet. A szókereső betűkből áll, ezeket a betűket nem lehet áthelyezni. A karakterekre rá kell nézni, és a karakterek által kiadott szavakat kell megtalálni. A szókereső betűkből áll tehát, aminek a lényege, hogy a betűk által kiadott szavakat a játékosok felfedezzék. Aki több szót képes megtalálni, az nyeri meg a játékot. A játéknak van egy játékos, és több játékos által játszható változata is.

 • Digitális fejlesztés

Napi öt adagra elosztott változatos étkezést javasol az idősebbeknek Veresné Dr. Bálint Márta. Az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a csontok egészségéhez ebben a korban különösen fontos kalciumot főként tejből vagy tejtermékből lehet megszerezni, a napi D-vitamin-szükséglet bevitele azonban főleg télen nem csupán étrendi kérdés.

 • Egészség

Dr. Szél Ágoston, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatójának, az egyetem rector emeritusának korábbi telt házas előadásán az érdeklődők megismerkedhettek a leggyakoribb szemet érintő betegségekkel, mint a zöld vagy a szürkehályog, azok kezelési lehetőségeivel, de választ kaptak arra is, hogy mitől függ a szemünk színe. Szó esett a különböző színtévesztési zavarokról és azok okairól is.

 • Egészség

Ismerős, amikor gyerekek és unokák izzasztó órákat töltenek a szülőkkel, nagyszülőkkel, hogy meggyőzzék őket arról, hogy az okostelefon, a tablet vagy más IT kütyü nem ördögtől valók és még idős korban is megtanulható a használatuk?

 • Digitális fejlesztés

A Szakkör.hu elindulása óta eltelt másfél hónapban a pandémiás helyzet ellenére – vagy éppen annak köszönhetően – elmondhatjuk, hogy az érdeklődés a nemzeti kultúra, a hagyományaink iránt töretlen.

 • Kultúra

A nagyszülők, dédszülők körében nagyjából 820 ezren interneteznek már viszonylag rendszeresen, azaz legalább hetente belépnek a digitális világba, azonban kevésbé vannak tisztában a virtuális tér kockázataival, mint a fiatalabb, rutinosabb felhasználók – hívja fel a figyelmet a biztonságos internet napján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

 • Digitális fejlesztés

Könnyített torna mobilizáló, erősítő és egyensúlyt fejlesztő gyakorlatokkal az idősebb generáció számára. A gyakorlatokat Almásy Csilla gyógytornász-fizioterapeuta, jógaoktató állította össze.

 • Egészség

Tegyen velünk egy gyors és érdekes kísérletet: vegyen egy igazán mély levegőt, majd lassan engedje ki! Egyszeriben jobban érzi magát tőle a bőrében, igaz? Ez nem véletlen, hiszen légzésünk kifejezetten hatékony eszköz a stresszcsökkentésben, ezáltal mentális egészségünk hosszú távú megőrzésében is.

 • Egészség

Néhányan azt gondolják, hogy a Smart Home-ok eszközei a fiatalabb korosztályt célozzák meg. Nem is tévedhetnének nagyobbat! Miért ne lehetne élvezője az intelligensotthonoknak az idősebb korosztály is? 

 • Digitális fejlesztés

A túl sok "Szerencsekerék" vagy a "Helyszínelők" nem tesz jót az idősebbek szellemi állapotának - állítják a kutatók. A kutatók 4000, 15 és 98 év közötti amerikai adatait elemezték, és arra jöttek rá, hogy a 65 éven felüliek háromszor annyi időt töltenek tévézéssel, mint a fiatalok.

 • Digitális fejlesztés
 • Egészség

A járványügyi helyzetben nagyon fontos, hogy minimálisra csökkentsük a személyes találkozások számát. Az Ügyfélkapu ebben is segít, mert számos ügyet tudunk intézni a számítógépen keresztül. Megmutatjuk, hogy hogyan lehet már otthonról is Ügyfélkaput nyitni.

 • Digitális fejlesztés

Sokan hallottak már az Ügyfélkapuról, és sokan rendelkeznek is ilyen regisztrációval. Ugyanakkor nem ismerik a szolgáltatásokat, megijednek az elektronikus ügyintézéstől, félnek, hogy rossz gombot nyomnak meg és ezzel visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el. Cikkünkben bemutatjuk, mi mindenre használható az Ügyfélkapu, és egyáltalán nem kell tőle tartani.

 • Digitális fejlesztés
 • Jogi támogatás

A számolás igénye már igen korán megjelent az emberiség történetében. Eleinte csak megszámlálásos feladatok léteztek, például azért, mert meg kellett számolni, hány állat van a csordában, vagy fel kellett mérni, hogy milyen lesz a termés.

(Forrás: neum.hu)

 • Digitális fejlesztés

A test folyamatosan változik, így a fizikai erő és az egészség megőrzéséhez is másra van szüksége a külnböző életkorokban. Ezért az ötvenes-hatvanas években járva nem árt, ha étrendünkben is bevezetünk néhány változtatást.

 • Egészség

Április végétől folytatódik az országos csonttörési kockázatfelmérő program, amely a csontritkulás korai felismerésére és veszélyeire hívja fel a figyelmet - közölte Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság elnöke.

 • Egészség