Belépés Regisztráció

Tudástár


A gerinc a test szilárd tengelyét alkotja, a felnőtt ember gerince kettős „S” alakú görbületet ír le fiziológiás esetben. A gerincferdülés a gerinc oldalirányú eltérését jelenti, ami lehet funkcionális vagy strukturális. Ebben az írásban ezeket a fogalmakat tisztázzuk és az ezekkel kapcsolatos egészségmegőrző, fejlesztő lehetőségeket.

Itt a nyár, a meleg, előkerülnek a lenge ruhák és a nyári szandálok, papucsok. Ezzel egyidőben gyakran jelentkeznek talpi, sarokcsont körüli fájdalmak, feszesség érzés a lábszárban. Mi az összefüggés, és mire érdemes figyelni a nyári lábbeli választásánál? Ebben a cikkben erre keressük a válaszokat.

Itt a nyári szünet, egyre több a gyerekek szabadideje, és egyre többet vannak a nagyszülőkkel. A közös időtöltésben felmerülhet a kérdés, hogy milyen játékokat, programokat válasszunk, ami nem csak szórakoztat, de fejleszt is.

A mozgatószervrendszeri problémák között a derékfájás bizonyosan dobogós helyen szerepel. Nézzük meg, milyen tényezők állnak általában ennek az állapotnak a hátterében, és mikor milyen szakemberhez érdemes fordulni.

Szerencsére a csapból is ez a téma folyik! Az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen. Fontos is erről beszélnünk, hiszen hazánkban a szív- és érrendszerei betegségek, illetve az elhízottak száma és aránya óriási, messze a világátlag felett van. A napi legalább 30 perc mozgás mindenkinek ajánlott, különösen az idősebb korosztály számára. Azonban az 50 év felettiek számára a testmozgás bizonyos formái kockázatosak lehetnek, ha nem figyelünk a megfelelő körülményekre és eszközökre. Ebben a cikkben azt emelem ki, hogy a betonon történő futás mennyire káros hatással lehet a gerincoszlopra és az ízületekre.

A magas vérnyomás kialakulásának kockázata az évek előrehaladtával folyamatosan nő, de ez nem jelenti azt, hogy idős korban mindenkinél bekövetkezik. Az egészséges életmód irányelveit (kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, lelki harmónia) szem előtt tartva egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet ez a kórkép.

„A diabetes mellitus (cukorbetegség, cukorbaj) olyan anyagcsere-betegség, amelynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de a kórfolyamat következményesen érinti a zsír- és a fehérjeanyagcserét is. A cukorbetegség alapvető oka az inzulin viszonylagos vagy teljes hiánya, illetve az inzulinhatás elmaradása.”  /2020. EüK. 12. szám EMMI irányelv 4/

Aligha van olyan olvasónk, aki nem gondolt már arra, és sokan sajnos tapasztalták is a környezetükben, hogy a magányos, idősebb ember gyakran betegesebb, különféle memóriaproblémákkal küzd, nagyobb kommunikációs nehézségei vannak annál, aki ugyan vele egyidős, de nem egyedül él, s így mindennap beszélget valakivel, nemcsak az internet segítségével, hanem élőben is. Tavaly év végén nyilvánosságot látott egy szakmai tanulmány, amely szokatlanul nagy mintán vizsgálta meg ugyanezt a témát, és nagyon érdekes következtetésekre jutott. 

Melyik az a mozgásforma, ami a legkönnyebben elérhető mindenki számára, és a teljes szervezetünkre jótékony hatással van? Ez nem más, mint a séta, vagy nevezhetjük gyaloglásnak is. Ha ezt az egyszerű és nagyszerű tevékenységet beépítjük a mindennapjainkba, garantáltan érezni fogjuk a teljes testi és lelki feltöltődést, de ezt megelőzően tudnunk kell, hogyan is lehet jól sétálni, gyalogolni.

A mediterrán étrend 2010-ben, valamint 2013-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének listájára. A Földközi-tenger térségében élő népek, akik eszerint élnek, híresek hosszú és egészséges életükről. Az idősebb korosztály számára a mediterrán diéta számos előnyt kínál. Az étrend alapját a növényi eredetű élelmiszerek, - különösen a friss zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák és az olívaolaj, - valamint a halak, hüvelyesek, olajos magvak és zöldfűszernövények képezik.

A hőhullámok mindig megviselik az emberi szervezetet, de ez különösen igaz olyan időszakokra, amikor az extrém meleg nem illik az évszakhoz. Idén tavasszal immáron második alkalommal tapasztaljuk mindezt. Ez az időjárás különösen az idős és beteg emberekre veszélyes. Az ő esetükben több probléma is adódhat, de szerencsére lehet tenni azért, hogy ezeket elkerüljék.

Az időskor egy különleges és sajátos életszakasz, amelyet sokféleképpen meg lehet élni. A társadalom gyakran a nyugodt, otthoni élet ideáljával azonosítja, sőt: a nagy gondolkodók többsége is, évszázadokon keresztül azt javasolta, hogy az ember éljen ún. disengagement-életet, azaz szakadjon el minden kihívástól, külső veszélytől, maradjon otthon, a négy fal között.  Szerencsére az idősek nem hallgatnak erre, és egyre többen választják azt az aktívabb, közösségi életformát is, amely nem csak kulturális vagy edukációs programokban ölt testet, hanem szabadidős tevékenységekben is. Ilyen a közös bevásárlás szeretteinkkel vagy éppen barátainkkal. Bár kétségtelen, hogy a plázázásnak időskorban is megvannak a maga kihívásai és hátrányai, nem szabad figyelmen kívül hagynunk annak potenciális előnyeit sem.

Itt, az Odaadó Portálon is több cikk és videó jelent már meg izmaink fenntartásáról és esetleges fejlesztési lehetőségeiről idősebb korban. Eddig elsősorban a teherbíróképesség, illetve a stabil és hatékony mozgás tekintetében vizsgáltuk meg ezt a kérdést. Izmaink szinten tartásának azonban vannak más aspektusai is, amelyeket megértve még fontosabbnak érezhetjük a rendszeres mozgást.

Időskorban a tápanyagok rosszabb hasznosulása miatt tápanyagokban gazdag ételeket kell fogyasztani. Időskorban megjelenhetnek krónikus betegségek, így például szív-és érrendszeri betegségek, ízületi betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, felléphetnek rágási nehézségek, melyeknek nagy figyelmet kell szentelni a táplálkozás során.

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy testünk hozzájusson a szükséges vitaminokhoz, illetve ásványi anyagokhoz. Mivel a szervezet előállítani nem tudja, a táplálkozás során visszük be ezeket. De a legnagyobb igyekezet mellett, a legváltozatosabb étrenddel sem jutunk elegendő vitaminhoz, ezért pótolni kell. Igen ám, de mivel? Vitamin igényünket befolyásolja a korunk, az évszakok és a betegségek. Hogy szervezetünkben miből van hiány, a vérképünk mutatja meg a legpontosabban. De hogy a szenior korosztály számára általánosan tavasszal milyen vitaminokra van szüksége, ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Az egészséges idősödésnek nem természetes velejárója a betegségek kialakulása. Habár idős korban a szervezet vitalitása némileg csökken, lelassul az egyes szervek működése és kevésbé aktív a sejtek megújulása, mindezek ellenére vannak olyan meghatározó életmódbeli tényezők, amelyekkel lényegesen megnövelhetjük az egészségben eltöltött életévek számát.

Bizonyára ismerősen cseng az angol: „use it or loose it” – „amit nem használsz, azt elveszíted” mondat. Ez az elv nem csak az idegrendszeri folyamatokra érvényes, de éppúgy a mozgatórendszerünk állapotára is. Az izomzat edzése, aktiválása az optimális működés érdekében minden életkorban szükséges és lehetséges. Számos kutatás alátámasztja, hogy az izomtömeg bármely életkorban növelhető.

Ma már egyre több speciális foglalkozás közül válogathatnak az idősebb korúak is, hiszen ebben az életkorban is létszükséglet a mozgás. Nézzük meg milyen a jó szenior mozgásprogram, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor ilyen aktív szabadidős tevékenységek közül válogatunk. 

Az elesés az időskor egyik legsúlyosabb problémája, ezért az úgynevezett geriátriai szindrómák körébe tartozik. Sokszor nem is magyarázható külső okokkal a hirtelen egyensúly vesztés, aminek következménye az elesés, amely akár súlyosabb sérülést is okozhat. Sőt, pszichológiai következményt is okozhatnak az elesések.

2023-ban készült és idén került fel a Netflix filmcsatornára A szeretet gyógyító ereje c. lengyel film, amely kissé „hollywoodiasítva”, kissé romantizálva dolgozza fel azt a történetet, amely eredetileg a lengyel néphagyományban létezett, s modernizált regény formájában Tadeusz Dołęga-Mostowicz 1937-ben írta meg. A történet különösen ajánlott azoknak, akik lelki válságot vagy éppen súlyosabb fizikai vagy lelki betegséget éltek és élnek át, de voltaképpen mindenkinek, aki hisz abban, hogy az élet tud csodákat hozni – igen, időnként a lehetetlen is megtörténik, hogy a világ rendje helyreálljon…

Svédországban egy népszerű gyógyszerlánc (az Apotek Hjärtat, amelynek körülbelül 390 gyógyszertára van az országban) menedzsmentje nemrégiben bejelentette, hogy betiltják a 15 év alattiak számára a bőrifjító vagy bőrregeneráló krémek vásárlását. Az értékesítés csak akkor lehetséges, ha erre érvényes, ha a kiskorúaknak ellenőrizhető szülői engedélyük van.  Ez a lépés egyre nagyobb figyelmet irányít arra, hogy milyen káros hatásokat okozhatnak ezek a termékek, különösen a fiatal bőrön. A szakértők szerint az ifjúkorban használt anti-aging készítmények hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, amelyek megelőzése kulcsfontosságú.

Életünk során mindannyian vágyunk a hosszú, egészséges életre. Az időstudomány a cél elérésére már sokezer elméletet fogalmazott meg, amelyek számos érdekes és fontos eredményt tartalmaznak. Az egyik legújabb elmélet a világjáró újságíró, Dan Buettner nevéhez fűződik, aki kutatásait neves gerontológusok munkáira alapozta. A Kék Zóna-elmélet olyan közösségeket vizsgál Puerto Ricótól Japánig, Szardíniától Kaliforniáig, ahol az emberek kivételesen hosszú életet élnek jó egészségben.

A Táncterápia c. romantikus angol családi vígjáték, Richard Locraine rendezésében 2017-ben került a mozik műsorára, és ma a Videa videómegosztó oldalon nézhető meg, kiváló magyar szinkronnal. A szórakoztató film főhőse, a hatvan év feletti Sandra (Imelda Stauton) egy sajnos ma már egyre gyakoribb szituációba kerül: váratlanul és véletlenül kiderül, hogy dúsgazdag férje már több éve intim kapcsolatban van az egyik legjobb barátnőjével, aki még kirándulásokra is elkísérte őket. Sandra a saját, szinte mesebeli jólétét, a családi kastély sznob világát otthagyva nővéréhez költözik, aki London egyik szórakozó negyedében él, egy kis lakásban...

Az orvostudomány folyamatosan vizsgálja az Alzheimer kialakulásnák tényezőit, mely betegségben egyre több ember érintett. Cikkünk összefoglalja a demencia nemzetközi tekintetben ma szakmailag leginkább elfogadott okait, és javaslatokat tesz az idősebb korosztálynak az agyi öregedési folyamatok lassítására.

Elgondolkodtató és megdöbbentő az a dokumentumfilm, amely az utóbbi évtizedek nagyobb amerikai ételmérgezés-járványait tárja fel. A Megmérgezve - A Poisoned: The Dirty Truth About Your Food című film hangsúlyozottan az Egyesült Államokról szól, de azt hiszem, minden ország és minden generáció találhat benne tanulságos összefüggéseket, és inspirációt a figyelmesebb, megfontoltabb táplálkozásra.

2023 őszén mutatta be a Netflix-csatorna, és még ma is a népszerűbb filmek közé tartozik a Nyad című életrajzi film, amely valós tényeken alapul, de művészi feldolgozásban, remek szereposztással került a nézők elé. Az Elizabeth Chai Vasarhely és Jimmy Chin által  rendezett, százhúsz perces fimdráma főhöse valós személy, Diana Nyad, aki gyermekkorától kezdve úszó volt, és még ebben az életszakaszában állt át a hosszabb távokra. Diana 64 évesen valósítja meg élete célját, és ötödik (sőt, ha egy ifjúkori kísérletét is ideszámítjuk: hatodik) kísérletre, 110 mérföldet folyamatosan, kitartóan egy hajó mellett úszva, ún. cápaketrec nélkül Kubából átjut Floridába. 

Visszaforgathatjuk-e az idő kerekét? Megfiatalodhatunk-e olyan műtéti eljárásokkal, ahol másoktól - hozzátartozónktól, de akár tőlünk távol élő, idegen emberektől - kapunk ehhez fiatal sejteket vagy egész genetikai szakaszokat? Ezt a kérdést vizsgálja a Paradise című tudományos-fantasztikus film, amely a 21. század közepén játszódik Berlinben és Litvániában.

Sokszor mentik fel magukat az emberek a rendszeres sporttevékenység alól különféle egészségügyi okokra hivatkozva. De valóban létezik olyan betegség, állapot, amely teljes mértékben kizáró tényező lehet? Ebben a cikkben a leggyakoribb ilyen eseteket vesszük sorra, és vizsgáljuk meg, milyen lehetőségeket kínálhat a mozgás.

A bemelegítés a sportfoglalkozások egyik legfontosabb alappillére, mégsem kap sokszor kellő hangsúlyt. Gyakran inkább az edzésprogram fő részére koncentrálnak, pedig, ha nincs megfelelően felkészítve a test és az idegrendszer, az sérüléshez és a teljesítmény romlásához vezethet. Nézzük most meg, mit is jelent a bemelegítés, és milyen fontos szerepe van a mozgásos tevékenységek során.

Nagy visszhangot váltott ki mind a tudományos, mind a szélesebb közvéleményben az a kutatás, amelynek eredményeit az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban 2023 augusztusában adtak ki. A négy amerikai kutató jegyezte tanulmány szerint a mikroműanyagok rekordgyorsasággal terjednek az egerek szervezetében, és aggasztó viselkedési és egészségi változásokat okoznak. Sajnos, nagy valószínűséggel ebből arra lehet következtetni, hogy az emberek kapcsán is hasonló eredményekre jutnak majd a kutatók.

A minap egy dunakeszi előadásom után egy nagyon érdekes kérdést kaptam egy hatvan év feletti hallgató hölgytől. Miután az előadáson beszéltem az élet négy dimenziójáról (fizikai, lelki, mentális, spirituális állapotfenntartás, javítás) azt kérdezte, hogy a fizikai dimenziónál a mozgás, a táplálkozás és a megfelelő alvás mellett említett tudatos gyógyszerszedés hogyan valósulhat meg akkor, ha Magyarországon szakorvosi rendszer van, és minden orvos a saját szakterülete kapcsán ír fel gyógyszert?

A jóléti társadalom általános velejárója, hogy a túlzott és előnytelen energiabevitel miatt jelentősen megnövekszik a cukorbetegség kockázata – minden generáció tekintetében. A „kései” cukorbetegség, ismertebb nevén 2-es típusú diabétesz, egy olyan, túlnyomórészt 40 év felett jelentkező, krónikus állapot, amely a vér glükózszintjének veszélyes emelkedésével jár. A legnagyobb probléma ezzel a betegséggel az, hogy sokan nem ismerik fel az első jeleket, így hajlamosak lehetnek figyelmen kívül hagyni a kezdeti tüneteket. Íme néhány jel, amelyek arra utalhatnak, hogy érdemes volna konzultálnunk körzeti orvosunkkal vagy egy diabétesz szakorvossal az időskori cukorbetegség lehetőségével és megelőzésével kapcsolatban.

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age-friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helysége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helységeit, felsorolván, hogy hogyan lehet ezeket idősbaráttá tennünk. Ezúttal a nappali kerül sorra.

Nem csak a 20 éveseké a világ! Az internethasználat most már az idősebb korosztály életében is hétköznapivá vált. Noha egyre ügyesebben használják a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, nem árt résen lenni. A netes szörfözés ugyanis nem minden esetben jelent gondtalan időtöltést, ha nem vagyunk résen, könnyen becsaphatnak, ami később sok fejtörést okozhat. Legyünk tisztában a buktatókkal!

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age- friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helysége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helyiségei, felsorolván, hogy hogyan lehet ezeket idősbaráttá tennünk. Ezúttal a raktárhelyiségek kerülnek sorra. 

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age-friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helysége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helységeit, felsorolván, hogy hogyan lehet ezeket idősbaráttá tennünk. A harmadik részben a hálószobák kerülnek sorra. 

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age-friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helyisége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helyiségei, felsorolva, hogy hogyan lehet ezeket „idősbaráttá”tennünk.

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age-friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helysége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helységeit, felsorolván, hogy hogyan lehet ezeket idősbaráttá tennünk.

Az ember okozta, nem természetes éghajlat- és időjárásváltozások egyre sürgetőbb kihívások elé állítják az egész világot, benne Magyarországot is. Nem kérdés, hogy  –  ugyan a fanatikus és az embereket mindennap rémisztgető mozgalmakhoz semmiképpen sem csatlakozva, de  –  mindannyiunk felelőssége részt venni valamiképpen a klíma védelmében, a talán korántsem olyan rémísztó, de mindenképpen számos problémát okozó globális felmelegedés lassításában. Az idősebbekre is fontos szerep hárulhat ebben a folyamatban, hiszen élettapasztalatuk és bölcsességük (a gerontológia szakszavával: krisztallizált intelligenciájuk) révén képesek az átlagnál jobban is hozzájárulni a fenntartható jövő kialakításához, az élhető világ megtartásához. Az alábbiakban néhány egyszerű, ugyanakkor hatékony módszert mutatunk be, amelyekkel az idősek is tehetnek a klíma védelméért.

Miért fontos az unokákkal, gyermekekkel töltött idő? Miben van jelentősége a közös élményeknek? Például a tudás- és tapasztalatok átadásában. Az ember jobban bevési azt, amit a családban tanul. Főleg, ha az élményekhez kötődik. Akár otthon, akár a lakáson kívül. 

 • Szabadidő

Hiába a nyári vakáció, az unokák nem mozdíthatók ki a lakásból, főleg az Xbox vagy a PS-kontroller mellől. Pedig nagy szükség lenne arra, hogy a különféle generációk közös élményeket szerezzenek. Hiszen így érthetik meg egymás gondolkodását, esetleges gondjait. A mozi mindig jó lehetőség a közös élmények átélésére! Pláne akkor, ha a film főhőse a szenior korosztályhoz tartozik.

 • Szabadidő

Élete folyamán minden ember találkozik a veszteség, a gyász érzésével. Természetes és elkerülhetetlen jelenség, amelyet meg kell tanulni feldolgozni. Hosszú és fájdalmas feladat: az ember újra és újra futja a lelki és szellemi köröket a tagadástól az azonosulásig, a távolodástól a visszaesésig. A veszteségfeldolgozás személyes, olykor szarkasztikus, olykor sírva-nevetős útját mutatja be az After Life - Mögöttem az élet című filmsorozat. A főhős saját felesége váratlan, gyors elvesztését kísérli meg feldolgozni. Pontosabban valamennyire elviselhetővé tenni az utat, amelyen már – úgy érzi – mögötte van az élet. Vagy mégsem?

 • Egészség
 • Szabadidő

Ezúttal egy kedves és szerethető animációs filmet ajánlunk a nagyszülők figyelmébe. Kiváló időtöltés, ha azt a nyári vakációban együtt nézzük meg a kisebb, 6-7 éves unokákkal. Nem pusztán közös élményt ad, de általa kicsit átláthatunk a „generációs betonfalon” is, ebből pedig sokat tanulhatunk.

 • Egészség
 • Szabadidő

A napsütötte Toszkána igazán jó úti cél 50 év felett. Idősbarát szállásaival, nyugodt atmoszférájával, varázslatos tájaival, kultúrájával fizikai, lelki, szellemi és spirituális feltöltődésre egyaránt alkalmas. Toszkána kisvárosai barátságos szeretettel, sok paddal, kényelmes családi éttermekkel fogadják az utazót. Az ott élő emberek pedig nagyon boldogok, ha néhány szót beszélünk a nyelvükön.

 • Szabadidő

Nyáron is fontos, hogy megőrizzük fizikai aktivitásunkat, hozzájárulva ezzel a testi, lelki egészség fenntartásához. Ám a melegben érdemes néhány dologra odafigyelni a biztonságos mozgás érdekben. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

 • Egészség

Az időskori sportolásnak, a fizikai aktivitásnak, számtalan jótékony hatását ismerjük. Mégis sokan vannak, akik különböző okok miatt nem mernek, tudnak, vagy nem akarnak részt venni különböző fejlesztő hatású programokon. Mindezek hátterében egyaránt állhatnak személyes és a környezettel kapcsolatos tényezők. És számos tévhit is. 

 • Egészség

Amikor Rob Reiner amerikai rendező és producer 2007-ben aláírta a frissen elkészült, A bakancslista című film forgalmazásáról szóló szerződést, valószínűleg nem sejtette, hogy egy olyan, kiemelkedő alkotást hozott létre, amely ma is rengeteg beszélgetés és vita tárgya, nem csak esztétikai, de gerontológiai tekintetben is. Úgy is írhatnám, hogy munkája mindkét tudomány felől időtálló.

 • Kultúra

Szenior korban, 50 év felett az ember már tudja, hogy a szervezete hogyan reagál a nyári időjárásra. A legtöbben pontosan érezzük, hol vannak a fizikai határaink: mit bírunk és mit érez a szervezetünk. Néha azonban mégis „félrekalibráljuk” magunkat, nem veszünk figyelembe bizonyos körülményeket. Összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot, amelyek segíthetnek az idősebbeknek a nyári melegben.

 • Egészség
 • Szabadidő

Nap mint nap hihetetlen dolgokat hallunk a jövőről. Az emberek egészségét mesterséges intelligencián alapuló rendszerek vigyázzák, legfőbb munkaeszközük többnyire már nem az irodában, hanem az otthonukban lévő számítógép, és emberi kapcsolataik csaknem teljes mértékben a virtualitásra korlátozódnak. De vajon minden átalakul? Megszűnik a vágy a másik ember fizikai közelségére? Lesznek-e, s ha igen, hogyan lesznek még családok? Mi lehet ebben a világban a legidősebbek szerepe?

 • Digitális fejlesztés
 • Egészség
 • Szabadidő

Azt már régóta tudjuk, hogy a csont- és izomrendszer karbantartása kiemelt jelentőséggel bír a mozgatószervrendszerünk és egészségünk fenntartásában. Arról azonban ma még kevés szó esik, hogy milyen jelentősége van a fasciának. Itt az ideje, hogy bemutassuk ezt a forradalmian új szemléletmódot.

 • Egészség

Füst Milán a II. világháború sodrában, 1942-ben fejezte be, hét év kemény munka után A feleségem története című regényét, amely 1945 után zajos könyvsiker lett – messze túllépve a kommunista politikai blokk határait. Az író megható derűvel képes bemutatni a lélek finom árnyalatait, de érzéketlenségeit is. Érdemes újra elővenni a könyvet, megnézni a regényből készült filmet, hogy nagyobb biztonsággal megértsük az érzelmi tekintetben analfabéta Störr kapitányt. 

 • Kultúra

Legyen tél vagy nyár, egy finom házi lekvárnál nincs finomabb a puha kalács mellé. Szinte bármilyen gyümölcsöt be lehet főzni, érdemes az örök klasszikusoknak számító barack vagy szilva mellett más ínyencségekkel is kísérletezni! Nézzük meg a nagymama jól bevált receptjeit, és az újdonságokat is!

A befőzés valójában csöppet sem bonyolult konyhai feladat. Ugyanakkor a tökéletes lekvár, befőtt készítéséhez nem árt ismerni a legfontosabb praktikákat. Régen a befőzés szükségszerű volt, hiszen a nyár ízeit és értékeit így tudták a vitaminszegény téli hónapokra átmenteni. Napjainkban újra előtérbe került a házi tartósítás, a hajdani tudás és tapasztalat azonban mégis megér némi frissítést: idézzük fel újra a lekvárkészítés lépéseit!

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónő életét és sorstörténetét bemutató, egészestés magyar mozifilm minden korosztály számára érdekes. Természetesen gerontológiai kutatóként felmerült bennem a kérdés: mit tud az érdekességen túl adni a film az idősebb, ötven év feletti korosztálynak? Nekik adhat-e mondjuk inspirációt, vagy nyújthat-e támaszt, s ha igen, pontosan mit?

 • Egészség
 • Szabadidő

A történet főhőse a 100 éves Allan, aki éppen a születésnapjának ünneplése elől menekül ki az idősotthon ablakán, majd számtalan abszurd helyzetbe kerül. Nyilvánvaló, hogy a film elsősorban esztétikai szempontból értelmezendő. De azt hiszem, hogy legalább ennyire fontos lehet az időstudományi nézőpont is. Mire int, mire figyelmeztet egy ilyen furcsa posztmodern vígjáték?

 • Egészség
 • Kultúra

Az egyensúlyozási képességünk nagy mértékben meghatározza a mindennapjainkat, biztonságérzetünket, az egészséggel kapcsolatos vélekedésünket. Az idősödés folyamatában egyre gyakrabban találkozunk egyensúlyvesztési problémákkal. Mi okozza? Hogyan maradhatunk egyensúlyban?

 • Egészség

Sokszor csak akkor foglalkozunk a lábfejünk, talpunk állapotával, ha valamilyen fájdalmat, működési zavart érzékelünk. Pedig több figyelmet és törődést érdemelne, hiszen a testünk alapját képezi. Kiemelkedő szerepe van a mozgató szervrendszerünk egészségében, az egyensúlyozási képesség fenntartásában, így a biztonságos mozgásban is.

 • Egészség

A Tudatos vásárlás időskorban cikksorozatunkban ezúttal a tudatos elavulás témakörét járjuk körbe. De mit is jelent a tudatos elavulás? Használati eszközeink egy része nem csak azért válik egy idő után használhatatlanná, mert ez természetes, hanem azért is, mert élettartamra tervezik azokat.

 • Digitális fejlesztés
 • Kultúra

Miközben a nyugati társadalmak úton-útfélen deklarálják, hogy az idősek azonos értékűek a társadalom többi generációjával, a gyakorlatban nem ezzel találkozunk. Az ageizmus, azaz életkori diszkrimináció csak nagyon lassan csökken. A műalkotásokban, például a filmekben alig szerepel több idős ember, mint pár éve vagy évtizede. Helyénvaló a kérdés: hol vannak az idősek a filmekben, sorozatokban?

 • Kultúra

Internetfüggés az emberi élet minden szakaszában, így időskorban is fennállhat. Jellemzője, hogy az internetfüggők bezárkóznak, keveset mozdulnak ki otthonról. Környezetükkel egyre kevesebbet és egyre agresszívabban kommunikálnak. Ha valamiért nincs internetkapcsolat, akkor egészen egyszerűen nem tudnak magukkal mit kezdeni.

 • Digitális fejlesztés
 • Egészség

A talpunknak, a lábfejünknek többféle funkciója van: alátámasztást ad a testnek, alkalmazkodik a talajhoz. Járás, futás, ugrás esetén segít az elrugaszkodásban és csökkenti a becsapódási erőt. Ezen funkciók akkor működnek jól, ha a talpunk érzékelése is jó.

 • Egészség

Az idősödés (ageing) folyamatában az életkor előrehaladtával mindkét nem számára jelentős kihívások merülnek fel. Elsősorban testi, lelki és szellemi változásokról, illetve a szűkebb és tágabb környezet életkori diszkriminációs, azaz ageista nyomásáról beszélhetünk. Előző cikkemben az ötven feletti nőkről, most pedig az 50 év feletti férfiakról szólok.

 • Egészség

Sok szenior tanítványom panaszkodik arra, hogy alig tudnak tartalmas időt eltölteni unokáikkal. A gyerekek vagy tanulnak, vagy edzésre járnak, vagy barátaikkal vannak, vagy nyomkodják a digitális eszközök gombjait. Nincs idő beszélgetni, közös élményeket szerezni. Így a nagyszülő-unoka kapcsolatok az idő múlásával lassan elkopnak, kissé vagy nagyobb mértékben kiüresednek. Nyilvánvaló, hogy ennek elkerülésére mindkét generációnak tennie kell. Az egyik legjobb megoldás lehet egy közös filmnézés megszervezése.

 • Szabadidő

A menopauza időszakát az orvostudomány 45 és 55 év közöttre teszi. Ebben az időszakban megváltozik a női test és a lélek is. Sajnos nagyon sok nő azt érzi ebben az időszakban, hogy ő már „öreggé”, „nem igazi nővé” és „haszontalanná” válik, s ez lelki instabilitást okozhat. Vajon mi az oka?

 • Egészség

Tavasszal, amikor lekerülnek a télikabátok, vastagabb pulóverek, sokan elhatározzák, hogy fogyókúrázni kezdenek. Számtalan módszer létezik, az utóbbi években jelent meg például az intermittent fasting (IF) fogalma. Szabad fordítással „időszakos böjtölésnek” lehet lefordítani. Ennek az a lényege, hogy az ember bizonyos időablakokat jelöl ki magának, amikor nem fogyaszt táplálékot. Van-e ennek előnye és mi a hátránya?

 • Egészség

Az emberek nagy tömege azt hiszi valamiről, hogy megtörtént, miközben a dolgok máshogy, akár pontosan ellentétesen történtek. Ez a Mandela-effektus. Általánosságban elmondható, hogy ez az effektus valószínűleg idősebb korban jobban létezik, mint a fiatalabbak körében.

 • Egészség

Szinte bárhová is tekintünk a világban, mindenhol a műanyagok áradata vesz minket körül. Mit tehetünk mi, egyszerű, 50 év feletti emberek, és mit mondhatunk gyermekeinknek és unokáinknak a műanyagszennyezéssel kapcsolatban?

 • Szabadidő

Amikor az ember idősödéséről gondolkodunk, szomorúan tapasztalhatjuk, hogy a gerontológiai szakmunkák legtöbbje az idős ember életének fizikai, lelki és szellemi szinten tartását vallja. Nem tud semmit a spirituális szintről, vagy csak annyit mond róla: kell egy világnézet, ami békét és rendet teremt bennünk.

 • Egészség

Időskorban is lehetünk aktívak, ha nem azt nézzük, hogy miben vagyunk korlátozottak, hanem megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyek ugyanolyan vagy majdnem ugyanolyan élményt adnak, mint a vágyott, de már elérhetetlen dolgok.

 • Szabadidő

Az új év első napjain számtalan életmódváltással kapcsolatos fogadalom hangzik el. Számos tényező határozza meg, hogy ezek mennyire lesznek betarthatóak vagy hosszútávúak. Nézzük, melyek a leggyakoribb hibák és mik azok a tanácsok, amiket átgondolva elérhetővé válik a valóban sikeres életmódváltás. Ebben a cikkben elsősorban a rendszeres testmozgás kerül fókuszba, de hasonló elvek mentén gondolkodhatunk az életmódot meghatározó további tényezőkkel kapcsolatban is.

 • Egészség

2019-ben a Zero Point Zero Production cég Termékkorupció címmel indította el azt a sorozatot, amely leleplezi a különböző cégek törvény- és fogyasztóellenes magatartását. Az idősebb korosztálynak ezen a területen óriási felelőssége van, hiszen a sokkal nagyobb tapasztalati intelligenciánkkal hamarabb átlátjuk az ellentmondásokat. Ezért figyelmeztetnünk kell a fiatalabbakat nemcsak arra, hogy olcsóbban vásároljanak és takarékoskodjanak, hanem arra is, hogy környezetbarát és az egészségre nem ártalmas termékeket vegyenek. És természetesen saját magunknak is jobban kell figyelnünk, hiszen nem egyszer az alacsonyabb ár silány minőséget takar…

 • Egészség

A görögországi Athos területén, a csodálatos mediterrán világban, egy szakrális államban élnek azok a férfi szerzetesek, akik leginkább a világ és önmaguk üdvéért imádkoznak. Mindent maguknak állítanak elő, és mindent megtesznek azért, hogy tiszta gondolatokkal éljenek egész életükben. Felmerül a kérdés: miért fontos ez az idős korosztály számára, miért ajánlhatjuk nekik a Netflixen is megtekinthető, Athos című filmet?

 • Kultúra

Sok szenior tanítványom már nem szívesen jön el plenáris előadásokra vagy kurzusokra, főként egészségügyi okokból. Ugyanakkor arról is panaszkodnak, hogy az interneten kevés olyan anyag van, amiből igazán tanulni lehet. Ilyenkor mindjárt felhívom a figyelmüket az Odaadó Portál Videótárára és Tudástárára, és ezen kívül egy pár olyan oldalra, ahol tudományos igényességgel, de közérthető módon találhatunk tanulnivalót. Mert van már ilyen is, akár a Youtube-on is…

 • Szabadidő

Szenior tanítványaim közül nagyon sokan szeretik a sportot. Vannak, akik aktívan gyakorolják is. Az 50 és 60 év feletti hölgyeknél főleg az örömtánc vagy éppen valamilyen keleti mozgásprogram (jóga, csikung, thai-chi) a népszerű. Az urak többnyire dolgoznak a kertben, bicikliznek, ritkábban sétálnak a lakásuk környékén. Mások szívesen néznek sportműsorokat a televízióban: a síugrástól a dartsig, a focitól a röplabdáig hatalmas és ingyenes a készlet. Ebben a cikkben egy harmadik lehetőségre hívom fel a figyelmet: látogassuk meg néha vagy rendszeresen kedvenc csapatunk mérkőzéseit és szurkoljunk élőben!

 • Egészség

Jóformán éppen karácsonyra jelent meg Bagdy Emőke professzor asszony legújabb könyve. Már megszokhattuk, hogy a szakkönyvei mellett rendszeresen segítő-könyvekkel is megajándékoz bennünket, érdeklődő olvasókat. Ez különösen az évvégi ünnepekhez, a karácsonyhoz és a szilveszterhez közeledve hasznos és jó dolog, amikor az ember hajlamos számvetést készíteni az eltelt esztendőről, illetve önmagával kapcsolatban.

 • Kultúra

A csontrendszer testünk szilárd vázát alkotja. Fő szerepe a támasztó funkció a test belső vázaként és a létfontosságú szervek védelme, ezenkívül a mozgatórendszer passzív részét képezi. Az időskorban a leggyakoribb problémák a csontrendszert illetően a porckopás és a csontritkulás. Sokszor kívülről várjuk a megoldást, különböző csodaszerekben bízunk, pedig a mozgatórendszer, és így a csontok egészségének megőrzésében a legtermészetesebb gyógyír a mozgás.

 • Egészség

Idén látott napvilágot Kós Károly Vallomások Erdélyről című szerkesztett kötet, amely 374 oldalon keresztül tartalmazza a híres erdélyi építész, grafikus, könyvtervező és író gondolatait, illetve – ahogyan a cím is hirdeti – „vallomásait”. Érdekessége, hogy számos, mára szinte ismeretlenné vált írást is tartalmaz a kötet. A szerkesztő ízlését dicséri, hogy a személyes írások, levelek és egyéb kiválasztott szövegek illeszkednek a szépírói alkotások részleteivel. Egy olyan különleges nagytanulmányt is közöl a kötet, amely Erdélyi dolgok címmel még bőven trianoni-döntés előtt, 1910-ben íródott.

 • Kultúra

Mozartról az elmúlt évszázadok során számtalan könyv jelent meg, nagy irodalma van az élete és munkássága feldolgozásának. David Cairns olyan monográfiát alkotott, amelyben Mozart alapvető műveivel, operáival foglalkozik. „Megfejti” az operákat szerkesztettség, emberi karakterek és korszakbemutatás, valamint motivációk szempontjából: Idomeneotól a Figaro házasságán, Don Giovannin, Cosi fan tuttén keresztül egészen a Varázsfuvoláig.

 • Kultúra

Év közben, a mindennapok során a legtöbb embernek bejáratott napirendje van a mozgásprogramok tekintetében is, ami nagyban hozzájárul a fizikai aktivitás és az egészség megőrzéséhez. De mi a helyzet az ünnepi időszakokkal, a karácsonyi szünettel, amikor szinte minden program egy kicsit leáll? Mit tehetünk ilyenkor?

 • Egészség

Örömmel vettem kézbe az adventi időszakban Basilius Doppelfeld Szimbólumok című könyvét, amely életünk képeit keresztény módon értelmezi. A szerző (1943-2013) szerzetes és a münsterschwarzachi bencés apátság megbízottja volt, aki több évig misszionáriusként dolgozott Tanzániában. Korábban már jelent meg magyarul könyve a jelképekről (Szimbólumok I-III., Pannonhalma, 1998).

 • Kultúra

Szinte kihalófélben van a kávéházi cigányzene. Sőt, lehet, hogy már nem is „szinte”, hanem teljesen… Azt mondják sokan (üzletvezetők és tulajdonosok), hogy a mai korunkban és ízlésvilágunkban nincs helye. Pedig nemrég - még a pandémia előtt közvetlenül - egy fantasztikus zenész trióval találkoztam az Astoria kávézójában. Talán az utolsó patinás pesti helyre, ahol akkor még jelen volt a kávéházi cigányzene. (De miután igazi túlélőnek számít, remélem egyszer majd feltámad!)

 • Kultúra

Életünk harmadik szakaszában, amikor már kezdünk átlépni a sietős-rohanós, aktív, munkavégző fázisból a világot összegző, lassabb tempójú, nagy egységekben gondolkodó időszakunkba, nagyon fontos, hogy nem csak a testi és a szellemi, de a lelki dimenziónkban is sok „feltöltő” erő legyen.

 • Kultúra

A hosszú téli szünetben az idősebb korosztály számára különösen fontos, hogy ne csak fizikai állapotunkat próbáljuk megőrizni, hanem lelkileg és szellemileg is tudjunk töltődni. Ezt segíti egy jól megválasztott film. A Giovanni és az ő tyúkjai című olasz dokumentumfilm a Netflixen látható.

 • Szabadidő

A mai, posztmodernnek nevezett világban sokkal kevesebb az az ember, aki élete nagyrészét ugyanabban az utcában, esetleg ugyanabban a házban élte. Általában vándorok, ha tetszik: „flaneurok” vagyunk. Több kerületben, vagy éppen számos városban, nem egyszer több országban is élünk hosszabb-rövidebb időket.

 • Szabadidő

Csák János közgazdász-szociológus, címzetes egyetemi tanár, 2011 és 2014 között hazánk londoni nagykövete, jelenleg kultúráért és innovációért felelős miniszter.  Korábban - szakmája szerint - stratégiai szempontból vizsgálta nemzetközi szervezetek és országok jövőképességét. Mint felsővezető energiaügyi-, távközlési-, banki- és akadémiai szektorokban dolgozott: Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában. Nem véletlen, hogy az amerikai civilizációval behatóan foglalkozik abból a szempontból, hogy mi állt és áll mind a mai napig a teljesítménye mögött. Pár hónapja jelent meg Az amerikai géniusz című könyve, amelyet a Mathias Corvinus Collegium kiadója jelentetett meg.

 • Kultúra

Napjainkban egyre több szó esik a monoton, mozgásszegény életmód és a mozgatórendszeri problémák kapcsolatáról, ám még mindig sok tévhit is kering a köztudatban.   Az emberi szervezet egyik legfontosabb szükséglete a folyamatos, változatos, rendszeres és harmonikus testmozgás. A nem megfelelő életmód miatt viszont tartáshibák alakulhatnak ki, és ha nem megfelelően tréningezzük a testünket, gyorsan jelentkezhetnek a degeneratív (használat következtében elváltozó), és egyéb egészségügyi problémák. Jó hír: van megoldás!

 • Egészség

„Mert a lélegzet élet, tehát ha jól lélegzik, sokáig fog élni a földön” - tartja egy szanszkrit közmondás. Valóban: a helyes légzés nyugtatóan hat az idegrendszerre, csökkenti mind a mentális, mind a fizikai feszültséget és a vérnyomást, beindítja a méregtelenítő funkciókat, segíti a belső szervek működését, és nem utolsó sorban fokozza a teljesítőképességet, a jó közérzetet. Bár a légzés az alapvető mozgásmintáink közé tartozik, mégis sok esetben újra meg kell tanulni a helyes légzés technikáját.

 • Egészség

A természetfilmek túlnyomó része szakértők által alámondott, értelmezett (idegen szóval: narrált) film, amely természetesen emberi logika szerint szerkeszti meg tartalmát. Így elsősorban az mutatkozik meg benne, hogy az ember hogyan látja a természetet. Az életének harmadik szakaszában munkálkodó, 58 éves Laurent Charbonnier operatőr és a 64 éves Michel Seydoux filmproducer más útra lépett. Izgalmas filmjükben, amelyet a magyar mozik november 3-ától kezdtek bemutatni, magát a természetet mutatják be: egy külön kis mikrokozmosznak otthon adó, 210 éves tölgyfában és körülötte zajló eseményekkel. De mit mondhat ez a csodálatosan fényképezett film az idősebb korosztálynak?

 • Kultúra

A napokban mutatták be a Györgytea nevű Youtube-csatornán Pataky Enikő egészségügyi újságíró kiváló filmjét, amely a 94 éves Szabó Gyuri bácsiról, a bükki füvesemberről szól, a címe: Szívvel-lélekkel. Ebben az írásban most nem a füvesember gyógymódjairól ejtek szót, hanem arról, hogy a filmből milyen karakter, milyen példa bontakozik ki előttünk, hiszen Gyuri bácsi a könyveimben és cikkeimben kifejtett négyszintű élet (testi-lelki-szellemi-spirituális szint) igazi, pozitív példája.

 • Egészség

Limpár Imrének már az előző könyve, a 100 mondat, amely megváltoztatta az életemet című is nagy hatású volt, de a mostani már annyira megindítóan hatott, hogy tollat, illetve klaviatúrát ragadtam. A lélek igazságai című új munkája alapjában véve egy önfejlesztő könyv, de ha jobban elmélyedünk benne, akkor rájöhetünk, hogy jóval több annál. 

 • Kultúra

Cecile Enger immár a harmadik magyar nyelvre fordított regényével nyűgözi le a hazai olvasókat. Előző két regényében (Anyám ajándékai, Lélegezz) már egyértelmű tanúbizonyságát adta annak, hogy műveiben fontosnak tarja a mélyebb lélekábrázolást. Eddigi munkáiban változatos karakterű, modern hősnőket vonultatott fel, ami a legutóbb lefordított regényében (A fehér térkép) sincs másként.

 • Kultúra

Nyugati országokban járva, avagy nyugati országok sajtóját olvasva az utóbbi években többször találkozhattunk a magányosság elleni hét elnevezésű kezdeményezéssel. Az általában október első hetében zajló, figyelemhívó rendezvénysorozatban állami és civil szervezetek számos programmal küzdenek az időskori magány és izoláció ellen. Az izoláció ugyanis odáig juthat, hogy az embernek végül egyetlen valódi, élő kommunikációs eseménye sincsen. Barátai csak a virtualitásban, vagy ott sem állnak már rendelkezésre…

 • Szabadidő

A függőségek, mint krónikus betegségek egyidősek az emberiséggel, azonban az is kétségtelen, hogy a mai, posztmodernnek nevezett társadalmakban sokkal több a függőség és a függő ember. Ezek egyike a sportfogadási függőség, amelyet első ránézésre a drog- vagy az alkoholfüggőséghez képest enyhébbnek gondolunk. De mi a valódi helyzet, s mi a helyzet ennek időskori változatával?

 • Szabadidő

Meglehetősen régóta élek a Szent István park szomszédságában, és mindig is vágytam egy olyan kiadványra, amellyel a kezemben, kényelmesen, a közeli kávézó foteljébe süppedve olvasgathatok a környékről. A vágyakozás beteljesedett: megjelent Maczó Balázs friss, üde és ízléses könyve Séták a Szent István park körül címmel.

 • Kultúra

A közelmúltban jelent meg magyarul Molnár Tamás filozófus (1921 – 2010) Európa zárójelben című tanulmánykötete, amely a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában látott napvilágot. A kötet eredetileg 1990-ben Párizsban jelent meg, a mostani kiadás válogatott és szerkesztett, amint azt megtudhatjuk a kötet legelején. Bizonytalanságérzetet okoz a válogatás és szerkesztés kifejezések ténye, ám mégis öröm, hogy Molnár Tamás gondolatai valamilyen formában napvilágot láthatnak.

 • Kultúra

Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas festőművész, író, érdemes és kiváló művész október 25-én ünnepelte 75. születésnapját. Ebből az alkalomból emlékezünk meg az alkotóról, és ünnepeljük széles horizontú életművét. Hiszen a képzőművészként ismert Szemadám György művészeti írásai mellett új oldalát is megmutatta a személyes családi történeteit feltáró Lélekszkafander című könyvével. Ez a lelki és szellemi magasságokba emelő, mégis szórakoztató családregény több nemzedék sorsát dolgozza fel, az 1945 utáni kifosztott polgári réteg sorsát bemutatva.

 • Kultúra

Tóth Eszter Zsófia történésznek és társadalomkutatónak eddig csak a történelmi témájú szakkönyveit ismerhettük. Műveiben a második világháború utáni magyarországi társadalomtörténet, azon belül a nőtörténet foglalkoztatja. A nők vállalt társadalmi és politikai szerepét kutatja, több munkájában az 1945 és 1989 közötti időszak „dolgozó nő” életmódtörténetével foglalkozik. Ezúttal az írónő egy másik arcát is megmutatta: a szépíróét. A szerző ebben az egyéni témavilágú kötetében megmaradt a kutatott korszakánál, ugyanis a családi történetek is a ’70-es és ’80-as évekből származnak.

 • Kultúra

Mozgásprogramok széles palettája áll rendelkezésünkre, hogy karbantartsuk testünket. De vajon eleget foglalkozunk-e a szemünk egészségével, és a szemmozgató izmok tréningezésével? Ennek ugyanis igen fontos szerepe van a megfelelő és biztonságos mozgásban, így a komplex fejlesztő programokban is kiemelten kell kezelnünk.

 • Szabadidő

A COVID idején az Egyesült Államokban néhány interneten keresztül is végezhető munkakör rendkívül népszerűvé vált. Ilyen volt például az úgynevezett bejegyzett táv-egészségügyi nővér, amelyhez minden olyan iskolát el kell végezni, mint a valódi nővérnek. A virtuális nővér a nap 24 órájában a saját lakásában, a számítógép előtt ülve segítséget hívott, ha kellett, konzultált a beteggel, tanácsokat adott, vagy a problémákat megfelelően összegezve továbbította az orvosnak. Sokszor az is nagyon jó volt, hogy a beteg félórát csak beszélgetett a nővérkével, s örömét-bánatát el tudta mondani neki. Alábbi cikkünkben összeszedtük azt, hogy Magyarországon milyen munkákat lehet végezni 50 év felett, amelyekhez ki sem kell mozdulnunk a lakásból, elég hozzá egy jó laptop és egy telefon.

 • Szabadidő

Ma már egyre többen szembesülnek azzal, hogy milyen nehéz minőségi tartalmat keresni és találni az interneten. Különösen az idősebbek szenvednek ettől, hiszen ők – néhány kivételtől eltekintve – szinte elvesznek a felesleges és haszontalan információk özönében. Mit tehetünk?

 • Szabadidő

A társadalomfilozófiában „fekete hattyú”-jelenségnek mondják azokat a jelentős közéleti eseményeket, amelyek bekövetkeztekor alig vagy egyáltalán nem találunk rájuk magyarázatot. Sőt, előzetesen még a szakértők sem gondoltak rájuk, de hatásuk egy-egy egész geopolitikai régiót vagy akár a teljes Földet befolyásolja. De hogy jön a „fekete hattyú”-jelenség az idősödéshez, különösen a személyes „ageing”-hez?

A WHO 2005-ben, 32 város részvételével indította el a Global Age-friendly Cities (Globális Idősbarát Városok) programját. 2010-re a program már odáig jutott, hogy létrehozták a WHO Globális Hálózat az Időskorbarát Városokért és Közösségekért platformot, amely összekapcsolja a városokat, közösségeket és szervezeteket. Így azok egymástól tudják átvenni a jó gyakorlatokat, hogy a városokat a növekvő számú idős lakosság számára biztonságosabbá, olcsóbbá és kényelmesebbé tegyék, illetve az idős lakosság is egyenrangúnak érezhesse magát.

 • Szabadidő

A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére minden év október 10-én tartják a lelki egészség világnapját. Felhívják a figyelmet a lelki problémák megelőzésére, kezelésére, valamint a mentális egészség fejlesztésére. Az optimális lelki állapot elérésében, megőrzésében a mozgás, de főleg a zenés mozgásformák, mint a tánc, kiemelkedő jelentőséggel bírnak. A mozgás és a tánc a testi elváltozások kezelése mellett a lelki folyamatok alakulásában is meghatározó szerepet tölt be.

 • Szabadidő

Csíkszentmihályi Mihály, a Széchenyi-díjas tudós egy évvel ezelőtt, 2021. október 21-én 87 éves korában, Kaliforniában hunyt el. Nevéhez kötődik a flow-élmény, vagyis az összpontosított elmeállapot pszichológia koncepciójának kidolgozása. Nemrég jelent meg a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában a Flow – Út a boldogsághoz című, és A flow-élmény koncepciójának megalkotója életfilozófiákról mesél alcímet viselő kötet.

 • Kultúra

„Az igazságot is meg lehet szokni.” Tamási Áron gondolatát választotta mottóként Arday Géza író, irodalomtörténész, az Odaadó állandó szerzője, aki ezúttal nem egy konkrét könyvet ajánl az olvasóknak, hanem egy műfajt: a 20. századi magyar családtörténeti műveket. Nagyon sok 20. századi családtörténet gyökerekig hatoló, még befejezetlen; ezáltal tovább élő, a jelent aktívan meghatározó múltbéli eseménnyel élünk együtt. Érdemes megismerni!

 • Kultúra

Alig van olyan párkapcsolatban élő, 50 év feletti asszony vagy férfi tanítványom, akik ne panaszkodna arra, hogy az éjjeli alvásidőszak párjukkal gyötrelmes. Horkolás, szuszogás, apnoé, éjjeli járkálás, zörgés, krákogás, orrfújás zavarja meg az éjszakai pihenést. Ráadásul  pont akkor, amikor a legjobban alszunk. Vajon kötelező így élnünk vagy van megoldás erre a problémára?

 • Egészség

A WHO 2005-ben, 32 város részvételével indította el a Global Age-friendly Cities (Globális Idősbarát Városok) programját. 2010-re a program már odáig jutott, hogy létrehozták a WHO Globális Hálózat az Időskorbarát Városokért és Közösségekért platformot, amely összekapcsolja a városokat, közösségeket és szervezeteket. Így azok egymástól tudják átvenni a jó gyakorlatokat, hogy a városokat a növekvő számú idős lakosság számára biztonságosabbá, olcsóbbá és kényelmesebbé tegyék, illetve az idős lakosság is egyenrangúnak érezhesse magát. Jelenleg a hálózatnak 1363 város a tagja, Magyarországról sajnos nincsen település a tagok között, de a környező országokból tag pl. a szlovéniai Zrece és a lengyel Opole városa is. Sorozatunkban jó gyakorlatokat mutatunk be, azzal a céllal, hogy talán ezeket magyar települések is átveszik idősbarát megoldásokként.

 • Szabadidő

Az egyéni vagy csoportos foglalkozások mind nagyszerű lehetőséget biztosítanak a mozgásra. Az egyéni tréningeken egy komplex, személyre szabott fejlesztő programot kaphatunk, a csoportos órákon pedig a közösségi élmény óriási boldogságot és lendületet tud adni mindenkinek. A legfontosabb az, hogy az egyén megtalálja benne önmagát, megbízzon az oktatóban, és jóleső érzést adjon a mozgás, valamint vidám, szociális élményt. Hiszen a mozgás mindenkié.

 • Szabadidő

A WHO 2005-ben, 32 város részvételével indította el a Global Age-friendly Cities (Globális Idősbarát Városok) programját. 2010-re a program már odáig jutott, hogy létrehozták a WHO Globális Hálózat az Időskorbarát Városokért és Közösségekért platformot, amely összekapcsolja a városokat, közösségeket és szervezeteket. Így azok egymástól tudják átvenni a jó gyakorlatokat, hogy a városokat a növekvő számú idős lakosság számára biztonságosabbá, olcsóbbá és kényelmesebbé tegyék, illetve az idős lakosság is egyenrangúnak érezhesse magát. Jelenleg a hálózatnak 1363 város a tagja, Magyarországról sajnos nincsen település a tagok között, de a környező országokból tag pl. a szlovéniai Zrece és a lengyel Opole városa is. Sorozatunkban jó gyakorlatokat mutatunk be, azzal a céllal, hogy talán ezeket magyar települések is átveszik idősbarát megoldásokként.

 • Szabadidő

A rendszeres sportolás jótékony hatásait bármely életkorban érezhetjük, fontos azonban néhány dolgot átgondolnia az embernek, ha kezdőként vagy éppen újrakezdőként tervezi beépíteni a testedzést a mindennapjaiba. Ha figyelembe vesszük az egyéni és életkori sajátosságokat, kialakítható egy olyan mozgásban gazdag életmód, amely változatos, élvezhető, és összességében hozzásegít a testi, lelki, szellemi harmóniához, nem utolsó sorban pedig a szociális tér szélesedéséhez is.

 • Egészség

Csányi Vilmos elsősorban etológusként ismert, aki szépirodalmi műveket is ír, s nem mellesleg akadémikus, egyetemi tanár is. Eredetileg vegyészként kezdte a pályáját, majd kutatásai középpontját fokról-fokra foglalta el a kutya és az ember viselkedésével, a biológiai és a kulturális evolúció kérdéseivel való tudományos vizsgálódás. Később megszervezte az ELTE Etológia Tanszékét, amelynek jeles irányítója lett. Íróként számos kötete jelent meg: négylábú társainkról, az ember viselkedéséről, hiedelmeiről és gondolkodásmódjáról. 

 • Kultúra

Hogyan vásároljunk autót szenior korban? Lehet, hogy elsőre meglepően hangzik, de 50 év felett az ár mellett már számos más szempont kell, hogy vezesse a választásunkat a megfelelő autó megvásárlásakor.

 • Szabadidő

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, író egyik kötetét már korábban bemutattuk. Akkor megígértem a kedves Olvasóknak, hogy a legutóbbi, Szabad akarat című könyvéről is fogok pár szót szólni.

 • Kultúra

Amikor valaki ötvenéves kora felett úgy dönt, hogy tanulni szeretne valamit, nagyon sok belső és külső gátat kell legyőznie. Még fokozottabban igaz ez nyugdíjas korban. A külső és belső gátak legyőzése mellett az is fontos, hogy jól válasszunk képzést. A hazánkban örömteli módon egyre bővülő lehetőségek közül érdemes olyan szeniorképzéseket kipróbálni, amelyek érdekesek és hasznosak is a leendő diák számára.

 • Szabadidő

Szervezetünk egész életünk során változik. Az életkor előrehaladtával, a szenior kor felé közeledve különös figyelemmel kell lennünk a testünkben bekövetkező élettani változásokra. Bár a fogantatás pillanatától kezdve idősödünk, a negyvenedik életév környékén regresszív, úgynevezett leépülési folyamatok kezdődnek meg, amelyek sportos, aktív életvezetéssel bizonyos mértékig szinten tarthatóak, lassíthatóak. A változások nem általánosíthatók meghatározott életkorok alapján, hanem minden esetben az egyéni idősödést kell szem előtt tartanunk. Azaz a szervezet biológiai életkorát, fiziológiai állapotát, ami tovább osztható a szervek életkorára is.

 • Egészség

Borbély László olyan író, aki úgy él közöttünk – a mindennapjaink jelenségeivel foglalkozva – hogy olykor úgy érzi, el kell mennie egy korábbi világba, egykor élt emberek közé, ezáltal elviselhetőbbé téve a jelenünk valóságát. A sikeres szerző most egy újabb novelláskötettel jelentkezett, amelynek címe: Otcsenás.

 • Kultúra

Az Ulysses-szindróma kifejezést Joseba Achotegui Loizate barcelonai orvos-pszichiáter alkotta meg még 2002-ben. A col-md-yol pszichiáter az országába érkező bevándorlók kapcsán azt figyelte meg, hogy sok embernél poszttraumás zavarok alakultak ki, az új hazába kerülve, akut stressz, depresszív tünetek vagy maga a depresszió jelent meg, migrén, tenziós fejfájás, álmatlanság, súlyos fáradtság, étvágytalanság lépett fel. Ennek a szindrómának időskori változata is létezik, és nemcsak egy másik országba való áttelepedés során fordulhat elő, hanem egy közelebbi költözés után is, például egy szociális otthonba történt átkerüléskor. Mi a teendő ilyenkor, és mindenkit rá kell-e kényszeríteni a nyugalomra?

 • Szabadidő

Idén nyáron volt Cholnoky Viktor halálának 110. évfordulója, a műfordítóként, hírlapíróként és szerkesztőként is egyaránt ismert író 1912-ben, 43 esztendős korában hunyt el. Nemrég látott napvilágot A sekrestyés című, válogatott írásait, pontosabban elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazó kötet.

 • Kultúra

Freud címmel és Az ember a pszichoanalízis mögött alcímmel nagyon szép kiállítású könyv jelent meg magyar kiadásban az osztrák pszichoanalitikusról. A Ruth Sheppard által írt albumszerű kötet olyan hatású, mintha a tudós dolgozószobájában és rendelőjében – visszarepülve száz esztendőt – egy kicsit részesei lehetnénk az életének. Ehhez nagyon értékes és igényesen feldolgozott képanyag gazdagítja a munkát.

 • Kultúra

Egyre népszerűbbek az úgynevezett „Walking Tour”-videók az interneten. Nem csupán egy egyszerű, és valljuk meg, kissé unalmas útifilmről van szó. A Walking Tour teljesen más, sokkal több ennél.

 • Szabadidő

„Nagy olvasó” hírében állok. Számomra a mindennapi olvasás szinte fontosabb minden másnál. Ez inspirál és ez tart frissen: nemcsak szépirodalmat olvasok, hanem szakirodalmat, valamint „lelki”, azaz önismereti könyveket is. Mára Somerset Maugham, Gore Vidal és Jung állnak Thomas Mann mellett abban a sorban, akiknek a műveivel szívesen kikapcsolódom a napi gondokból, feladatokból.

 • Kultúra

Faludy György nevét szinte mindenki ismeri hazánkban, főleg az irodalomszeretők. Szeptember 1-jén lesz 16 éve annak, hogy matuzsálem korúként, 96 évesen eltávozott a földi valóból, majd három héttel később, 22-én lesz 112 esztendeje annak, hogy Budapesten megláthatta a napvilágot. A Ne uszítsatok levelezésre! című kötettel emlékezünk rá.

 • Kultúra

Arday Géza író, irodalomtörténész, az Odaadó Tudástár állandó szerzője személyes hangvételű írásával ezúttal saját családja múltjába kalauzolja el az olvasókat.

 • Kultúra

A rendszeresen végzett testedzés számos pozitív és preventív hatását ismerjük. Az elmúlt években, mondhatni évtizedben egy jó irányú szemléletváltást tapasztalok a szenior mozgásprogramokkal kapcsolatban, miszerint egyre többen tudatosan élnek az egészégfejlesztő és közérzetjavító tevekénységek lehetőségeivel.

 • Egészség

A testi és lelki egészségünk hatással van egymásra. Ha egészségesek vagyunk, jobban érezzük magunkat a bőrünkben, de a lelki tényezők szintén meghatározhatják a fizikai állapotunkat. Milyen folyamatok állnak ennek az összefüggésnek a hátterében? Hogyan tudunk egyensúlyban maradni akár testi, akár lelki értelemben?

 • Egészség

Szűcs Péter Dharma című kötete már esztétikus megjelenése miatt is a kezünkbe kívánkozik. Az úgymond elsőkönyves szerző valójában már sok-sok esztendeje ír: újságcikkeket és blogszövegeket. Persze, mindkettő más, mint a regényírás…

 • Kultúra

Galénosz a Krisztus utáni 2-3. század fordulóján élt. A Rómában praktizáló, görög származású orvos, filozófus sok tekintetben forradalmasította az orvostudományt. Orvosi-filozófiai teóriái és praktikus gyógymódjai között az egyik legfontosabbak az idősödésről és az idős korról alkotott nézetei, amelyek többsége ma is megállja a helyét. Sőt, a 21. század elején dolgozó gerontológiai kutatóknak, de az idősödést átélő bármelyik mai embernek is fontos zsinórmértékül szolgálhatnak.

 • Egészség

Az álmatlanság időskorban sajnos egyre gyakoribb probléma. Nemcsak az jellemzi az idősödő embert, hogy egyre nehezebben alszik el, hanem az is, hogy egyre jobban rövidül az alvás, és azon belül a mélyalvás ideje is.

 • Egészség

Egy kiváló tanítványom nemrég arról írt nekem, hogy az Uránia moziban évek óta zajló, jelentős festők életét és munkásságát bemutató művészettörténeti filmsorozat Hieronymus Boschról szóló vetítésén teltház volt, és a közönség zöme 65 év feletti volt. Ugyanezt tapasztalhatta az is, aki részt vett a július 17-én zárult igényes budapesti kiállításon, amely a németalföldi zseni és kortársai alkotásait mutatta be. Egyértelműen megállapítható volt, hogy az idősebb korosztály több időt töltött a képek előtt, alaposabban tanulmányozva a részleteket. Mi lehet ennek az oka? Mi varázsolja el a legidősebb korosztályt Boschban? – tehetjük fel a kérdést.

 • Kultúra

Trieszt városa ideális arra, hogy az idősebb korosztály pár napot remek körülmények között az olasz tengerparton töltsön. Az olasz-szlovén határtól pár kilométerre fekvő város kényelmes és kellemes kikapcsolódást nyújt a szenioroknak.

 • Kultúra
 • Szabadidő

A fizikai aktivitás és a testedzés fontossága mára általánosan közismertté vált, pozitív hatásairól számtalan szakirodalom olvasható. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy jelentős összefüggés van a rendszeresen végzett testedzés és az aktív, jóllétben megélt idősödés között.

 • Egészség

Az ageizmusról, azaz az idősekkel kapcsolatos életkori hátrányos megkülönböztetésekről az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO 2021 elején hozta napvilágra globális vizsgálatát. A nagyon alapos, minden részletre kiterjedő jelentés egyik fejezetében hosszan írnak arról, hogy sajnos számos országban a COVID-19 idején az állami intézkedések és az egészségügyi gyakorlat során felerősödtek az idősebbekkel szembeni diszkriminatív tendenciák. Ezt foglalom most össze röviden.

 • Szabadidő

Izgalmas utazásra invitálja az olvasót Robert Macfarlane a Lennvilág című könyvében. A szerző föld alatti világokat fedez fel és mutat be, hogy rádöbbenjünk: a lenti világ, azaz a Lennvilág szerves része az életünknek. Még akkor is, ha sokszor nem veszünk róla tudomást.

 • Kultúra

A Columbus-szindróma kifejezéssel jómagam nem gerontológiai könyvekben találkoztam először, hanem az amerikai sajtót olvasva. A kifejezés arra utal, hogy egyesek olyasmiket gondolnak magukénak, és viselkednek ezekkel kapcsolatban tulajdonosként, birtokosként vagy éppen alapítóként, amihez semmi közük nincsen, vagy éppen másokkal osztozniuk kellene a közös javakon. Felmerülhet a kérdés: ez a „területhódító” viselkedés hogyan érinti az időseket?

 • Egészség

Orvos-Tóth Noémi pszichológusnő könyvei mindig hatalmas sikert aratnak. Legutóbb a Szabad akarat című munkája látott napvilágot, de előbb ismerjük meg a korábban megjelenet Örökölt sors című könyvét.

 • Kultúra

A napozás kedvelt szórakozás mind a fiatalok mind az idősek számára. Nyár van, előkerültek a shortok, a rövid szoknyák, a vékony ingek és a pólók. A strandok, vízpartokon nemcsak a gyerekek, de az idősebbek is szívesen hűsölnek. A leégés veszélye, és az ebből adódó komolyabb bőrproblémák őket is fenyegetik. 

 • Egészség