Belépés Regisztráció

Itt a csodák várnak minden generációt!


Itt a csodák várnak minden generációt!

Miért fontos az unokákkal, gyermekekkel töltött idő? Miben van jelentősége a közös élményeknek? Például a tudás- és tapasztalatok átadásában. Az ember jobban bevési azt, amit a családban tanul. Főleg, ha az élményekhez kötődik. Akár otthon, akár a lakáson kívül. 

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben számos olyan játszóház és szabadtéri park nyílt, ahol a különféle generációk a legkorszerűbb digitális technika használatával együtt élhetik meg a szórakozás és a tanulás (angol kifejezéssel: „edutainment”) közös élményét. Nálunk még viszonylag kevés ilyen hely van, bár az úgynevezett szabadulószobák, ahol a csoport tagjainak közös munkával, speciális digitális eszközökkel kell megoldaniuk különféle logikai és műveltségi feladatokat, egyre népszerűbbek.

Amikor a tudomány szórakoztat…

A Csodák Palotája Budapesten, nem messze a Kolosy tértől egy ilyen „edutainment”-hely, ahol a legkisebbek (a még éppen csak mászni és kapaszkodni tudók) és a legidősebbek egyaránt nagy élményeket szerezhetnek. A kétszintes szórakoztató központban külön tudományos szobák várják az érdeklődőket a fizika, az űrkutatás vagy éppen a gyógyszervegyészet területéről. A tárlókban elhelyezett izgalmas, minden esetben kipróbálható játékok közelebb hozzák a laikus érdeklődőkhöz a legújabb természettudományos innovációkat, de a régi tudást is.

Felfedezhetjük az űrkutatás titkaitA Csodák Palotájában a legnagyobb hangsúlyt az űrkutatás kapja.

A különféle termekben hasznos ismereteket szerezhetünk a bolygók mozgásáról, felépítéséről. Az űrhajók belsejére emlékeztető játszószobákban speciális billentyűzetek segítségével játszva oldhatunk meg különféle, űrkutatással kapcsolatos feladatokat. A terminálok háromnyelvűek, így külföldi barátainkkal is betérhetünk egy-egy szórakoztató játékra.

Tényleg unalmas a fizika?

A hagyományosabb mozgást és sportokat kedvelő emberek sem maradnak élmény nélkül. A felső szinten többféle asztalifocival (közkeletű nevén: csocsóval) is megismerkedhetnek az érdeklődők. Létezik olyan játékasztal, amely háromszög alakú vagy éppen olyan téglalap, amelynek minden oldala mögé állhatnak a játékosok, így akár hárman vagy négyen is játszhatnak, különféle csapatokat mozgatnak. Sőt: létezik „maratoni csocsó” is, ahol a csapat létszáma s vele a fémrudak száma többszöröse a hagyományosnak, így sokkal többen játszhatják a mérkőzést. Ki lehet próbálni „focibilliárdot” is: nagy felületen a billiárdasztal lyukaihoz hasonlóan kell bőrlabdákat eljuttatni akár kézzel, akár lábbal.

A rövid összefoglalóból látható: itt egy nagy játszóházról van szó, amely azonban nemcsak kikapcsolni akar, hanem „bekapcsolni” is. Szórakoztatva megismertetni minket a sokoldalú és izgalmas 21. századi természettudomány alapigazságaival és legfontosabb ismereteivel. Ha arra vágyunk, hogy unokáinkkal közös, interaktív élményeket szerezzünk, itt az idő, keressük fel a Csodák Palotáját!

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2023-07-20