A csírák és mikrozöldek a növények kezdeti fejlődési fázisai, amelyek rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A tápanyagtartalmuk azért olyan magas, mert a csírázás során a magvak felhalmozott tápanyagai aktiválódnak, és koncentrált formában jelennek meg.
Magas enzimtartalmuk segíti a tápanyagok felszívódását és a megfelelő emésztést. Nagy koncentrációban tartalmaznak C-vitamint, B-vitaminokat és ásványi anyagokat: vasat és kalciumot, amelyek erősítik az immunrendszert és segítenek fenntartani a csontok és a szív-érrendszer egészségét. Gazdag antioxidáns tartalmuknak köszönhetően képesek csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladásokat. Alacsony kalóriatartalmuk mellett magas rosttartalmuk javítja az emésztést, ami előnyös a bélflóra és a székrekedés megelőzésében. Mivel ezek a tápanyagokban gazdag növények könnyen beilleszthetők az étrendbe, kiválóan tudják támogatni az aktív és egészséges idősödést.
Lucernacsíra: gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, elősegíti a méregtelenítést és az immunrendszer erősítését.
Búzacsíra: kiváló forrása a klorofillnak, ami segít a méregtelenítésben, továbbá gazdag magnéziumban és C-vitaminban.
Napraforgó csíra: tele van E-vitaminnal, ami támogatja a bőr egészségét. Omega-6 zsírsav tartalmának köszönhetően a szív és érrendszerre is jótékony hatással van.
Brokkolicsíra: gazdag antioxidánsokban, melyeknek sejtvédő és gyulladásgátló hatásuk van.Vöröshagyma csíra: erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, segíti a fertőzések elleni védekezést.
Retekcsíra: jó forrása a C-vitaminnak. Javítja a vérkeringést és támogatja a méregtelenítést.
Brokkoli: gazdag szulforafánban, ami egy igen erős antioxidáns, mely sejtvédő hatással rendelkezik.
Kelkáposzta: bővelkedik A-, C-, K-vitaminban és ásványi anyagokban, mint például a kalcium és a vas. Támogatja a csontok egészségét és csökkenti a sejtkárosodásért felelős oxidatív stresszt.
Napraforgó: E-vitaminban gazdag, mely védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, amelyek hozzájárulhatnak a bőr öregedéséhez. B-vitamin tartalma támogatja az idegrendszert.
Zöldborsó: magas a fehérje tartalma, továbbá A-, C-, K-vitamin és ásványi anyag tartalma. Fogyasztása képes javítani a keringést, és támogatni a bélflórát.
Retek: C-vitamint, folsavat, káliumot és vasat tartalmaz, gyulladáscsökkentő vegyületekben bővelkedik. Segít a méregtelenítésben, javítja a vérkeringést és támogatja az emésztést.
Spenót: kiváló forrása az A- és K-vitaminnak, a vasnak, a kalciumnak és a folsavnak. Segít a szem egészségének megőrzésében, erősíti a csontokat és javítja az általános egészséget. A K-vitamin fontos szerepet játszik az egészséges véralvadás és a csontok erőssége szempontjából.
Csírákat és mikrozöldségeket otthon magunk is igen egyszerűen készíthetünk, csupán magokra, egy csíráztató tálra, vízre és pár napra van szükségünk, míg kifejlődnek. Fontos, hogy a magvakat minden nap egyszer vagy kétszer öblítsük át tiszta vízzel.
Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője