Belépés Regisztráció

Idősbarát otthonok V. rész – a nappalik


Idősbarát otthonok V. rész – a nappalik

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age-friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helysége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helységeit, felsorolván, hogy hogyan lehet ezeket idősbaráttá tennünk. Ezúttal a nappali kerül sorra.

Fontos hangsúlyozni: az idősbarát lakberendezés nem csupán egy divatos kifejezés; ez egy fontos és nélkülözhetetlen része a modern otthonoknak. Amikor az emberek idősödnek, az otthonuk megfelelő kialakítása és berendezése a korábbi életszakaszokhoz képest sokkal fokozottabban játszik kulcsszerepet az életminőség, a biztonságérzet és az önállóság megtartásában. A nappali szoba ebben a tekintetben különösen fontos terület, voltaképpen életünk „agórája”, ahol az idősebbek pihenhetnek, szórakozhatnak, tanulhatnak, de fogadhatják vendégeiket is. Hogyan tervezhetünk tehát egy ideális idősbarát nappalit, amely kényelmes, biztonságos és stílusos egyaránt?

Az idősbarát nappali elsődleges jellemzője a kényelem és a funkcionalitás összhangja. A bútoroknak kényelmesnek és az egészségügyi problémáinkhoz igazodónak kell lenniük, például a foteleknek és a székeknek megfelelő párnázattal és a megfelelő magasságú háttámlával rendelkezniük. A könnyen hozzáférhető, például megfelelő magasságban lévő asztalok, polcok és fiókok lehetővé teszik a különféle eszközök, ruhadarabok, hivatalos papírok könnyű elérését, minimalizálva ezzel a felesleges mozgást és az esetleges sérülés kockázatát.

Az idősbarát nappalik tervezésekor kiemelt figyelmet kell fordítani a biztonságra is. A padlók legyenek csúszásmentesek, szélesek és síkfomájúak, hogy könnyen járhatóak legyenek a kerekesszékes vagy akár járókeretes személyek számára is. Ennek feltétele az is, hogy a nappalit ne pakoljuk tele felesleges és többféle méretű bútorral, nemcsak a biztonságos éjszakai és nappali közlekedés érdekében, hanem arról sem szabad elfeledkezni, hogy minél több bútor van a szobában, annál többet kell takarítanunk is – másképp fogalmazva: annál többet kell küzdenünk a porral és a szennyeződésekkel. 

Az ülő- és fekvőbútoroknak nemcsak kényelmesnek, de stabilaknak is kell lenniük, hogy támogassák azokat, akiknek szükségük van rájuk, a felálláshoz vagy éppen a leüléshez. Ráadásul fontos, hogy a nappali jól megvilágított legyen, hogy minimalizáljuk a botlások és egyéb balesetek kockázatát. Ezt egyrészt a természetes fény tudja biztosítani. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy idősebb korban szemünk állapota az emberek döntő többségénél romlik – kinek lassabban, kinek gyorsabban. Nagyon fontos, hogy ezt figyelembe véve a természeteshez és a meglévőhöz képest is plusz fényerőt alkalmazzunk, elsősorban takarékos LED-lámpák formájában. 

A megvilágítás szempontjából is fontos az ún. dolgozó sarkok szerepe, ugyanis nagyon gyakori, hogy ez a terület a nappali egy kis részében van, benne a számítógép és a szék, amelyen ülve használjuk az eszközt. Itt nagyon fontos nemcsak a monitor és a szék közötti megfelelő távolság, hanem az is, hogy a területet megvilágító fény koncentráltan erős legyen. Szintén lényeges, hogy a számítógépen sohasem dolgozzunk úgy, hogy csak a fénye világítja meg a szobát, egyébként teljesen sötét van. Ez szemünkre nézve a lehető legkárosabb megoldás. 

Az idősbarát nappali szobát tervezve nem csak a kényelem és biztonság, hanem a stílus is fontos szempont. Általában elmondható, hogy a nappali berendezésénél mindenki a saját ízlését kövesse, a szoba elsősorban rólunk, és ne a divattrendekről szóljon, de az is fontos, hogy az időtálló design és a letisztult stílus segít abban, hogy a tér hosszútávon vonzó és modern maradjon, miközben alkalmazkodik az idős lakók igényeihez. Érdemes olyan bútorokat és dekorációs elemeket választani tehát, amelyek egyszerre megfelelnek az ízlésünknek, harmóniát biztosítanak, de praktikusak és kényelmesek is, mind a szemnek, mind a takarítás szempontjából.

Összegzés

Az idősbarát nappali tervezésekor a kényelem, biztonság és stílus harmóniáját kell megcéloznunk. A megfelelő bútorok, biztonsági intézkedések és designelemek kombinációja lehetővé teszi, hogy a nappali szoba ne csak egy funkcionális helyiség legyen, hanem olyan tér, ahol az idős lakók kényelmesen és biztonságosan érezhetik magukat, miközben nem kell lemondaniuk a stílusos megjelenésről és a modern kényelmi szolgáltatásokról. Az idősbarát nappali szoba tehát valóban a legjobb kell, hogy legyen az ott élők számára, akiknek ez otthonuk legfontosabb és legkedvesebb helyisége.

2024-02-06