Augusztusban még javában tombol a nyár, a kertben pedig sorra érnek be a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Ez az időszak különösen fontos lehet az idősek egészsége szempontjából. A friss, szezonális gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és rostokkal, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez, támogatják az emésztést, erősítik az immunrendszert, és segítenek megelőzni a nyári melegben gyakran kialakuló dehidratációt. Egy szelet dinnye, egy tál szőlő vagy egy ropogós körte nemcsak felfrissít, hanem természetes módon táplálja a testet, és erősíti a szervezet ellenálló képességét.
Magas víztartalmukkal hozzájárulnak a folyadékpótláshoz, rostjaik segítik az emésztést, C-vitamin-tartalmuk támogatja az immunrendszert. Könnyen emészthető gyümölcsök, és béta-karotinban gazdagok, ami az A-vitamin előanyaga. A béta-karotin segíti a látás megőrzését, mérsékelheti az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát, erősíti az immunrendszert, védi a bőrt és a nyálkahártyákat. Antioxidáns hatásának köszönhetően lassíthatja az öregedési folyamatokat, és hozzájárulhat a krónikus betegségek megelőzéséhez.
Gazdag antioxidánsokban (rezveratrol, flavonoidok), amelyek védik a szívet és az ereket. A héjában található rostok serkentik a bélműködést, természetes cukortartalma pedig gyors energiát ad. (Mértékkel érdemes fogyasztani, főleg cukorbetegség esetén.)
Gyomorkímélő gyümölcs, magas rosttartalma segít megelőzni a székrekedést, ami idősebb korban gyakori probléma. Emellett sok benne a kálium, ami támogatja a szív egészségét.
Augusztusban már érnek a korai almafajták, melyek pektintartalma nagyon jót tesz az emésztésnek és a bélflórának. Emellett segít a koleszterinszint szabályozásában, és hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához.
Kiváló hidratáló hatású gyümölcsök magas víztartalmuknak köszönhetően. Nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot, ami fontos a nyári melegben a folyadék- és ásványianyag-pótlás szempontjából. A görögdinnye likopintartalma szív- és érvédő hatású, a sárgadinnye pedig a szem és a bőr egészségéért felelős béta-karotinban gazdag.
Természetes hashajtó hatásáról ismert, rostjai és polifenoltartalma segítik az emésztést. Antioxidánsai hozzájárulnak az öregedési folyamatok lassításához, valamint a szív egészségéhez.
Igazi vitamin- és antioxidáns-bomba, erősíti az immunrendszert, védi a sejteket az oxidatív stressztől.
Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője