Előző cikkünkben a halak és a tojás jótékony hatásairól osztottunk meg információkat, most újabb agyműködést serkentő ételek és alapanyagok következnek, zöldségek és gyümölcsök.
Bogyós gyümölcsök - Az antioxidáns bombák
Minden gyümölcs telis-tele van vitaminokkal, rostokkal és fitotápanyagokkal, de a bogyós gyümölcsök állnak a dobogó legtetején. Az áfonya, eper, málna és szeder minden agyserkentő ételekkel foglalkozó lista elején megtalálható, ugyanis mind jelentős flavonid források.
A flavonidok olyan antioxidánsok, melyek agysejtjeinket óvják az oxidációs folyamatok okozta károsodástól. Fontos szerepet játszanak számos kognitív képesség (memória, tanulás, döntéshozatal) fejlődésében, valamint hozzájárulnak a BDFN (agyi eredetű növekedési faktor) fehérje előállításához, mely az agysejtek pusztulását és károsodását segít megelőzni. Az alacsony BDFN-szint számos idegrendszeri megbetegedéssel (pl.: depresszió, bipoláris zavar, skizofrénia) kapcsolható össze. A bogyós gyümölcsök segítségével megelőzhető továbbá az agyzsugorodás is. Az agyzsugorodás lekapcsolja az agysejtek energiatermelődését, ezzel pedig az ADHD-hoz, krónikus szorongáshoz és depresszióhoz hasonló tüneteket idéz elő.
Áfonya az agyért és az idegrendszerért
Az áfonya segít megelőzni az idősödéssel járó szellemi leépülést, valamint megtisztítja agyunk a toxikus fehérjéktől, így preventálva az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulását. A neuroplaszticitás az agy és az idegrendszer strukturális és funkcionális fejlődéséért felelős. A bogyós gyümölcsökben található flavonidok védik agysejtjeink egészségét, növelik az agy plaszticitását és fitten tartják elménk. Rezervatrol-tartalmuk sem elhanyagolható. Ezt a polifenol vegyületet becézik a fiatalság forrásaként is. Vannak emberek, akik a vörösbort a benne található rezervatrol miatt fogyasztják, pedig az áfonya vagy málna lényegesen egészségesebb alternatívák.
Az avokádó - Valószínűleg a legtökéletesebb étel a bolygón
Az avokádó krémes és tele van tápanyagokkal. Érdekes módon a botanikusok a bogyós gyümölcsök közé sorolják. A legtöbb szénhidrátot tartalmazó gyümölccsel ellentétben az avokádó 75%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll. Ez a zsírsav lelhető fel az olívaolajban is. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak hozzájárulnak szervezetünk acetilkolin-termeléséhez, aminek a memóriát és tanulási folyamatokat illetően van nagy jelentősége. Az avokádókban találhatóak továbbá C, E, K és B komplex vitaminok is. Magas bennük a tirozin – esszenciális aminosav, a dopamin direkt prekurzora – is, mely a motiváltságot és fókuszáltságot segíti elő. Az egészséges vérkeringésben is fontos szerepe van, továbbá gyulladáscsökkentő hatása is igazolt.Az agy többnyire glükózt használ működéséhez, de több, mint boldogan fogyaszt helyette egészséges zsírokat is.
Fodros kel - A tápanyag bomba
A fodros kel nagyobb népszerűségnek örvend manapság bármi másnál. Főszereplője A fodros kel 50 árnyalata című könyvnek, melyet a neves pszichiáter és író, Dr. Drew Ramsey szerzett. A világnapok listájában megtalálható a Nemzetközi Fodros kel Nap, mely október 3-ra esik. Még ha az ízét nem is szereted, rengeteg nyomós érv szól fogyasztása mellett.
Először is igazi tápanyag bomba. Különösen magas agyserkentő antioxidánsokban, béta-karotinban, flavonidokban és polifenolban. Egy adag nagyjából annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy egész narancs. A C-vitamin növeli a neurotranszmitterek szerotoninját, ezáltal természetes antidepresszánsnak is nevezhető. Első számú B-vitamin forrás, folát tartalma kiugróan magas. A B-vitaminokra gyakran hivatkoznak anti-stressz vitaminokként, óvják memóriánk, segítenek legyőzni a depressziót, valamint hozzájárulnak a hosszú és boldog élethez is. Bizonyított tény, hogy segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását is. Egy, az Oxford Egyetemen készült tanulmány szerint a B6 és B12 vitaminok hozzájárulnak agyunk egészséges működéséhez, és csökkentik az agyzsugorodás kockázatát. Öregedés során gyakran előfordul, hogy elfelejtünk szavakat, kifejezéseket, szókincsünk redukálódik. A fodros kelben rengeteg K-vitamin található. Ez a vitamin felelős verbális memóriánk egészséges működéséért. Flavonidjai antioxidánsok, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatásúak.