Belépés Regisztráció

Ateroszklerózis - Amit az érelmeszesedésről és annak megelőzéséről tudni kell


Ateroszklerózis - Amit az érelmeszesedésről és annak megelőzéséről tudni kell

Az ateroszklerózis (érelmeszesedés) egy krónikus érrendszeri betegség, mely úgy alakul ki, hogy az artériák (verőerek) falán zsír, koleszterin és egyéb szöveti anyagok rakódnak le plakkokat képezve. Ezen folyamatok következményeként az érfalak megvastagodnak és megkeményednek, ami csökkenti a rugalmasságukat, erre utal az erek „meszesedése” megnevezés.

A lerakódott plakkok szűkítik az erek belső csatornáját (lumen), emiatt a véráramlás csökken, akadályozottá válik. A szűkült erek nem képesek elegendő mennyiségű oxigénben gazdag vért szállítani a szövetekhez, ami fájdalmat, szöveti oxigénhiányt és szövődményeket, például gangrénát (szöveti elhalás), perifériás érszűkületet, szívrohamot, stroke-ot okozhat.

A csökkent véráramlás hosszú távon további súlyos szervi károsodásokhoz vezethet.Az ateroszklerózis kialakulásának okai nagyrészt a helytelen életmódból fakadnak. A fő kockázati tényezők az egészségtelen táplálkozás, a túlsúly és a mozgásszegény életmód, valamint az ezek következményeként kialakuló magas koleszterinszint, magas vérnyomás és a cukorbetegség. Szerepet játszik még a genetikai hajlam, valamint a dohányzás is.

Az ateroszklerózis kialakulásának megelőzése

 

Egészséges étrend:

Csökkentsük étrendünkben az állati eredetű táplálékok arányát, fogyasszunk minél kevesebb állati eredetű, helyette válasszuk a növényi eredetű nyersanyagot. A rostban gazdag ételek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, diófélék.

Kerüljük a transzzsírsavak fogyasztását, melyek olyan telítetlen zsírsavak, melyek általában iparilag feldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő. Fogyasztásuk növeli a vérben a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, miközben csökkenti a „jó" HDL-koleszterin szintjét, ez szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke kialakulásához vezethet. Minimalizáljuk az étrendben a telített zsírsavak jelenlétét is (állati eredetű húsok és zsiradékok). Részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavak fogyasztását, melyek képesek csökkenteni a vérben az LDL-koleszterin szintjét. Építsük be étrendünkbe gyakrabban az olívaolajat, az avokádót, a dióféléket, magvakat (lenmag és chia mag), valamint a halakat, például lazacot, makrélát, heringet.

Mértékletesen sózzuk ételeinket és amennyire lehet, kerüljük el az utósózás. Ételkészítésnél válasszunk a só helyett zöldfűszereket: petrezselyem, borsikafű, vasfű stb. A túlzott sófogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezethet, ami szintén hozzájárul az ateroszklerózis kialakulásához.

Az antioxidánsokban gazdag zöld tea, a bogyós gyümölcsök (áfonya, málna, ribizli) és egyes zöldségek (spenót, brokkoli) fogyasztásának jótékony hatása, hogy segíthetnek csökkenteni a gyulladást és védi az érfalak egészségét.

Minimalizáljuk az alkoholfogyasztást, mely szintén magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

Rendszeres testmozgás:

A heti legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgás (például gyorsabb séta, kocogás, úszás) csökkenti a vérnyomást, segít az optimális testsúly megtartásában, továbbá növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét a vérben, ami képes eltávolítani a káros zsírokat az erekből.

Leszokás a dohányzásról:

A dohányzás jelentősen károsítja az erek falát, növeli a vérnyomást, és csökkenti a vér oxigénellátottságát, így fokozza az ateroszklerózis kockázatát.

Rendszeres orvosi szűrővizsgálatok:

Orvosi vizsgálatok során a vérnyomás, a koleszterinszint és a vércukorszint mérése ajánlott, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség időben történő felismerése és kezelése segíthet megelőzni az ateroszklerózis kialakulását.

Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője

2025-02-11