Idős korban számos betegség és állapot léphet fel, amelyekben kímélő étrendre van szükség. Ezt az étrendet azokban az egészségügyi állapotokban alkalmazzuk, amelyek emésztési problémákat, gyomor- és bélbetegségeket, vagy egyéb, emésztőrendszert terhelő állapotokat vonnak maguk után: például a gyomorrontás, a különböző fekélyek, májbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegségek, lázzal járó állapotok.
Ezt a fajta diétát gyakran műtétek után is ajánlják, mivel segít gyorsítani a gyógyulási időt, csökkenti az emésztőrendszeri terhelést és támogatja az immunrendszert a felépülés során. Egy jól összeállított, könnyen emészthető étrend támogatja a gyomor és a bélflóra egészségének fenntartását, enyhítheti a fájdalmat, csökkenti az irritációt és javítja az emésztést, ami hozzájárul a komfortosabb érzethez a mindennapokban.
A kímélő étrend célja, hogy a beteg vagy a gyógyuló személy számára könnyen emészthető, tápláló és kíméletes ételeket biztosítson, melyek nem terhelik túl a gyomrot, a beleket vagy más emésztőrendszeri szervet.
Ajánlott napi 4-6 kisebb étkezés betartása annak érdekében, hogy ne terheljük túl a gyomrot.
Kerüljük a puffasztó ételeket: a hüvelyesek, a nyers zöldségek, valamint a szénsavas italok fokozzák a gázképződést és a puffadást.
Az ételeket lehetőség szerint pürésítve, főzve, párolva vagy sütve készítsük, kerülve a nyers, nehezen emészthető alapanyagokat.
Óvakodjunk az erős, csípős fűszerek használatától (bors, csili, mustár, ecet), amelyek irritálhatják a gyomrot és a beleket. Főzzünk inkább friss és szárított zöldfűszerekkel.
Fogyasszunk napi 1,5–2 liter folyadékot, lehetőleg víz formájában, hogy támogassuk az emésztést és hidratáljuk szervezetünket.
A fehérjék bevitelét alacsony zsírtartalmú húsokkal (csirke, pulyka, halak), zsírszegény tejtermékekkel (joghurt, kefir, túró), illetve magas fehérjetartalmú növényi táplálékokkal (lencseliszt, csicseriborsóliszt) fedezhetjük.
A szénhidrátok tekintetében a rizs, a fehér kenyér, kifli, keksz, tészta, valamint a burgonya a kímélő étrend alapjait képezik. Alacsony rosttartalmuk és emésztésük nem ró további terhet szervezetünkre.
Az olyan könnyen emészthető zsiradékok, mint az olívaolaj vagy a kókuszolaj kis mennyiségben alkalmazhatóak a főzéshez. A kókuszolaj kifejezetten ajánlott ebben az esetben, ugyanis magas arányban tartalmaz közepes láncú zsírsavakat (MCT), melyek gyorsabban képesek felszívódni a bélfalon keresztül, mint a hosszú láncú zsírsavak, emellett nincs szükség emésztőenzimekre vagy epesavakra a lebontásukhoz.
Zöldségek: A zöldségeket érdemes puhára főzni vagy párolni a jobb emészthetőség miatt. A könnyen emészthető zöldségek közé tartozik a sárgarépa, cukkini, tök, burgonya (hámozva). Kisebb mennyiségben, jól megfőzve spenót is fogyasztható.
Gyümölcsök: Az alma jól emészthető, különösen, ha hámozva és pürésítve, esetleg kompótnak megfőzve fogyasztjuk. A banán alacsony rosttartalmú, szintén könnyen emészthető és segíti a bélflóra egyensúlyát.
Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője