Belépés Regisztráció

A gyomor védelmében – tippek és étrendi tanácsok időseknek


A gyomor védelmében – tippek és étrendi tanácsok időseknek

Idős korban a gyomor belső védőrétege elvékonyodik, hatékonysága csökken. Ehhez hozzájön még a különböző gyógyszerek hatása is, melynek következtében a gyomor nyálkahártyája károsodik, és gyomorfekély alakulhat ki. A gyomorfekély már önmagában is kellemetlen és fájdalmas állapot, mely megnehezíti a mindennapokat és az étkezést, de súlyosabb esetben vérzés, perforáció, vagy elzáródás is kialakulhat. A gyomorfekély kezelésében, illetve kialakulásának megelőzésében kulcsszerepet játszik a megfelelő táplálkozás.

 

Kímélő étrend fogyasztása javasolt!

Törekedjünk arra, hogy könnyen emészthető nyersanyagokat használjunk. Például sovány húsok és tejtermékek, főtt rizs, főtt zöldségek. A húsokat és zöldségeket jól főzzük, vagy pároljuk meg, hogy emésztésük könnyebb legyen.

Az ételeket alacsony zsírtartalmú hozzávalókból, zsírszegény konyhatechnológiai eljárásokkal készítsük (párolás, roston sütés, sütőzacskó, habarás, air fryer, stb). A gyümölcsöket pépesítve, megfőzve vagy párolva fogyasszuk, kompótot is készíthetünk belőlük.

Kerüljük el a túlzottan fűszeres és csípős ételeket, továbbá a túlságosan savas élelmiszereket is (ecetek, szénsavas üdítők, szóda, stb) ezek mind irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. Minimalizáljuk az alkohol-, és a koffein fogyasztást, ezek ugyanis növelik a gyomorsav termelést.

Rendszeresen étkezzünk, iktassunk be több kisebb étkezést, így a gyomorsav nem tud túlzottan felhalmozódni, és az emésztésünket sem terheljük meg nagyobb adagok elfogyasztásával.

A hidratálás, vagyis megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása elengedhetetlen, igyunk meg naponta legalább 2-2,5 liter vizet.

 

Stresszkezelés:

A stressz hatékony kezelése, például testmozgással: séta, jóga, úszás, kirándulás és különböző relaxációs technikák alkalmazásával csökkentheti a fekély kialakulásának kockázatát.

 

Dohányzás elkerülése:

A dohányzás rengeteg szempontból káros és veszélyes, többek között azért, mert fokozza a gyomorsav termelést és a gyomor védőrétegét is károsítja.

Helicobacter Pylori fertőzés is okozhatja a gyomorfekély kialakulását. Panaszok: gyomorégés, fájdalom, görcsök, puffadás, étvágytalanság, hányinger. Gyakran ismétlődő hányás esetén forduljunk orvoshoz!

Egyes gyógyszerek, például a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) hosszú távú szedése gyomor irritációt okozhat. Háziorvosunk tud felírni különböző gyomorvédő gyógyszereket, melyek szedésével elkerülhetőek ezek a panaszok.

 

Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője

2025-04-24