Belépés Regisztráció

Videók


Az öregedés programról beszélgetett vendégeivel dr. Jászberényi József a Civilút Szenior Akadémia legújabb videójában. Milankovics Milena és Török Bettina meséltek az idősödés egy igen érdekes perspektívájáról.

Máté Erika jóga- és csikung oktató, alternatív medicina szenior oktató a „vendége” a Civilút Szenior Akadémiának. Máté Erika azt tanítja meg a szenior korosztálynak, hogy a jóga és a csikung segítségével hogyan találhatják meg a testi-szellemi-lelki egyensúlyt.

Sokakat érintő probléma az idősödés folyamatában kialakult egyensúlyzavar. A mozgástól való félelem beszűkíti az ember életterét, és inaktívvá válunk. Végezzen akár otthonában mozgásos „agytornát”, hogy elkerülje a további mozgásszervi megbetegedéseket!

Csordás-Novák Marcsi geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő- és szenior tréner segítségével próbálja ki ezeket a gyakorlatokat, melyek javítják a mozgás közbeni testtudatot és a térirány koordinációt. Tartsa frissen testi és szellemi képességeit az Odaadó programmal!

A Civilút Szenior Akadémia videójában ezúttal egy új gerontológiai módszert, a psicomotoricát ismerhetik meg a nézők. Veronika Berger Mezei Olaszországban ismerte meg és sajátította el ennek az új tudományágnak a módszerét, amelynek lényege az örömök egysége. Azt képviseli, hogy a jó hangulat gyógyító erővel bír. A jó hangulatot pedig zenével, tánccal és a mediterrán konyha finomságaival lehet fokozni.

Dabas város komplex idősügyi programját Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester mutatja be a Civilút Szenior Akadémia videójában. A nézők megtudhatják, hogyan nőtte ki magát a városban a szeniorokkal és szépkorúakkal egyaránt foglalkozó program. Ma már nemcsak előadásokat, de kulturális- és sportprogramokat is szerveznek, miközben a generációk együttműködésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

A Civilút Szenior Akadémia videójában ezúttal az autizmus spektrumzavar a téma. Kamrás Orsolya autizmus-szakértő szenior akadémiákon tart előadásokat az autizmusról. Tudjon meg Ön is többet az autizmusról, nézze meg a videót.

Az idősek vannak leginkább kitéve az átveréseknek. Ha nem ismerjük fel a gyanús jeleket és nem vagyunk elég tapasztaltak, könnyen bedőlhetünk a különböző átveréseknek. Kovács György geronto-andragógus az idősek átveréséről szóló előadásaiban a csalások típusait tárja fel és tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan kerüljük el a csalókat.

Dr. Kerülő Judit főiskolai tanár évek óta oktatja a szenioroknak a figyelem – és a memóriafejlesztés „tantárgyat”. Előadásai igazán népszerűek, hiszen tele vannak játékkal. Megmutatja, hogyan fejleszthető a memória különböző játékokkal. Tapasztalatai szerint a szenior korosztály nyitott az ilyen képzésekre és az idősebbek is gyorsan belerázódnak a játékba.

Hogyan lehet feldolgozni a gyászt? „Manapság divatos az a kifejezés, hogy engedd el. A veszteséget nem lehet elengedni, meg kell tanulni vele együtt élni.” - emeli ki a Civilút Szenior Akadémia videójában dr. Tóth Eszter Zsófia. A gyászterapeuta és történész évek óta foglalkozik idősoktatással. Előadásai, kurzusai a gyász feldolgozása mellett a családfakutatásról, az emlékiratok készítéséről is szólnak.

Azt szokták mondani: „a tangó több, mint egy tánc…maga az élet”. S hogy ez mennyire igaz, arról Pálffy-Balogh Márta oktató beszél a Civilút Szenior Akadémia videójában. A tangó önbizalmat ad, javítja a mozgásszervek állapotát. A tangó összeköti az embereket, élményt és közösséget ad, és idősebbek is bátran elkezdhetik!

Idősebbek is elkezdhetik. Akár ez is lehetne a mottója annak a kreatív írás kurzusnak, amelyet kifejezetten a szenior korosztálynak hirdettek meg. A közös tanulás eredménye hamarosan kézzelfoghatóvá válik egy különleges irodalmi kötetben. A Civilút Szenior Akadémia online előadásán dr. Soós Eszter Petronella egyetemi tanár és Juhász Margit nyugdíjas pedagógus beszélnek a különös vállalkozásról.

A mindennapi stressz merev izmokat okoz, amely helytelen testtartást és rossz lelki állapotot eredményez. Érdemes kellő figyelmet fordítani a lazításra, feltöltődésre, amihez segítséget jelenthet Csordás-Novák Marcsi geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő- és szenior tréner gyakorlata. Az Odaadó új videójában megmutatjuk, hogyan végezzen relaxációt, ami után garantált a felfrissülés. Az izomfeszítéses relaxáció rendszeres elvégzése segít a testi és lelki folyamatok kontrolljában is.

A karácsonyt megelőző rohanásban tegyen jót szervezetének is! Készüljön velünk a karácsonyra, és otthona kényelmében mozgassa át tagjait, hogy fitten, üdén várhassa az ünnepeket.

A videó három részből áll, az első részben a mozdulatokat mutatjuk meg, a második részben zenével láthatja a gyakorlatot, a harmadik részben már csak a zene szól. Áldott karácsonyt, békés ünnepeket kívánunk!

Csak kevesen tudják, hogy Varga Izabella, a népszerű színésznő egyben idősekkel foglalkozó felnőttképzési szakember is. Néhány éve visszaült az iskolapadba: egyetemi diplomát szerzett andragógia, majd geronto-andragógia szakon. A Civilút Szenior Akadémia online előadásában elárulta: ezzel régi vágya teljesült. Azt is megtudhatják, hogyan kamatoztatja a megszerzett tudását a mindennapokban.

Lassan tíz éve működik a Pécsi Szenior Akadémia, amely a pécsi és Pécs környékén élő 60 év felettiek számára nyújt tanulási lehetőségeket. Egy-egy előadáson 2-300 idős ember vesz részt. Ma már nemcsak előadásokat tartanak, de működik például társasjáték csoport, vita klub és szerveződik az asztalitenisz szakosztály is. 

Az idősödés folyamatában egyre gyakrabban találkozunk egyensúlyvesztési problémákkal. Többször előfordul, hogy megbotlunk, elesünk. Mi okozza? Hogyan maradhatunk egyensúlyban? Segítünk-e, ha inkább nem mozgunk, vagy ezzel csak egy ördögi körbe kerülünk? Megtudhatja Csordás-Novák Mária, geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője új cikkéből!

A Civilút Szenior Akadémia online előadásában ezúttal az Aktív időskor központtal ismerkedhetnek meg a nézők. A különleges intézményt Péter Gábor igazgató mutatja be. A központot az idősek igényei alapján alakították ki, és rövid idő alatt a község szerves részévé vált.

A talp és a lábujjak az egész testnek alátámasztást adnak, segítenek az egyensúly megőrzésében, a biztonságos mozgásban. Érdemes rendszeresen tornáztatni a talpainkat is. Ehhez mutat otthon elvégezhető gyakorlatokat Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője.

Az idősödést senki sem kerülheti el, de mindenki maga dönti el, hogyan viszonyul saját öregedéséhez. Pozitív hozzáállással, bölcsességgel, szeretettel és lelki békével? Avagy ridegen, bezárkózva?

A Civilút Szenior Akadémia online előadásában Dr. Jászberényi József inkább az első utat ajánlja. Hiszen a kedves emberek tovább élnek.

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

Mi a legfontosabb idős korban? – teszi fel a kérdést a Civilút Szenior Akadémia online előadásán Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője.

Az egészség és az egész-ség. Azaz a fizikai, a lelki, a szellemi és a spirituális egészség. Betegségektől mentesen, vagy a meglévő betegségeket szinten tartva, szeretetteljesen, harmóniában élni. Ebben a spiritualitás segíti az idős embereket, mert gyógyító ereje van.

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

Amióta ember él a Földön, családban közösségben él. Vajon mit is jelent valójában családban élni? Mindenki érzi, de nehéz szavakba önteni. Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője segít megfogalmazni, miért is fontos számunkra a család. Nézzék meg a Civilút Szenior Akadémia online előadását!

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

A Civilút Szenior Akadémia online előadásán Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője arról beszél, hogy őrizzük meg aktivitásunkat időskorban. Minden idősödő ember a saját útját járja az idősödés folyamatában. Vannak, akik számára a kertészkedés, másoknak a kirándulás, megint másoknak a közösségi programok, a kulturális események vagy éppen a családi összejövetelek jelentenek igazi feltöltődést. Fontos, hogy egyaránt legyünk figyelemmel a fizikai, a szellemi, a lelki és a spirituális aktivitásunkra.

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

Átmozgató torna otthonra Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője segítségével. Egyszerű gyakorlatok, amit saját tempóban mindenki el tud végezni otthon. Ezekkel a gyakorlatokkal megszakíthatjuk a hosszan tartó statikus helyzeteket. Például tévénézés vagy olvasás közben is elvégezhetjük. Nézze meg a videót és legyenek ezek az egyszerű gyakorlatokat a mindennapi rutin részei.

Ahogyan idősödik a társadalom, úgy igazodik ehhez a filmes műfaj is. A 2000-es évektől kezdve egyre gyakrabban találkozhatunk úgynevezett idős-filmekkel. Ezek az alkotások az idős emberek életét mutatják meg, sok esetben éppen az idős ember szemszögéből.

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

A Civilút Szenior Akadémia videósorozatunk után immár személyesen is ellátogatunk településekre, ahol szakértőink tartanak előadásokat a szenior korosztálynak. A 2022-es Budakeszin tartott Civilút Szenior Akadémia előadásait a Buda Környéki Televízió is rögzítette, így teljes hosszában is megtekinthetik őket.

A Civilút Szenior Akadémia videósorozatunk után immár személyesen is ellátogatunk településekre, ahol szakértőink tartanak előadásokat a szenior korosztálynak. A 2022-es Budakeszin tartott Civilút Szenior Akadémia előadásait a Buda Környéki Televízió is rögzítette, így teljes hosszában is megtekinthetik őket.

A Civilút Szenior Akadémia videósorozatunk után immár személyesen is ellátogatunk településekre, ahol szakértőink tartanak előadásokat a szenior korosztálynak. A 2022-es Budakeszin tartott Civilút Szenior Akadémia előadásait a Buda Környéki Televízió is rögzítette, így teljes hosszában is megtekinthetik őket.

Év elején sokan tesznek fogadalmakat, hogy többet mozognak, aktívabban élnek, jobban odafigyelnek az egészségükre. Ehhez kapcsolódik a Civilút Szenior Akadémia előadása is. Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy idősebb korban még nagyobb jelentősége van annak, hogy aktív életet éljünk, odafigyeljünk testi, szellemi, mentális és spirituális egészségünkre.

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője hasznos tanácsokat oszt meg a nézőkkel az alvás fontosságáról, az elalvási technikákról. Ha rosszul alszik, vagy nehezen alszik el, nézze meg a videót! Sok érdekességet megtudhat arról, hogyan segítheti az elalvását.

Szabad egy táncra? Könnyed karácsonyi tánc szenioroknak, amelyet Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője segítségével most bárki megtanulhat. Közben pedig megtapasztalhatja a zene és a tánc testi-lelki-szellemi jótékony hatásait. Karácsonykor táncoljanak együtt az unokákkal, barátokkal. A gyakorlatokat mindenki saját felelősségre végzi.

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője a gondnokság intézményével foglalkozik. A videó apropóját a Fontos vagy nekem című film adja, amelyben Marla Grayson (Rosamund Pike) és partnere, Fran (Eiza González) idős, magányosan élő emberek gyámja, gondnokaként becsapja őket. A film kapcsán Jászberényi József a gondnokság alá helyezés hazai gyakorlatának legfontosabb tudnivalóival is megismerteti a nézőket.

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője Pierre Bourdieu francia szociológus, antropológus és filozófus tőke-elméletét az idős korra vetítve mutatja be. Arra keresi a választ, hogy a Bourdieu által meghatározott materiális, kulturális, kapcsolati és szimbolikus tőke hogyan kamatoztatható idősebb korban.

 

Az emberi élet negyedik szakaszában az idősek már gondozásra, tartós ápolásra szorulnak. A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője arról beszél, hogyan készülhetünk fel erre az életszakaszra. Ahogyan fogalmaz: már a harmadik életszakaszban fel kell készülni a negyedik szakaszra. Kik fognak ápolni? Mennyire idősbarát az otthonunk, a környezetünk?

Fókuszban a helyes légzés. Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője megmutatja a helyes légzéstechnikát. A helyes légzés nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a feszültséget és a vérnyomást, segíti a méregtelenítést és a belső szervek működését. Sőt, hatással van a teljesítményünkre is.

A szemmozgató izmoknak fontos szerepük van a megfelelő és biztonságos mozgásban. Szemtréninggel fejleszthető a látótér, a fókuszáló képesség, és növelhető a mozgásterjedelem, oldódhatnak az izom- és kötőszöveti feszességek. Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője a szemmozgató izmok tréningezésére mutat otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlatokat.

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője a művészet világába kalauzolja el a nézőket. Mednyánszky László tájképeinek segítségével azt mutatja be, hogy az idősebbek hogyan gondolkodnak a műalkotásokról, mit mond számukra egy-egy festmény.

A 75 éves Margit néhány éve csalás áldozata lett. – Nem az volt a legrosszabb, hogy átvertek, hanem az, ahogyan a családom, a barátaim bántak velem – mondta. A családja, környezte ugyanis folyamatosan és durván hibáztatta a történtekért. Hogyan segítsünk egy nehéz helyzetbe került idős embernek? Nem az a jó megoldás, ha szidjuk és bántjuk. Mint ahogyan az sem megoldás, ha nem veszünk tudomást az esetről. A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője az áldozathibáztatással kapcsolatos gondolatait osztja meg.

A Civilút Szenior Akadémia újabb előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője azokról a csalásokról beszél, amelyekkel az időseket próbálják meg átverni, főleg az interneten. Az unokázós csalás mellett terjednek azok az átverések is, amikor közösségi oldalakon könnyen végezhető, otthoni munkát kínálnak. 

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője ismét egy kultúrtörténeti utazásra hívja a nézőket. Ezúttal azt mutatja be, hogy hogyan éltek együtt a nagycsaládok, majd hogyan bomlott fel a generációk együttélése és ez milyen hatással volt az idősebbekre. Az elmúlt évtizedekben számos olyan program született, amely újra a generációk együttélését, a nagycsaládok kialakulását támogatja.

Könnyű átmozgató torna szenioroknak. Az otthon is végezhető gyakorlatokat Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője mutatja meg. Figyelem! A gyakorlatokból annyit és úgy érdemes végezni, amennyi jólesik, amennyit az egészségi állapotunk megenged.

Hogyan vigyázzunk szemünk egészségére, látásunk épségére 50 év felett? Erről szól a Civilút Szenior Akadémia videója.

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője abban ad hasznos és gyakorlati tanácsokat, hogy mire figyeljünk, ha szeniorként utazásainkat tervezzük.

Csak napi pár perc a frissítő önmasszázs. Segít, hogy oldjuk, csökkentsük az izom- és kötőszöveti feszültségeket.

Hogyan fogunk vásárolni a közeljövőben? Csak az interneten rendelünk majd? Továbbra is népszerűek lesznek a szupermarketek vagy éppen a kisebb boltok? A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője bemutatja, hogy milyen technológiai fejlesztések és újítások várhatók hamarosan, amelyek átalakítják vásárlási szokásainkat.

Gyakorlati jótanácsok és néhány egyszerű gyakorlat, amelyek segítségével megőrizhetjük
testünk egészségét, a jó közérzetünket. Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex
mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője ezúttal azt mutatja
meg, hogyan lesz helyes a testtartásunk akár álló, akár ülőhelyzetben.

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője abban nyújt segítséget, hogy milyen képzést, tanfolyamot válasszunk szenior korban.

Tanulni idős korban? Igen! Hiszen ismerjük a mondást: jó pap holtig tanul. Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője arra bíztatja a szeniorokat, hogy bátran keressenek maguknak tanfolyamokat, Szenior Akadémiai képzéseket.

Ebben a videóban folytatjuk az időskori szindrómák bemutatását. Ezúttal a Xanthippé-szindrómáról (agresszív rendmánia), a Fordított Atalanta-szindrómáról (a nőiség elvesztésétől való félelem), a Diogenész-szindrómáról (elzárkózás, önelhanyagolás) és a felhalmozásról vagy gyűjtögetés tüneteiről, kialakulásának lehetséges okairól beszél Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője. Fontos, hogy felismerjük a tüneteket, mert sok esetben már a demencia egyik korai jelei is lehet egy-egy szindróma megjelenése. A részletekért nézzék meg a Civilút Szenior Akadémia videóját.

Hallott már az időskori Nagy Sándor-szindrómáról? Vagy a Sziszüphosz-szindrómáról? Mindkettő azt jelzi, hogy az idős embernek komoly lelki problémái vannak. A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője ezekről a szindrómákról beszél, hogy megtanuljuk őket felismerni és ha kell, segítséget nyújtani. 

A kisállatok, kutyák, macskák, halak, papagájok tartása számtalan jótékony hatással bír, befolyásolja az életminőséget. Többek között erről beszél a Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője.

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője egy kultúrtörténeti előadásra kalauzolja a nézőt. A tradicionális és a modern ember közötti különbségeket mutatja be a hagyományokon és a keresztény ünnepkör eseményein keresztül.

A Civilút Szenior Akadémia legújabb videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának Támogató Szakértője a nemrég megjelent Idősgondozási kézikönyvet mutatja be.

Az Európa jövője konferenciasorozat részeként a Civilút Alapítvány az idősgondozás kérdéseiről, fejlesztési lehetőségeiről tartott konferenciát Idősgondozás Magyarországon és az Európai Unióban címmel március 18-án, Budapesten.

A Civilút Szenior Akadémián ezúttal azt mutatja be Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője, hogy milyen megoldásokkal segíthetjük idős hozzátartozóink ellátását. Ahogyan a videóban is elhangzik: nem kell azonnal idősotthonra gondolni!

Az időskori cukorbetegség a témája a Civilút Szenior Akadémia videójának. Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője a 2-es típusú cukorbetegség tüneteiről, a betegség kialakulásának okairól, valamint a megelőzésről tart videós előadást.

Szeretettel várjuk a szenior korosztály tagjait Odaadó Közösségünkbe! Nézze meg, hogyan csatlakozhat! A regisztráció egyszerű és ingyenes.

Néhány egyszerű lépéssel, ingyenesen regisztrálhatja szolgáltatását, vállalkozását az odaado.hu weboldalra, hogy ott megtalálják az idősek, a szenior korosztály tagjai. Legyen az Ön vállalkozása is az Odaadó Közösség tagja!

Az animációs videónkból kiderül, hogy az Odaadó Portál hogyan segíti az időseket a mindennapokban.

Alpári Lászlóné a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ) önkéntes révésze a Civilút Alapítvány Odaadó díját Életmű kategóriában vehette át. Azt vallja: „ameddig lehet, fogom csinálni ezt a munkát és segíteni az embereken.”

Erdélyi Klára, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ) önkéntes trénere, révésze a Civilút Alapítvány Odaadó díját nyerte Közösségi kategóriában. Mozgássérültként élete nagy részét a segítő munkának szenteli, hogy új utakat nyisson.

Gáti Pál, az Egyszülős Központ önkéntese az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány ajánlására a Civilút Alapítvány Odaadó díját nyerte Közösségi kategóriában. Azt mondja, „amikor az ember lát valami eredményt abban, amit csinál, az önmagában jó érzés.”

Horváthné Pálfi Judit, a Mozgásjavító Diák Sport Egyesület elnöke a Civilút Alapítvány Odaadó díját Életmű kategóriában vehette át. Judit autóbaleset miatt került kerekesszékbe és a sportban találta meg a céljait. 20 éven keresztül, 1992-2012-ig volt a kerekesszékes vívó válogatott tagja, számtalan sikeres paralimpián, nemzetközi versenyen vett részt, amelyeken arany-, ezüst- és bronzérmeket nyert. Ma sok-sok mozgáskorlátozott diák példaképe.

Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke a Magyar Diabetes Társaság jelöltjeként a Civilút Alapítvány Odaadó díját nyerte Életmű kategóriában. Munkáját évtizedek óta szívvel-lélekkel végzi, megmutatva, hogy cukorbetegen is lehet teljes értékű élet élni és másoknak is segíteni, jó példával szolgálni.

Székely Kamilla, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete pécsi szervezetének alapítója a Nagycsaládosok Országos Egyesülete ajánlására a Civilút Alapítvány Odaadó díját nyerte Közösségi kategóriában. Nyolc gyermeke és 25 unokája mellett ma is a pécsi nagycsaládosok szíve-lelke. 

Székelyné Burja Ilona, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének gazdasági vezetője, a Szervátültetettek Országos Szabadidő Sport, Turisztikai és Környezetvédelmi Egyesületének alapítója és elnöke a Magyar Szervátültetettek Szövetsége ajánlására a Civilút Alapítvány Odaadó díját nyerte Közösségi kategóriában.

Vizdár-Lőczi Gizella, az Esőmanók Tolna Megyei Autista Gyermekekért Közhasznú Egyesület aktivistája a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) ajánlására a Civilút Alapítvány Odaadó díját nyerte Közösségi kategóriában.

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője az ünnepek, ünnepkörök jelentőségéről tart előadást. Mit adnak nekünk az ünnepek, miért fontos, hogy megéljük azokat?

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője az 50+-os korosztályt érintő poszt-Covid tünetekről tart előadást.

Hogyan ismerhető fel az időskori függőség? Milyen jelekre figyeljenek a családtagok? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszol a Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője.

Miért is lehet az, hogy idősebb korban sokszor fáradtabban ébredünk? A Civilút Szenior Akadémiában három gyakori, elsősorban idősebb korban jelentkező problémát mutatunk be. Az alvási apnoé egy olyan probléma, amelynek során alvás közben a légzés nagyon lelassul, sőt, időszakonként abba is marad, nagyon súlyos esetekben akár percekre is. A probléma sok esetben cukorbetegségre utal, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője abban ad hasznos tanácsokat, hogy mire figyeljünk, ha közösségi oldalakat, elsősorban a Facebook-ot használjuk. 

Hogyan működik a jobb és a bal agyfélteke időskorban? Hogyan fejleszthető az agy? Tényleg csak a jobb agyféltekére kell koncentrálni? Többek között erre is választ ad Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője a Civilút Szenior Akadémia 3. előadásában.

Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője, aki ebben az előadásában az idősödéssel foglalkozó teóriákat, tudományos elméleteket mutatja be közérthető és informatív módon. 

A Civilút Szenior Akadémia célja, hogy közérthető és informatív formában mutassa be a gerontológia, azaz az idősekkel foglalkozó tudomány egy-egy területét, és ezzel segítséget nyújtson a szenioroknak, illetve a velük foglalkozó intézményeknek, civil szervezeteknek, vagy akár családtagoknak.