Belépés Regisztráció

Mozgás és sport: nyáron se hanyagoljuk!


Mozgás és sport: nyáron se hanyagoljuk!

Nyáron is fontos, hogy megőrizzük fizikai aktivitásunkat, hozzájárulva ezzel a testi, lelki egészség fenntartásához. Ám a melegben érdemes néhány dologra odafigyelni a biztonságos mozgás érdekben. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Mire figyeljünk sportolás közben a nyári időszakban? 

Kora reggeli vagy esti időpontot válasszunk! 

Érdemes a sporttevékenységet a kora reggeli vagy esti órákra időzíteni. Napközben, a  melegebb időszakokban semmiképp se sportoljunk! Még a reggeli vagy az esti órákban is keressünk árnyékos helyet a szabadtéri mozgáshoz és használjunk fényvédőkrémet!  A reggeli órákban végzett fizikai aktivitás kellemesen feltölti az embert, ha pedig az esti órákat választjuk, nagy valószínűséggel pihentetőbb lesz az alvás akár már egy kellemes séta után is.

Figyeljünk az öltözködésre, viseljünk laza ruhát, sapkát! 

Válasszunk kényelmes, laza, jól szellőző ruhadarabokat a megfelelő hőleadás és izzadságelvezetés érdekében. Érdemes világosabb színű ruhát felvenni. A napellenzős fejpánt vagy a vékony sapka se maradjon otthon! 

Hidratálás! Hidratálás! Hidratálás! 

Az év minden napján, de nyáron különösen fontos a folyadékháztartás egyensúlyban tartása, egyrészt a testünk hidratáltsága, másrészt pedig az agyműködés miatt. Sokszor nem érezzük a szomjúságingert, ezért tudatosan is oda kell figyelni a rendszeres folyadékfogyasztásra. Sportolás során mindig legyen nálunk legalább egy liter folyadék- ajánlatos a víz-, de hosszabb időtartamú fizikai tevékenység után szükségünk lehet a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó italra is.

Plusz egy fagyasztott víz 

Egy kedves ismerősömtől tanultam a következő jó szokást, melyet szívesen megosztok az Odaadó olvasóival is. Egy fél literes vizes palackot lefagyasztva, kívülről is tudjuk hűteni és frissíteni a testünket. Magunkkal vihetjük egy nyári sétára, ügyintézésre vagy éppen kirándulásra, városnézésre is.

Használjuk ki a jó időt: irány a szabadtéri mozgás 

Az év közbeni rendszeres mozgásprogramok nyáron rövidebb-hosszabb időre szünetelnek. Fontos, hogy ilyenkor se hanyagoljuk el a mozgást,  használjuk ki a szabadtér adta lehetőségeket. Nagyon sok helyen van már szabadtéri fitneszpark, de választhatjuk az úszást – akár strandon, akár természetes vizekben. Csak ott fürödjünk, ahol a fürdőzés megengedett! Elmehetünk egy kellemes kerékpártúrára, kijelölt  kerékpárútvonalakon vagy részt vehetünk akár egy erdei kiránduláson, esetleg tehetünk egy lendületesebb sétát.

Csak addig,és annyit mozogjunk, amíg jólesik! 

Bármilyen mozgást is választunk, mindig a jó közérzet határain belül végezzük! Nem kell erőltetni a dolgot, ne a legmelegebb időszakban tűzzük ki a nagyobb célokat. Figyeljük a testünk jelzéseit, engedjük meg magunknak, ha alacsonyabb intenzitású vagy éppen rövidebb, más fajta sporttevékenység esne jól. Az egészséges szervezetet is megviselheti a kánikula, amennyiben valamilyen egészségügyi probléma áll fenn, javasolt a kezelőorvossal konzultálni, rosszullét esetén pedig segítséget kell kérni. A lényeg, hogy igyekezzünk megtartani a rendszerességet a mozgásban, de hagyjunk időt a pihenésre, a szervezet regenerálódására is.

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2023-06-27