Belépés Regisztráció

Kezdődik a nyár - mire figyeljünk 50 év felett?


Kezdődik a nyár - mire figyeljünk 50 év felett?

Szenior korban, 50 év felett az ember már tudja, hogy a szervezete hogyan reagál a nyári időjárásra. A legtöbben pontosan érezzük, hol vannak a fizikai határaink: mit bírunk és mit érez a szervezetünk. Néha azonban mégis „félrekalibráljuk” magunkat, nem veszünk figyelembe bizonyos körülményeket. Összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot, amelyek segíthetnek az idősebbeknek a nyári melegben.  

Jó tanácsok a nyárra hőségre

Összegyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, hasznos tanácsokat, megfelelő óvintézkedéseket, amelyek segítenek, hogy a nyári hőségben is egészségünket megőrizve, biztonságban legyünk.

Naponta legalább 2 liter folyadékot igyunk! 

Nyáron kiemelten fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk és ezáltal elkerüljük a kiszáradást. Igyekezzünk naponta legalább 2-2,5 liter (nagyjából 8-10 kisebb pohár) vizet inni. Készíthetünk cukor nélküli gyümölcs- vagy zöld teát is, amelyet lehűtve fogyaszthatunk. Kerüljük a túl sok koffeint és az alkoholt, mivel ezek dehidratáló hatással is bírnak. Ugyanígy kerülendők a szénsavas üdítőitalok, amelyek valójában csak pillanatnyi felüdülést adnak, a szomjúság érzetünket csak nagyon rövid időre szüntetik meg.

Sziesztázzunk a hőségben! 

 A kánikula legforróbb óráiban - általában délelőtt 11 és délután 3 óra között - próbáljunk csak rövid ideig tartózkodni a szabadban. Sőt: a legjobb az, ha ebben az időszakban nem megyünk az utcára. Ha mégis szükséges, hogy kint legyünk a szabadban, keressünk árnyékos területeket, viseljünk könnyű, laza ruházatot, és ne feledjük a naptejet és a kalapot. Mindig az utca árnyékos oldalán járjunk, és egyáltalán nem szégyen, ha menet közben többször megállunk, iszunk egy-egy korty folyadékot, és megnedvesítjük az arcukat valamilyen speciális törlőkendővel. 

Figyeljünk a hőguta jeleire! 

Ismerjük fel a hőguta első tüneteit. A szédülés, a fejfájás, az erős hányinger és a túlzott bőrpír mind-mind hőgutára utalhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, próbáljunk lehűlni egy hűvös helyen, igyunk vizet, s ha nem javul az állapotunk, hívjunk orvosi segítséget.

Tartsuk a lakást hűvösen! 

Ha otthon vagyunk, használjunk abban a szobában, ahol tartózkodunk légkondicionálót vagy ventilátort. De csak óvatosan! A légkondicionálónál nagyon fontos a rendszeres tisztítás, például a legionella-típusú bakteriális fertőzések vagy a por okozta allergiás megbetegedések elkerülése érdekében. A ventilátort pedig ne közvetlenül a testünkre irányítsuk. Ez ugyanis a torokgyulladástól a mellhártyagyulladásig, nyakfájástól a szemgyulladásig sok problémát okozhat. A készüléket úgy állítsuk be, hogy a levegőt folyamatos forgással frissítse fel, s így a hűvösebb levegő általános érzését tapasztaljuk meg. Ha valamiért nincs lehetőségünk ventilátor vagy légkondicionáló alkalmazására, tartsuk zárva az ablakot a legmelegebb órákban.

Engedjük le a redőnyt, húzzuk el a sötétítő függönyt, amikor a Nap merőlegesen süti az ablakokat.Vigyázzunk az autóban! 

Amennyiben autóval megyünk valahová a kánikulában, kifejezetten figyeljünk arra, hogy hová parkolunk és ne hagyjuk az autót hosszú időre egy-egy napos parkolóban. Akármilyen profik ma már az autók légkondicionálói, pár perc, de inkább negyedóra is eltelik, mire megfelelő lesz a hőmérséklet a felmelegedett autóban. Kerüljük azt is, hogy hosszú ideig az autóban várakozunk, még akkor is, ha egyébként az autó légkondicionálója jól működik.

Sokan bíznak abban, hogy ha autójuk megfelelő, plusz fényvédő fóliázással van ellátva, akkor nem csak a nap erejét, hanem a káros UV-sugarakat is kivédik. Fontos rögzítenünk ezért, hogy a törvény mit mond a védőfóliákról. Eszerint a szélvédőn és az első ablakokon csak olyan fóliát alkalmazhatunk, ami garantálja, hogy a fényáteresztés mértéke legalább 70%. Az autó más ablakai (hátsó ablak, utastéri ablakok) esetében 70% alatti érték is megfelelő, viszont ebben az esetben a gépjárműnek mindenképpen rendelkeznie kell két külső tükörrel. 

Fogyasszunk könnyű, egészséges ételeket! 

Tartsuk meg a kiegyensúlyozott étrendet, amely gazdag friss gyümölcsökben, zöldségekben és rostban.Kerüljük a nehéz, zsíros, cukros és fűszeres ételeket, amelyek nehezen emészthetőek lehetnek a melegben, s növelik a vérnyomásunkat.

Tartsuk a kapcsolatot másokkal! 

 Ne izoláljuk magunkat, maradjunk kapcsolatban a családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel. Az érzelmi és a társas támogatás sokat jelent, ráadásul ha valamelyikünk kevésbé bírja a kánikulát, segíteni tudunk egymásnak.

Figyeljünk a gyógyszerekre! 

Ha gyógyszereket szedünk, ügyeljünk arra, hogy azokat hűvös helyen tartsuk. Másrészt nagyon fontos, hogy a megfelelő időben és a megfelelő mennyiségben vegyük be őket – a forróság nem ok arra, hogy csökkentsük vagy növeljük az előírt adagokat!

Zuhanyozzunk akár napi 4-5 alkalommal is! 

Ha van rá lehetőségünk, hűtsük le magunkat naponta többször is. Nem érdemes hideg vizet használni, inkább kellemes, langyos vízzel zuhanyozzunk. Az ideális az lenne, ha az első pillanattól az utolsóig ez a hőmérséklet érné a bőrünket, s nem zuhanyozás közben állítanánk be a kívánt hőfokot.  Mozogjunk rendszeresen! (H3)

Egyáltalán nem jó gondolat, hogy az idősebb ember nyáron a lehető legkevesebbet mozogjon. A hűvösebb hajnalokon vagy reggeleken a megfelelő testmozgás igenis elősegítheti az egészséget és a jó közérzetet. Az időseknek a hajnali mozgásformák között javasolt a mérsékelt intenzitású séta vagy a könnyű úszás. Ugyanakkor tartózkodjunk a hirtelen, kampányszerű mozgástól, mert ezek fokozott mértékben okozhatnak rosszullétet.

Figyeljünk az időjárás-előrejelzésekre! 

Kövessük nyomon a meteorológiai jelentéseket, és ha nagyon forró napot jeleznek, ehhez igazodva tervezzük meg a tevékenységeinket – legyen szó bevásárlásról, főzésről, családi vagy baráti programokról.

Ne féljünk segítséget kérni! 

Ismerjük és vegyük figyelembe a saját testük jelzéseit és ne habozzunk azonnal segítséget kérni, ha szükségük van rá. A megfelelő óvintézkedések és az egészséges életmód betartása segíthet abban, hogy a nyár kellemesen és biztonságosan teljen. Így majd a szép emlékekre gondolhatunk vissza az őszi és a téli napokon.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

 

2023-06-19