Belépés Regisztráció

Nyújtással, nyújtózkodással sokat tehetünk a mozgatórendszerünk egészségéért


Nyújtással, nyújtózkodással sokat tehetünk a mozgatórendszerünk egészségéért

Hosszú órákat vagyunk képesek eltölteni ugyanabban a testhelyzetben, és sokszor még az ingerét sem érezzük a nyújtózkodásnak, mozgásnak. Holott a nyújtózkodás nagyon fontos lenne az egészségünk szempontjából!

Ahogyan idősödünk, elfelejtünk nyújtózni

Mindenki látta már, hogy egy gyereknek mennyire nehezére esik egy helyben ülni. Inkább folyamatos mozgásban van, ülés közben is mocorog, nyújtózkodik. Az iskolába, majd a munka világába kerülve viszont megtanuljuk, hogy „nem illik” fészkelődni, nyújtózkodni. A mozdulatok negatív szociális hatásként csapódnak le - sajnos tévesen. 

A felnőtt és időskorra pedig eljutunk odáig, hogy egyre kevésbé érezzük testünk apró jelzéseit. Hosszú órákat vagyunk képesek eltölteni ugyanabban a testhelyzetben, és még az ingerét sem érezzük sokszor a nyújtózkodásnak, mozgásnak, holott ez a mozgás nagyon fontos lenne az egészségünk szempontjából!

A mozgásszegény életmód következtében elvesznek a változatos, rendszeres mozgások, ami a mozgatórendszeri problémák megjelenését eredményezik. Nézzük meg, hogyan vesz részt a nyújtózás, ellenállásos nyújtás a mozgatószervrendszerünk egészségében.

A nyújtózás a test felkészítése a mozgásra

A nyújtózás a lágyszövetek (izom, kötőszövet) reflexes, tehát nem akaratlagos nyújtása egy-egy hosszabb nyugalmi periódust követően. Így a pihenés után a test fel tud készülni a természetes mozgásra, és rugalmasan tud reagálni a környezetből érkező ingerekre, kihívásokra. Például meg tudja őrizni az egyensúlyát egy esetleges hirtelen instabil helyzetben.

Ha megfigyeljük a háziállatainkat, kutyánkat, macskánkat, akkor láthatjuk, hogy minden, úgymond statikus helyzet után (például alvás, pihenés) mindig nyújtózkodnak. Méghozzá úgy, hogy belekarmolnak, belekapaszkodnak a szőnyegbe, ezzel megfeszítve az izmaikat, és jól belenyújtóznak ebbe a helyzetbe. Ezzel készítik fel a testüket arra, hogy bármilyen inger érkezik majd a külvilágból feléjük, ők azonnal és jól tudjanak reagálni. Belőlük nem neveltük ki ezt a szükségletet, ezt a szokást, mi viszont az inaktív életünkben nagyon sokszor elfelejtkezünk a nyújtózkodásról.

A nyújtózkodás segít a mozgásterjedelem megőrzésében, növelésében és az ideg-izom kapcsolatok fejlődésében

Ha az izompólyánkat nyújtjuk - mondhatni kitágítjuk -, nagyon sokat tehetünk a mozgatórendszerünk és szervezetünk egészségéért. Mindezek mellett csökken a különböző sérülések veszélye, és növekedhet az izomerő is.„Az izompólya a test összes szerkezeti elemét egyesíti. Ez az egyetlen kötőszövetfajta, amely minden egyes szervvel, ideggel, ízülettel és érrel érintkezik. Ez az oka annak, hogy az összes fizikai probléma kezelhető az izompólya nyújtása által.”1

Legyen szokásunk a nyújtózkodás!

Nagyon fontos a nyújtózkodást visszaépíteni a szokásink közé. Először tudatosan kell erre figyelni, aztán újra szükséggé válik. Például ébredés után az ágyban fekve, és minden ülő helyzet után finoman, de jólesően nyújtózkodjunk. Ami régen ösztön volt, ma újra meg kell tanulnunk és szokássá kell tennünk, be kell építenünk a mindennapokba. Az edzésben ezt ma ellenállásos nyújtásként tanítjuk.

Az ellenállásos nyújtás során az izom eredési és tapadási pontja távolodik, tehát nyúlik az izom, miközben az izomerőt is kifejt. (Ahogyan a kisállatok is nyújtózkodnak.)

Nézzünk egy gyors példát:
Emeljük oldalsó középtartásba a karunkat és húzzuk egy kicsit hátra felé, figyeljük meg milyen érzés. Ebben az esetben csak hosszanti irányba nyújtjuk a rostokat. Most finoman szorítsuk ökölbe a kezünket, és vigyük ki ugyanebbe a helyzetbe a karokat. Figyeljük meg, most mit tapasztalunk. Az utóbbi esetben hosszanti és kereszt irányba is megfeszülnek a rostok, mondhatni tágítva ezzel az izompólyát.

Az ellenállásos nyújtás minden életkorban biztonságos, mert csak abban a mozgásterjedelemben dolgozik, ahol még van izomerő, így nincs sérülésveszély.

Figyeljük meg magunkat, hányszor nyújtózunk a nap folyamán, majd kezdjünk el erre tudatosan figyelni, ahogyan a testünk ezzel kapcsolatos jelzéseire is.

Ha beépítjük a nyújtózkodást napjainkba, sokat tehetünk a kötőszövetünk fitten és egészségesen tartásáért, illetve nagymértékben csökkenthetjük a sérülések kialakulását (legyen ez sportsérülés vagy egy inaktív életmódból adódó probléma).  Mindemellett lassíthatjuk a regresszív folyamatokat a szervezetben, tovább fenntarthatjuk testünk fiatalosságát, tónusosságát, mozgékonyságát is.

 1 Ming Chew: Szabadulj meg a fájdalomtól- örökre! Bioenergetic kiadó. 2019. 25.

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-03-11