Belépés Regisztráció

Az internet előnyei és veszélyei nyugdíjas korban - 3+1 jó tanács a biztonságos netezésért


Az internet előnyei és veszélyei nyugdíjas korban - 3+1 jó tanács a biztonságos netezésért

Nem csak a 20 éveseké a világ! Az internethasználat most már az idősebb korosztály életében is hétköznapivá vált. Noha egyre ügyesebben használják a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, nem árt résen lenni. A netes szörfözés ugyanis nem minden esetben jelent gondtalan időtöltést, ha nem vagyunk résen, könnyen becsaphatnak, ami később sok fejtörést okozhat. Legyünk tisztában a buktatókkal!

Mindenekelőtt fontos leszögezni: az internet hasznos és minket szolgál. Olyan határokat léphetünk át vele, melyekről korábban álmodni sem mertünk. Megkönnyíti a kapcsolattartást a családdal, a barátokkal, de rég nem látott ismerősökre is bukkanhatunk a világhálón, akikkel így könnyen levelezhetünk, de még videóhívás segítségével is társaloghatunk.

Az információk karnyújtásnyira kerülnek, napra készek lehetünk a friss hírekből, még otthonról sem kell kimozdulnunk hozzá. A tematikus tartalmaknak, akár a blogoknak köszönhetően mindenki megtalálja a maga érdeklődésének megfelelő témájú írásokat. Egyre több oktatóvideó is készül, melyek segítségével sokat tanulhatunk, új hobbival ismerkedhetünk meg.

A social media pedig segít nekünk abban, hogy azonos érdeklődésű emberek csoportjával kerülhessünk kapcsolatba. Beszélgetéseket indíthatunk, tapasztalatokat cserélhetünk adott témában. Tehát az internet számos hasznos és szórakozási lehetőséget rejt magában.

Vegyük azonban sorra azokat a dolgokat is, amelyekre érdemes odafigyelni, ha később nem szeretnénk a fejünket fogni egy-egy meggondolatlan kattintás miatt. Jóhiszeműségük miatt éppen az idősebb korosztály az, amelyik könnyű célpontjaik lehetnek a csalóknak.

1. Álhírek

A rengeteg információ között a hiteles tájékoztatás mellett számtalan humbuggal, álhírrel találhatja magát szemben az ember. Sokszor nehéz eldönteni, mi igaz, mi a valótlan. Ennek felismerésében segíthet, ha ellenőrizzük az információ forrását. Igyekezzünk jól ismert portálokról tájékozódni, mindig nézzük meg a weboldal címét, vagy keressük az impresszumot, amely a szerkesztőségről és annak dolgozóiról informál.

Például: Gyakran híres emberek halálhírével próbálják a látogatót kattintásra bírni. Meghökkentő hírek esetében nem érdemes ismeretlen portálra tévedni, inkább a jól bevált médiumoktól tájékozódjunk.

2. Csaló e-mailek

A 60 évnél idősebb korosztály leginkább e-mailezésre, hírolvasásra és információszerzésre használja az internetet. Ezért fontos felhívni a figyelmet az e-mailben terjedő csalásokra is. Mindig legyen résen, ha levelet kap, nézze meg, hogy ismeri-e a feladót, valóban feliratkozott-e ott hírlevélre, ahonnan az üzenetet küldték.

Például: Csábító nyeremény vagy segítségkérés – ezek sem azok, aminek látszanak! Ne adjunk meg személyes adatot olyan játék kapcsán, amire nem regisztráltunk vagy neveztünk. Illetve, ha e-mailben arról írnak, hogy valamelyik rokonunk bajba esett, segítségre szorul, az legtöbbször becsapás, ellenőrizzük, hogy az adott személy valóban bajban van-e.

3. Visszaélés a személyes adatokkal

A böngésző rengeteg adatot tárol rólunk. Nem csak a jelszavainkat, de az internetes szokásaink alapján pontos képet ír le a személyiségünkről, az érdeklődési körünkről, így sajnos még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülünk. Adatait, jelszavait, felhasználóneveit bizalmasan kezelje, azokat ne adja ki ismeretlen harmadik fél számára. Ha regisztrál egy oldalra, ott általános adatait bekérhetik, azonban olyan privát adatokat, mint például a bankszámlaszám, leggyakrabban csak internetes vásárlás során kérnek, más esetben nem. Azonban bankkártyája PIN kódját még ilyenkor sem szükséges sehol megadni.

Például: Ne dőljünk be a csodás gyógyulást ígérő ajánlatoknak! A keresési előzmények alapján könnyen szembe jöhetnek olyan kamu hirdetések, amelyek éppen a mi problémánkra nyújtanak megoldást.

+1. Online vásárlás

Az idősebbek is egyre bátrabban vásárolnak online, de nem árt itt is az óvatosság. Mielőtt pénzt költenének, fontos ellenőrizni, hogy a webhely titkosítva van-e. A lakat szimbólumot kell keresni, és ügyelni kell arra, hogy az URL https-sel kezdődjön, a http helyett. Az S jelentése „Secure”, azaz „Biztonságos”. Ezenkívül érdemes ellenőrizni, hogy tartozik-e ügyfélszolgálat vagy kapcsolattartó személy a weboldalhoz. Igen gyanús, ha ez hiányzik.

Néhány apró óvintézkedés betartása az Ön védelmét szolgálja. Kattintson felelőséggel, és élvezze az internetezés csodáit! Kellemes és biztonságos böngészést kívánunk!

2024-02-05