Belépés Regisztráció

Vitamindús táplálkozás ősszel


Vitamindús táplálkozás ősszel

Hamarosan beköszönt az ősz, és ezzel együtt a hűvösebb, csapadékosabb időszak. Szerencsére az ősszel szezonális gyümölcsök és zöldségek között is találunk tápanyagokban és vitaminokban gazdag alapanyagokat, melyeket beilleszthetünk mindennapi kiegyensúlyozott étrendünkbe.

Szezonális zöldségek

Édesburgonya: batáta néven is szokták emlegetni ezt a zöldséget, mely kiváló tápanyagforrás ebben az időszakban, továbbá könnyű emészthetősége miatt kifejezetten hasznos alapanyag az idősek étrendjében. Élénk narancssárga színe is utal rá, hogy igazán gazdag béta-karotinban, melyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin fontos szerepet tölt be a szem-, a bőr- és az immunrendszer egészségében. Fogyaszthatjuk például húsok mellé köretként: sütve, vagy pürének elkészítve.

Sütőtök: az édesburgonyához hasonlóan kiemelkedően magas a béta-karotin tartalma, emellett további antioxidánsokat is tartalmaz, mint a C-, és az E-vitamin. Ezek az antioxidáns hatóanyagok segítenek semlegesíteni a szervezetben a szabad-gyököket, ezáltal lassítva az öregedés folyamatát. Készíthetünk belőle krémlevest, vagy egy igen ízletes egytálételt: sütőtökös rizottót.

Sárgarépa: béta-karotin, lutein és zeaxantin antioxidánsokat tartalmaz, amelyek az ízületi-, és egyéb gyulladásos betegségek megelőzésében nyújthatnak segítséget, továbbá jótékony hatással vannak a szem és a látás egészségére. Nyersen, párolva, almával lereszelve kiváló köret vagy kisétkezés válhat belőle.

Káposzta: a káposztafélék gazdagok antioxidánsokban, rostokban és C-vitaminban, melyek erősítik az immunrendszert, támogatják az emésztést, csökkentik a gyulladást, és hozzájárulnak a szív- és csontok egészségéhez. Főzhetünk belőlük ízletes frankfurti levest, sütőben sütve rakott kelkáposztát, nyersen lereszelve pedig káposztasalátát készíthetünk.

Kelbimbó: kiváló K-vitamin-forrás, amely segíti a kalcium felszívódását és hozzájárul a csontok erősségének megőrzéséhez. Ez különösen fontos az idősebbek számára a csontritkulás megelőzésében. Remek összetevője lehet egy színes zöldséglevesnek, vagy köretként csőben sült kelbimbóként tálalhatjuk.

Brokkoli: szulforafánt tartalmaz, amely vegyület erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ez segíthet csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések, például a vastagbél- és prosztatarák kialakulásának kockázatát. Ízletes brokkolikrémleves készülhet belőle, párolva húsok mellé ehetjük köretként.

Szezonális gyümölcsök

Alma: magas rosttartalma (különösen a pektin), segít csökkenteni a koleszterinszintet, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Az almában lévő antioxidánsok, például a flavonoidok szintén támogatják a szív egészségét. Nyersen fogyasztva önmagában vagy kisétkezésekre natúr joghurttal, korpovit keksszel fogyasszuk.

Körte: magas víztartalma hozzájárul a hidratáltság fenntartásához, ami elősegíti a bőr egészségét és rugalmasságát, valamint segíthet megelőzni a kiszáradást. Kiemelkedő rosttartalma segíti az emésztést, és megelőzi a székrekedést, amely gyakori probléma lehet az idősek körében. Kisétkezésekre nyersen, esetleg kompótként is tálalhatjuk.

Szilva: a szilva, különösen az aszalt szilva, magas rosttartalmú, ami elősegíti a bélmozgást és enyhíti a székrekedést, a benne található szorbitol vegyület pedig természetes hashajtó hatású. Készülhet belőle sütemény, szilvás gombóc, és akár még savanyúság is (ecetes szilva).

Szőlő: flavonoidokat és rezveratrolt tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez, csökkentik a gyulladást, és segítenek szabályozni a koleszterinszintet, mindezek által csökkenthetik a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Fogyaszthatjuk önmagában csemegeként, vagy lepréselve gyümölcsléként.

Füge: A benne lévő antioxidánsok hozzájárulhatnak az agysejtek védelméhez, ezáltal segíthetnek megőrizni a kognitív funkciókat és csökkenteni a demencia vagy az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Apró magvai enyhe mechanikai tisztító hatást gyakorolnak a bélfalra, elősegítve a méregtelenítést és a bélrendszer tisztán tartását. Nyersen és aszalva is felhasználhatjuk süteményekbe, kenyerekbe, illetve ízletes lekvárt főzhetünk belőle.

2024-09-02