Belépés Regisztráció

Mi köze van a fasciának az idősödéshez?


Mi köze van a fasciának az idősödéshez?

Korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk a fasciát, ezt a titokzatos szervet, (link: https://www.odaado.hu/tudastar/titokzatos-szervunk-a-fascia), amelynek kiemelt szerepe van a testünkben, mozgatórendszerünkben. Ezúttal a fascia és az idősödés kapcsolatát vizsgáljuk. Bemutatjuk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják ennek a kulcsfontosságú szövetnek a minőségét, és amelyek hatással vannak rá.

A fasciának meghatározó szerepe van a szervezetben

A fascia kötő- és támasztószövetként a test szilárdságát és rugalmasságát biztosítja. A testünket behálózva segíti a többi szövet egymáshoz kapcsolódását is. Az izmot körülölelő izompólyaként a testkontúrt is meghatározza.

A fascia részt vesz a szervezet anyagcsere folyamataiban, a tápanyagellátásban és szállításban, valamint segíti a szövetek mozgását és a helyreállító folyamatok működését (pl. a sebgyógyulást).

Fontos része a testtudatunknak, folyamatosan továbbítja a szövetek helyzetét az idegrendszer felé. Biztosítja a test egyensúlyát, segíti a mozgást, energiaátadást, ugyanis az izom erejét a fascia alakítja mozgássá. A fascia képes arra, hogy tárolja a mozgási energiát, amit visszajuttat a mozgásba, ezzel segítve a hatékonyságot és az energiagazdaságosságot.

A fascia szerkezetét nagy mértékben befolyásolja az életmódunk, a testi és lelki állapotunkra gyakorolt hatások, valamint, hogy mit és milyen mennyiségben mozgunk, hogyan használjuk a testünket.

Az életmód és a stressz is hatással van a fascia állapotára

A fascia, pontosabban miofascia (izompólya) túlterhelődhet, vagy legyengülhet, rugalmatlanná, krónikusan feszessé válhat például a helytelen testtartás, az inaktív életmód vagy a huzamosabb ideig fennálló egyoldalú terhelés miatt. Megfelelő mozgásprogrammal viszont bármely életkorban javítható a testhasználat és a fascia minősége is.

A különböző sérülések hatására szintén rugalmatlanabb lesz a szövet, amit tovább fokoznak a különböző hegek. Bizonyos esetekben ezek letapadásokat is okozhatnak, amelyek a mozgás minőségét és a mozgástartományt is befolyásolhatják. Ezért is olyan fontos például különböző műtéti beavatkozások után a heg állapotának nyomon követése, szükség esetén annak kezelése.

Stressz hatására az izomban, pontosabban az izmot beburkoló izompólyában, a kötőszövetben feszességek alakulnak ki, merevebbé és csomóssá válik, amelyek fájdalommal, a mozgástartomány beszűkülésével is járhatnak. A testi és lelki feszültségek szintén nyomot hagynak a mozgásszerveink rendszerén, így különféle természetellenes feszességek alakulhatnak ki testszerte.

A fascia milyensége és minősége az életkorral is összefügg.

Az életkor előrehaladtával egyre kevesebb kollagént termelnek a sejtek és kevesebb víz lesz a kötőszöveti sejtek közötti állományban. Ennek hatására rugalmatlanná válik a kötőszövet, így nem tudja oly mértékben segíteni a mozgást, hanem korlátolni fogja azokat. 

Emellett a rostok lefutása is megváltozik, idősebb korban a fascia szerkezete megváltozik, a korábbi életkorban kétirányú, hullámvonalas rácsos lefutás összekuszálódhat, kiegyenesedhet. Általánosságban elmondható, hogy a nőknek a szülés lehetősége miatt lazább a kötőszövetes állományuk, a férfiak erősebb testalkatuk miatt viszont hajlamosabbak lehetnek a letapadásokra.

Az izompólya és az izom mintegy 70 százaléka víz.1 Az emberi szervezet víztartalma csecsemőkorban kb. 80 százalék, majd ez az évek során csökkenő tendenciát mutat. Egy idős ember szervezetében a víztartalom már csak 50 százalékra becsülhető.

Egy felnőtt ember szervezete átlagosan 15 liter vizet tartalmaz, melynek nagy része a fasciában van jelen.2  Ahogy idősödünk, a fascia szerkezete is megváltozik, veszít rugalmasságából, kevesebb kollagént, elasztánt, hialuronsavat termelnek a sejtek. Ennek következtében az izmok működése sem lesz megfelelő, a mozgás korlátolt lesz, beszűkülhetnek a mozgástartományok.

„Csak annyira lehetünk fiatalok, amennyire fiatal az izompólyánk. Más szóval, az izompólyánk minősége határozza meg a testi életkorunkat.”3 Ezért egy idősebb egyén is lehet sokkal jobb állapotban, mint egy fiatalabb. Ebben nagyon szerep jut az életmódnak. A rendszeres, változatos mozgással nemcsak a kötőszövetünket táplálhatjuk és tarthatjuk egészségesen, rugalmasan, hanem a lelki és mentális állapotunkat is.

1Ming Chew: Szabadulj meg a fájdalomtól- örökre! Bioenergetic kiadó. 2019. 36.
2Funkcionális Fascia Tréning Képzés. Jegyzet. 2021.
3Ming Chew: Szabadulj meg a fájdalomtól- örökre! Bioenergetic kiadó. 2019. 35.

 

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-03-18