Belépés Regisztráció

Immunrendszer erősítés


Immunrendszer erősítés

Beköszöntött az Ősz, az idő hidegebb és az eső is gyakran esik. A szervezet védekezőképessége ilyenkor csökkenhet, a hűvösebb, nedves idő pedig kedvez a különböző baktériumok és vírusok terjedésének. Annak érdekében, hogy megelőzzük a betegségeket, megfázásokat, érdemes már most elkezdeni felkészíteni immunrendszerünket a téli időszakra. Immunrendszerünk felelős a szervezetünk védelméért a kórokozók (például vírusok, baktériumok és egyéb idegen anyagok) ellen, továbbá fontos feladata a beteg sejtek felismerése és elpusztítása testünkben.

Immunerősítés táplálkozással:

C-vitamin: az egyik legfontosabb immunerősítő vitamin, fokozza a fehérvérsejtek működését, segíti a bőr védelmi funkcióit, és antioxidáns hatásával védi a sejteket a károsodástól. Emellett hozzájárul a sebgyógyuláshoz és a kollagéntermeléshez, ami fontos szerepet játszik a szövetek egészségének fenntartásában. C-vitaminban gazdagok a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, valamint a káposztafélék.

D-vitamin: hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez, javítja a bélflóra egészségét, és segíti a csontok és izmok erősségét, ami különösen fontos az idősebbek számára a sérülések megelőzése érdekében. Magas D-vitaminnal rendelkeznek a halak (például: lazac, makréla, tonhal), a csirkemáj, valamint a tojássárgája. A napfény is fontos forrása a D-vitaminnak, mivel a bőrünk képes előállítani D-vitamint napfény hatására.

E-vitamin: erős antioxidáns, amely segít védeni a sejteket a káros szabadgyököktől, ezáltal csökkentve a gyulladást és támogatva az immunválaszt. Ezenkívül hozzájárul a sejtek membránjának egészségéhez és a szív- és érrendszeri funkciók fenntartásához. Szervezetünk E-vitamin szükségletének kielégítése érdekében fogyasszunk rendszeresen növényi olajakat (búzacsíraolaj, olívaolaj), zöld leveles zöldségeket (spenót, kelkáposzta), és avokádót.

B-vitaminok: fontos szerepet játszanak az energia anyagcserében, a sejtek egészségének megőrzésében, kiemelkedően támogatják a mentális egészséget. Kiváló B-vitamin források a teljes őrlésű gabonák (barna rizs, zab), és a hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó).

Cink: elengedhetetlen a fehérvérsejtek fejlődéséhez és működéséhez, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében. Csökkenti a szervezetben fellépő gyulladásokat, segíti a sebgyógyulást és a sejtek regenerálódását. A cink megtalálható a húsfélékben (marha, sertés, bárány), a mandulában, illetve a teljes kiőrlésű gabonákban (barna rizs, quinoa, zab).

Probiotikumok: támogatják a bélflóra egészségét, ami kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében. A bélflóra egyensúlya segít megakadályozni a káros baktériumok elszaporodását, és segíti az immunsejtek aktivitását. Fermentált tejtermékek, például élőflórás joghurt és kefir, továbbá savanyúkáposzta fogyasztásával értékes probiotikumokhoz juttathatjuk szervezetünket.

Testmozgás:

Ősszel még sok napsütésben lehet részünk, de szerencsére a kánikula már nem fenyeget. Nagy sétákat tehetünk, kerékpározhatunk, túrázhatunk, kirándulhatunk és mindeközben gyönyörködhetünk a színes őszi tájban, a sárguló levelekben, így egyúttal a lelki békénket is erősíteni tudjuk.

Folyadékfogyasztás:

Az ajánlott napi 2-2,5 liter folyadékot egyrészt víz formájában, másrészt gyógynövény teák, gyümölcs- és zöldségpréslevek formájában is bevihetjük. Őszi gyógynövényeink:

Zsálya - gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz.

Csipkebogyó - gazdag C-vitaminban, erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a bélflórára.

Borsmenta – emésztést segítő hatással rendelkezik.

Fahéj – antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, segít a vércukorszint szabályozásában.

Lelki egészség:

Ahogy a testünket, úgy a lelkünket is „táplálnunk” kell, válasszunk szabadidős közösségi tevékenységeket, keressünk magunknak egy új hobbit, de akár a meditációt is kipróbálhatjuk egy csésze gőzölgő gyógynövény tea kíséretében.

2024-09-09