Belépés Regisztráció

Sóbevitel


Sóbevitel

Egy 2014-es felmérés alapján az idősek átlagos napi sóbevitele több, mint kétszer meghaladja az ajánlott maximális értéket. (merokanal.hu)

A só (NaCl) az élethez szükséges alapvető anyag, és nagyon fontos szerepet játszik a szervezetben: hatással van a vérnyomás szabályozására, az elektrolit-egyensúly fenntartására, az idegi- és izomműködésre, továbbá a szervezet hidratáltságát is befolyásolja.

Azonban figyelnünk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a sóbevitelt. Sajnos a boltokban kapható élelmiszerek és ételek nagy része túl magas sótartalommal rendelkezik. A magas nátriumbevitel különböző egészségügyi problémákhoz, például magas vérnyomáshoz, szívbetegségekhez, veseelégtelenséghez és gyomorbetegségekhez vezethet. 

Idősek átlagos napi sóbevitele – összehasonlítva az ajánlott maximális napi sóbevitellel (a kép forrása: merokanal.hu)

A só mennyiségét étrendünkben többféleképpen csökkenthetjük:

Érdemes a sóbevitelt napi 5 grammra (ez körülbelül egy teáskanálnyi só) csökkenteni.

Vásárláskor figyeljünk oda az élelmiszerek só-, illetve nátriumtartalmára. Ezeket a csomagolások címkéjén tüntetik fel. Válasszunk minél alacsonyabb sótartalmú termékeket. 

Kerüljük el a magas só-, vagy nátriumtartalmú ételeket: 

  • feldogozott húsfélék: szalámi, kolbász, szalonna, füstölt sonka
  • sós pékáruk: perec, sós kifli, pogácsák
  • konzerv ételek: zöldségek, halak, májkrém
  • gyorsételek: pizza, hamburger, sült burgonya, mirelit készételek
  • sajtok: parmezán, feta, kéksajt
  • sós snackek: chips-ek, ropi, sós kekszek
  • szószok, salátaöntetek, ketchup, majonéz
  • savanyúságok
  • levesporok, fűszersók

 

Különböző szárított- és zöldfűszerekkel kiválóan tudjuk ízesíteni ételeinket, kevesebb só használata mellett is. A vasfű, a borsikafű, a petrezselyem, a kakukkfű, a majoranna, a bazsalikom, az oregano, a rozmaring és a fokhagyma is mind remek választás a só helyettesítésére.

Különböző konyhatechnológiai eljárások is segíthetnek a sószegény étrendben ízesebbé tenni az ételeket: grillezés, tűzdelés, savanyítás, stb. 

Főzzünk otthon! A házilag elkészített ételeknél tudjuk koordinálni a hozzáadott sómennyiséget, ellentétben a boltban megvásárolt, vagy éttermekben fogyasztott ételekkel.

Amikor étrendünkben hirtelen csökkentjük a sóbevitelt, akkor az ételek íztelennek, kevésbé finomnak tűnhetnek majd. De fontos megemlíteni, hogy ez csak egy átmeneti állapot. Az ízlelőbimbóink elfáradhatnak, így minél sósabb, fűszeresebb, ízesebb ételeket fogyasztunk, idővel annál erősebb ízesítést fogunk igényelni. Érdemes fokozatosan csökkenteni a só mennyiségét étrendünkben, és nem hirtelen. Ízlelésünk hozzászokik majd, és így élvezhetjük a nyersanyagokat természetes formájukban só nélkül, vagy minimális só hozzáadásával is. 

2024-11-28