Belépés Regisztráció

Az évek során csökken a szervezet víztartalma – Pótolja a folyadékot!


Az évek során csökken a szervezet víztartalma – Pótolja a folyadékot!

A víz az egyik legfontosabb szükséglet szervezetünk számára. Nélkülözhetetlen a testben lezajló folyamatokhoz, többek között a vérkeringéshez, az anyagcserefolyamatokhoz és sejtműködéshez.

Az emberi test több, mint 70%-át víz alkotja, azonban mindennapi tevékenységeink során kiválasztással, kilégzéssel, izzadással folyamatosan veszítünk ebből a mennyiségből. Így megérthetjük, miért olyan fontos a megfelelő mennyiségű folyadék pótlása nap mint nap. Elégtelen mennyiségű folyadékfogyasztás kiszáradáshoz vezethet, mely fokozza a székrekedés, a keringési rendellenességek, továbbá koncentrációs nehézségek kialakulásának kockázatát.

A szervezet víztartalma életünk során folyamatosan változik, az idősek szervezete sok esetben dehidratált, mindemellett a szomjúságérzet is csökken. Ez a vízhiányos állapot az emberi test egészét, valamint az egyes szerveket is érintő természetes öregedési folyamatok következtében alakul ki. Idős korban tehát még több figyelmet kell fordítanunk a kiszáradás elkerülésére. 

Amellett, hogy figyelünk a folyadékpótlásra, néhány egyszerű módszerrel tudatosan is ellenőrizhetjük szervezetünk hidratáltságát. Figyeljünk a kiszáradás első jeleire: szomjúságérzet, szájszárazság, fáradékonyság, koncentrációzavar. Árulkodó lehet a vizelet színe és szaga is, ha sötétebb sárga lesz és a szaga szúrósabbá válik, mihamarabb fogyasszunk több folyadékot!

Az ajánlott napi folyadékmennyiség idős emberek esetében is 2-2,5 liter, melyet tiszta víz, illetve natúr teák formájában érdemes elfogyasztani.

Íme néhány jó tanács a mindennapokra:

  1. A napi ajánlott vízmennyiség bevitelét könnyebben teljesíthetjük, ha elosztjuk kisebb adagokra: ébredés után és lefekvés előtt, valamint minden étkezés előtt javasolt egy-egy pohár víz elfogyasztása. Ezzel azon túl, hogy az emésztést segítjük, elkerülhetjük a túlevést is, ugyanis fokozza a jóllakottság érzését.
  2. Készítsünk ki egy pohár vagy egy üveg vizet magunknak, hogy miközben a napi tevékenységeinket végezzük, mindig szemünk előtt legyen és fogyasszunk belőle.
  3. Az esetek többségében fogyasszunk tiszta vizet, csapvíz vagy ásványvíz formájában, illetve natúr teákat, gyógynövényteákat.
  4. Az elfogyasztani kívánt vizet izgalmasabbá tehetjük úgy, ha pár csepp citromlevet, narancslevet facsarunk bele, esetleg feldobhatjuk uborkaszeletekkel, nagyon lágy, friss ízt fog kölcsönözni neki.
  5. Alkalmanként 100%-os gyümölcs- és zöldségleveket, présleveket, turmixokat is fogyaszthatunk, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül készítsük el ezeket. Kerüljük a cukros, szénsavas üdítők fogyasztását. A teába szükség esetén mézet, illetve természetes édesítőt tehetünk (pl: sztívia).
  6. Egyes nyersanyagok (legfőképpen a zöldségek és gyümölcsök), valamint egyes ételek (levesek, főzelékek, mártások) nagy mennyiségű vizet tartalmaznak. A napi étkezések összeállításánál részesítsük őket előnyben.
  7. Ha elmegyünk otthonról, egy kis üvegben mindig vigyünk magunkkal némi vizet, hogy útközben is tudjuk enyhíteni szomjúságunkat.
  8. Sportolás és egyéb fizikai aktivitás során figyeljünk oda a fokozottabb folyadékpótlásra, hogy az izzadással bekövetkező vízveszteséget ellensúlyozni tudjuk.
  9. Nyáron, mikor magasabb a hőmérséklet, testünk több folyadékot veszít az izzadás által. A kiszáradás és a forróság együttesen akár még ájuláshoz is vezethet, melyet szintén megelőzhetünk kiegyensúlyozott folyadékpótlással.
  10. Alkoholos italt csak alkalmanként és kis mennyiségben fogyasszunk!

Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője

Felhasznált irodalom: 

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) - Táplálkozási Akadémia Hírlevél 9. évfolyam, 3. szám – 2016 március 

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - 60+ egészség Új nemzeti táplálkozási ajánlás időseknek, Budapest, 2020

 

2024-04-04