Belépés Regisztráció

Korlátozzák Svédországban a bőrifjító/öregedésgátló krémek vásárlását a fiatalok körében – mik a valós kockázatok?


Korlátozzák Svédországban a bőrifjító/öregedésgátló krémek vásárlását a fiatalok körében – mik a valós kockázatok?

Svédországban egy népszerű gyógyszerlánc (az Apotek Hjärtat, amelynek körülbelül 390 gyógyszertára van az országban) menedzsmentje nemrégiben bejelentette, hogy betiltják a 15 év alattiak számára a bőrifjító vagy bőrregeneráló krémek vásárlását. Az értékesítés csak akkor lehetséges, ha erre érvényes, ha a kiskorúaknak ellenőrizhető szülői engedélyük van.  Ez a lépés egyre nagyobb figyelmet irányít arra, hogy milyen káros hatásokat okozhatnak ezek a termékek, különösen a fiatal bőrön. A szakértők szerint az ifjúkorban használt anti-aging készítmények hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, amelyek megelőzése kulcsfontosságú.

Ahogy a témáról szóló, 2024 márciusi cikkében a Guardian brit napilap kiemeli a szakértő szavait: „Annika Svedberg, az Apotek Hjärtat főgyógyszerésze elmondta: „A korszerű bőrápolásra, amely például a ráncok csökkentését és az egyenletesebb bőrtónus elérését célozza, nincs szüksége egy gyermeknek”. A bőr fiatalítása és regenerálása azonban, ennek ellenére egyre népszerűbb témává válik a fiatalok körében, különösen a média által előtérbe helyezett tökéletes bőrkép ideáljának hatására. Az Egyesült Királyságban és Skandináviában 9-10 éves gyerekek(!) tömegei ostromolják szüleiket a minőségi szemránckrémek, testápolók és öregedésgátlók alkalmazására, s nem egy szülő az ezekről szóló videókat látva rendel is gyermekének ilyen termékeket.  

Sajnos sokan egyáltalán nem veszik figyelembe, hogy az ifjú bőr teljes felületének különleges és finom egyensúlyban kell lennie, amelyet ezekkel a beavatkozásokkal könnyű kibillenteni. Az anti-aging termékek, amelyek általában olyan hatóanyagokat tartalmaznak, mint például a retinol és az alfa-hidroxi savak (már néven: AHA-savak), erős irritációs és enyhe toxikus hatással lehetnek a bőrre, különösen ha túl korán kezdik őket használni. Ráadásul a krémek egymással keverve teljesen kiszámíthatatlan hatásokat hozhatnak. 

Az egyik fő kockázat az, hogy ezek a hatóanyagok hosszú távon önmagukban is súlyos irritációt és bőrgyulladást okozhatnak, különösen az érzékeny és fiatal bőrön, ez pedig fokozódik a keverésekkel. A túlzott szárítás és a bőrpír mellett hosszú távon akár súlyos dermatitiszt (bőrgyulladás) is kiválthatnak, ami még további egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezenkívül a retinolnak és más anti-aging hatóanyagoknak nem egyszer teratogén hatásai is vannak, ami azt jelenti, hogy terhesség alatt, sőt: már annak tervezésekor (több hónappal a terhesség előtt) is tilos őket használni, hiszen a magzatra kifejezetten káros hatásúak lehetnek. 

Szintén ki kell emelni, hogy sok gyermeknek eleve vannak kisebb-nagyobb bőrbetegségei, pl. a különféle ekcémák. Egyes anti-ageing termékek súlyosbíthatják ezt a betegséget is, vagy éppenséggel az elmúlt tüneteket visszahozhatják. 

Emellett az is fontos, hogy az ifjú bőrnek megfelelő időt kell adni a természetes regenerációra és fejlődésre. A túlzott kémiai beavatkozás megakadályozhatja ezt a folyamatot, és hosszú távon akár idő előtti öregedést is okozhat – tehát pontosan az ellenkezőjét érik el annak, ami a céljuk volt a használat kezdetén. A fiataloknak leginkább tehát semmilyen öregedésgátló, bőrifjító terméket nem kellene használniuk – ehhez azonban mindenkinek meg kellene értenie, hogy az anti-ageing cikkek, posztok, kommentek és videók helyett a pro-ageing tartalmak a reálisak és szakmailag pontosak, amelyek nem a radikális fiatalításra, hanem a bőr egészséges szinten tartására fókuszálnak. Ezek a tartalmak pontosan elmondják, hogy mely generációnak milyen krémek az optimálisak, figyelembevéve a bőr speciális jellemzőit is. 

A svédországi gyógyszertári hálózat erős, de követendő példát mutat azzal, hogy korlátozza ezeknek a termékeknek a hozzáférését a fiatalok számára, de nyilvánvaló, hogy ennél tovább is kell lépni a társadalmaknak a fiatalok megfelelő bőrápolásának és egészségének védelme érdekében. A testkép realitásáról szóló megfelelő oktatás és tájékoztatás kulcsfontosságú lenne a fiataloknak, de szüleiknek és nagyszüleiknek is, hogy egyáltalán tudjanak a problémáról, és el tudják mondani a gyerekeiknek és az unokáiknak is. Ezenkívül egyértelmű, hogy szigorúbb törvényi szabályozásra van szükség az ilyen típusú termékek reklámozása és elérhetősége kapcsán (például a könnyű rendelési lehetőségeket illetően), hogy megelőzzük a komoly bőrkárosodásokat.

Összességében tehát fontos felismerni, hogy az ifjú bőrnek más, természetes szükségletei vannak saját állapotfenntartásához, így az anti-aging termékek használata káros lehet. Svédország lépése egy fontos előrelépés az ifjú bőr egészségének védelmében, de további intézkedésekre van szükség, globális szinten is, hogy megóvjuk a fiatalokat az egészségügyi kockázatoktól és segítsünk nekik megőrizni bőrük természetes szépségét és egészségét. 

Dr. Jászberényi József

2024-03-10