Belépés Regisztráció

Korai hőhullám


Korai hőhullám

A hőhullámok mindig megviselik az emberi szervezetet, de ez különösen igaz olyan időszakokra, amikor az extrém meleg nem illik az évszakhoz. Idén tavasszal immáron második alkalommal tapasztaljuk mindezt. Ez az időjárás különösen az idős és beteg emberekre veszélyes. Az ő esetükben több probléma is adódhat, de szerencsére lehet tenni azért, hogy ezeket elkerüljék.

Az idősebb korosztály tagjai gyakran kevésbé hidratáltak, mint a fiatalabbak. Kevesebb folyadékot fogyasztanak, vagy éppen sokkal hamarabb ürül ki a folyadék a szervezetükből, köszönhetően annak, hogy sokan vízhajtót is szednek. Éppen emiatt a folyadékbevitel nagyon fontos, mert e nélkül könnyebben kiszáradhatnak. Erre azért is kell fokozottan ügyelni, mert a kiszáradás számos egészségügyi problémát okozhat ebben az időben. Ezek lehetnek például szédülés, fejfájás, gyengeség érzése, komolyabb esetben pedig hőguta is.

A hőguta, vagy hőkimerülés sokkal jobban érinti az idősebb korosztályt, mert szervezetük nehezebben tudja a testhőmérsékletet szabályozni. Mindkét eset súlyos egészségügyi állapot lehet az esetükben és ilyen esetben azonnali orvosi beavatkozásra is szükség lehet a komolyabb problémák elkerülése végett.

Nagyon sok idős személy szenved szív- és érrendszeri problémákkal, amik a melegben sokkal gyakrabban okoznak gondot, mint az év más részében. A szervezet az extrém meleget egyfajta stresszhelyzetként fogja fel, hiszen ez nem normális a számára. Ilyenkor pedig megnőhetnek az efféle gondok, amik növelhetik a szívbetegségek és a stroke - avagy agyvérzés - kockázatát. Ebben az időben különösen fontos, hogy az idősebb személyek, vagy a hozzátartozók figyeljék a tüneteket és elkerüljék a komolyabb egészségügyi problémákat.

Légzőszervi problémák is felléphetnek ebben az időben. Mivel már tavasz van, lassan nyár, így egyrészt pollenek, virágok okozhatnak allergiát azok számára, akik érzékenyek rá. Ezen felül a meleg, száraz és poros levegő vagy éppen esős időben magas páratartalom különösen nehéz lehet az idősek számára, akik légúti problémákkal rendelkeznek. Ez azoknak lehet kiváltképp veszélyes, akik asztmával vagy krónikus obstruktív tüdőbetegséggel küzdenek. De még a dohányzók is tapasztalhatnak súlyosabb tüneteket.

Továbbá mindenki tudja, hogy a nagyon meleg időben sokkal nehezebben hajtjuk álomra a fejünket, az alvás minősége is rosszabb, így kevesebb idő jut a pihenésre. A magas hőmérséklet és páratartalom nehezítheti az alvást, ami hosszú távon negatív hatással lehet az idősek egészségére és jóllétére. Nem is említve, hogy a kialvatlanság fáradtságot és gyengeséget okoz, ami nagyban terhelheti a szívet is.

A meleg időben a napsugárzás is sokkal erősebb, mint máskor. Így célszerű arra is figyelni, hogy délelőtt 10 óra és délután 4 óra között lehetőség szerint mindenki kerülje azt, hogy a napon töltse az időt. Fokozottan ügyeljenek a test hűtésére, a megfelelő folyadékbevitelre. Ha pedig valaki mégis szeretne kint lenni a spasütésben, célszerű a kalapok használata, hogy megvédjék a fejüket a tűző nap fényétől és bőrük ápolásáról se feledkezzenek meg megfelelő naptej alkalmazásával.

2024-05-16