Belépés Regisztráció

Mire figyeljünk a nyári lábbeliknél?


Mire figyeljünk a nyári lábbeliknél?

Itt a nyár, a meleg, előkerülnek a lenge ruhák és a nyári szandálok, papucsok. Ezzel egyidőben gyakran jelentkeznek talpi, sarokcsont körüli fájdalmak, feszesség érzés a lábszárban. Mi az összefüggés, és mire érdemes figyelni a nyári lábbeli választásánál? Ebben a cikkben erre keressük a válaszokat.

A biztonság és az egészség szempontjából ugyanis egyáltalán nem mindegy, milyen cipőt, szandált vagy papucsot választunk. A talpnak fontos szerepe van az egyensúly megtartásában. A lábfejünk olyan, mint a ház talapzata. Ha az rendben van, stabil lesz az épület, de ha bizonytalan, esetleg sérült, akkor instabillá válhat az egész.

A megfelelő lábbeli 

A jó idő beköszöntével a hétköznapokban érdemes arra figyelni a megfelelő szellőzés mellett, hogy a cipő jól támassza meg a lábat. Szuper lenne egy viszonylag vékony, rugalmas talpú cipő, de nem mindegy milyen talajon sétálunk – ennek ugyanis akkor van értelme, ha természetes, változatos felszíneken tudjuk használni, nem lebetonozott utakon, ahogy manapság leginkább tesszük.

Mire figyeljünk a cipő választásakor?

A hétköznapokban tehát figyeljünk arra, ha esetleg izzadna a lábunk, akkor se csússzon meg benne, tartsa stabilan a bokát, ugyanis sokszor ez áll a bokasérülések hátterében. Ez ugyanúgy érvényes a cipőkre, szandálokra vagy papucsokra. Figyeljünk arra is, hogy kényelmes legyen, ne kelljen benne a lábujjaknak „kapaszkodni” ha például lazább a pánt. Ez ugyanis gyakran okoz izom- és kötőszöveti feszességeket, ami előszobája lehet a talpi és saroktáji fájdalmaknak.

Mozgás során

Amikor tornázunk, táncolunk, vagy mozgásos foglalkozásokon veszünk részt, szintén ezeket kell szem előtt tartanunk. Az órákon sokszor találkozom azzal, hogy vannak, akik szeretnék megspórolni a váltócipő cipelését, de mégis inkább azt javaslom, hogy egy laza, könnyű, jól szellőző, zárt cipőt használjunk nyáron is sportolásra.

Otthoni környezetben

Otthon a kerti munka során sokszor csak kiszalad az ember locsolni, és felkap egy papucsot. Előfordulhat azonban, hogy az vizes és csúszós lesz, ami szintén egyensúlyvesztéshez, eleséshez vezethet. Ha olyan a kert, hogy megtehetjük, bátran végezzük a ház körüli teendőket mezítláb a füvön, ami jó kis tornát és változatos ingereket biztosít a talp izmainak is.

Hogy okoz fájdalmat a nem megfelelő lábbeli?

Ha a korábban felsorolt dolgokra nem figyelünk oda, és a cipőben akár csúszkál a lábunk, bizonytalan lehet az egyensúlyérzékelés, megváltozhat a járáskép. Ahogy írtam, ilyenkor olyan, mintha a lábujjainkkal akarnánk kapaszkodni a szandálba, papucsba, ami folyamatos feszességet okoz az izomban és azt körül ölelő kötőszövetben, így megváltozik az izomegyensúly is. Ha túlterhelődik a talpi bőnye, a lábszár izmai és az Achilles-ín, az ín elveszti rugalmasságát, a szervezet védekezni kezd. Ezek következtében kialakulhat fájdalom, gyulladás, sarkantyú (csontkinövés a sarok környékén, ami a sarokcsont talpi felszínén vagy az Achilles-ín sarokcsonton való tapadási pontján is keletkezhet).

Mit tehetünk, ha fájdalom jelentkezik?

A talpi felszínt nagyon jól tudjuk lazítani akár a kezünkkel masszírozva, akár egy SMR (izompólya / kötőszöveti önmasszázs) labdával vagy egy keményebb gumilabdával úgy, hogy azon görgetjük a talpunkat hosszanti és kereszt irányba. Ahol feszességet, csomót érzünk, ott körülbelül 20-25 másodpercig tartsuk meg a nyomást, majd lazítsuk el.

A lábszárat, vádlit szintén ezzel a technikával átmasszírozhatjuk, vagy keresztbe téve egyik lábunkat a másik térden, a térdkalácsot használva lazító eszköznek, azon fel-le csúsztathatjuk a lábszárunkat. Ha nem múlik a fájdalom, vagy erősödik, érdemes felkeresni egy mozgásterapeutát, aki hasznos tanácsokkal láthat el.

Sétáljunk mezítláb

Ha tehetjük, sétáljunk minél többet mezítláb, változatos talajon, göröngyös, puha, kemény felszíneken, homokban, kis kavicsokon… Ezzel egyrészt lazíthatjuk a talpi kötőszövetet, erősíthetjük a talp és lábszár izmait, fejleszthetjük az egyensúlyunkat, hiszen egyre több ingert kap a talpunk, egyre jobb lesz az ideg-izom kapcsolat. Megjegyezném, hogy a mezítlábas sétálást fokozatosan vezessük be, ha eddig nem jártunk így a hétköznapokban. 

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-07-09