A mindennapok során gyakran észre sem vesszük, de amikor ételeinket kakukkfűvel, fokhagymával vagy rozmaringgal ízesítjük, valójában gyógyhatású növényeket használunk. Különösen az idősebb korosztály számára lehet előnyös a gyógynövények rendszeres fogyasztása, hiszen természetes módon támogathatják az emésztést, a vérkeringést és az idegrendszer működését. Teaként, fűszerként vagy kivonat formájában is könnyedén beilleszthetők a mindennapi étrendbe, mellékhatások nélkül segítve az egészség megőrzését.
Borsmenta – Enyhíti a puffadást, görcsoldó hatású. Teaként fogyasztva vagy friss leveleit elrágva nemcsak az emésztést segíti, hanem frissíti a leheletet is.
Kapor (fűszerként) – Javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, segíthet a vércukorszint szabályozásában is.
Gyömbér – Serkenti az emésztést, csillapítja a hányingert, antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Teaként, reszelve smoothie-ba, vagy őrölt formában fűszerként is használható.
Fokhagyma – Csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Fogyasztható nyersen, főtt ételek részeként vagy kapszula formájában.
Galagonya – Erősíti a szívet, javítja a keringést, nyugtató hatással van a szív-érrendszerre. Tea, csepp vagy kapszula formájában is elérhető.
Rozmaring (fűszerként) – Javítja a vérkeringést, serkentheti a memóriát.
Citromfű (tea) – Nyugtató hatású, elősegíti a pihentető alvást.
Levendula – Idegerősítő, szorongáscsökkentő hatással bír. Teaként is fogyasztható, illóolaj formájában párologtatva pedig a hangulatot is javítja.
Kamilla (tea) – Nyugtató, gyulladáscsökkentő, alvást segítő tulajdonságokkal rendelkezik.
Kurkuma (fűszerként) – Erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.
Csalán (tea) – Vízhajtó, ízületi gyulladások esetén enyhülést hozhat.
Fahéj (fűszerként) – Segíthet a vércukorszint szabályozásában.
Zsálya (tea, fűszer) – Támogathatja a vércukorszint egyensúlyát, emellett antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Bár a gyógynövények természetes eredetűek, túlzott vagy nem megfelelő használatuk esetenként mellékhatásokat, sőt, egészségügyi problémákat is okozhat. Érdemes figyelembe venni az egyéni érzékenységet, az esetleges krónikus betegségeket, illetve a gyógyszerekkel való kölcsönhatásokat is. Különösen fontos az óvatosság vérnyomáscsökkentők, vérhígítók és antidepresszánsok egyidejű szedése esetén. Ha bizonytalanok vagyunk, mindig kérjük ki orvos vagy gyógynövény-szakértő tanácsát.
Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője