Belépés Regisztráció

Hírek


Szinte minden évben visszatérek Olaszországba. Idén a toszkánai Sienában jártam, ahol megfordultam az óvárosban található idősek otthonában is. Ott is azt tapasztaltam, amit Olaszországban mindenhol: nagyon kevés az elhízott ember, nemcsak a felnőttek között, de az időseknél és a gyerekeknél is. Hogyan csinálják?

Ha a Barbie film előzetesét vagy a plakátjait, hirdetéseit látjuk, nem feltétlenül gondolunk arra, hogy megnézzük. Rikító rózsaszín álomvilág, giccs, gondtalan jólét a mindig tökéletes Barbie-val és az izmos, de kissé butácska Kennel. Aztán valamelyik ismerősünk elmeséli, hogy nemcsak tele volt a mozi, de a végén megtapsolták a filmet. Mert valójában érdekes és tanulságokkal teli ez a különleges, csillogó-villogó mese…

Idősebbek is elkezdhetik. Akár ez is lehetne a mottója annak a kreatív írás kurzusnak, amelyet kifejezetten a szenior korosztálynak hirdettek meg. A közös tanulás eredménye hamarosan kézzelfoghatóvá válik egy különleges irodalmi kötetben. A Civilút Szenior Akadémia online előadásán dr. Soós Eszter Petronella egyetemi tanár és Juhász Margit nyugdíjas pedagógus beszélnek a különös vállalkozásról.

Azt szokták mondani: „a tangó több, mint egy tánc…maga az élet”. S hogy ez mennyire igaz, arról Pálffy-Balogh Márta oktató beszél a Civilút Szenior Akadémia videójában. A tangó önbizalmat ad, javítja a mozgásszervek állapotát. A tangó összeköti az embereket, élményt és közösséget ad, és idősebbek is bátran elkezdhetik!

Hogyan lehet feldolgozni a gyászt? „Manapság divatos az a kifejezés, hogy engedd el. A veszteséget nem lehet elengedni, meg kell tanulni vele együtt élni.” - emeli ki a Civilút Szenior Akadémia videójában dr. Tóth Eszter Zsófia. A gyászterapeuta és történész évek óta foglalkozik idősoktatással. Előadásai, kurzusai a gyász feldolgozása mellett a családfakutatásról, az emlékiratok készítéséről is szólnak.

Nagy visszhangot váltott ki mind a tudományos, mind a szélesebb közvéleményben az a kutatás, amelynek eredményeit az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban 2023 augusztusában adtak ki. A négy amerikai kutató jegyezte tanulmány szerint a mikroműanyagok rekordgyorsasággal terjednek az egerek szervezetében, és aggasztó viselkedési és egészségi változásokat okoznak. Sajnos, nagy valószínűséggel ebből arra lehet következtetni, hogy az emberek kapcsán is hasonló eredményekre jutnak majd a kutatók.

A mindennapi stressz merev izmokat okoz, amely helytelen testtartást és rossz lelki állapotot eredményez. Érdemes kellő figyelmet fordítani a lazításra, feltöltődésre, amihez segítséget jelenthet Csordás-Novák Marcsi geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő- és szenior tréner gyakorlata. Az Odaadó új videójában megmutatjuk, hogyan végezzen relaxációt, ami után garantált a felfrissülés. Az izomfeszítéses relaxáció rendszeres elvégzése segít a testi és lelki folyamatok kontrolljában is.

Nem csak a 20 éveseké a világ! Az internethasználat most már az idősebb korosztály életében is hétköznapivá vált. Noha egyre ügyesebben használják a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, nem árt résen lenni. A netes szörfözés ugyanis nem minden esetben jelent gondtalan időtöltést, ha nem vagyunk résen, könnyen becsaphatnak, ami később sok fejtörést okozhat. Legyünk tisztában a buktatókkal!

Gárdonyi Géza óta tudjuk, hogy a falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében. Hiszen az igazi katona odaadással védi a hazáját, elkötelezettséggel szolgálja a honvédelem érdekeit. Ahogyan azt Dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok is tette, és teszi ma is. A Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége ügyvezetője elnökként szervezi a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubjának életét, előadásokat tart, gondolkodik, hogyan tudnák segíteni a toborzást. De vérbeli „légierősként” valószínűleg az sem okozna számára gondot, hogy szétszedjen és összerakjon egy vadászgépet.

Közel 50 vizsgálat, 100 résztvevő, egy közös cél: az egészség megőrzése. A Civilút Alapítvány is kivette a részét a segítségnyújtásból, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram (MÁESZ) főszervezésében a Magyar Honvédség nyugállományú katonái vehettek részt a programban. Teljes testanalízisen, kardiológiai-, szemészeti- és egyéb vizsgálatokon estek át a résztvevők november 29-én a Stefánia Palotában.

Nemcsak kellemes kikapcsolódás, de egészségmegőrző hatása is jelentős a gyógy- és termálfürdőknek. Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel Magyarország fürdőkultúrája egyedülálló, bőven válogathatunk az értékes gyógyvizek közül. A kénestől a jódos-brómoson át a radioaktív vizekig széles a választék. Nem árt azonban tisztában lenni a szabályokkal, melyek betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük az egyéb megbetegedéseket.

A nagypapa az az ember, aki példaként áll egy gyermek szemében, az, aki „mindent” tud, és „mindenre” ismeri a választ. A nagypapa idős, mosolygós és alapvetően ő már nem tud nemet mondani az unokájának, ellentétben a szülőkkel. Ettől függetlenül egy gyerek mikor ránéz a nagypapára, azt a férfit látja, akitől megtudhatja azt, amit a szüleitől nem. Titkos történeteket, érdekes meséket, és a múlt lapjait élheti át általa. A nagypapaság pedig az élet egyik legfontosabb feladata.

A karácsonyt megelőző rohanásban tegyen jót szervezetének is! Készüljön velünk a karácsonyra, és otthona kényelmében mozgassa át tagjait, hogy fitten, üdén várhassa az ünnepeket.

A videó három részből áll, az első részben a mozdulatokat mutatjuk meg, a második részben zenével láthatja a gyakorlatot, a harmadik részben már csak a zene szól. Áldott karácsonyt, békés ünnepeket kívánunk!

Sok ötven-hatvan év feletti tanítványom panaszkodik, hogy alig látja az unokáit: bár nem laknak túl messze egymástól, a kicsik iskola után nyelvóráról zeneórára, edzésről iskolai szakkörökig szaladnak, s ha nagyjából kéthetente, főleg hétvégén adódik egy pár óra a beszélgetésre, akkor már mindenki nagyon boldog. A szünidőkben a gyerekek nagyon sok időt töltenek a digitális eszközökkel, így a kívánt együttlétek megint gyakran rövidek vagy teljesen elmaradnak. Ebben a cikkben arról szólunk, hogy ha hétköznap kevesebbet látjuk egymást, akkor legalább a családi (születésnap, névnap, házassági évfordulók), vagy egyházi (húsvét, karácsony, pünkösd) ünnepi készülődésbe hogyan lehet bevonni az unokákat, s ezzel valamelyest pótolni a kimaradt, közös időt.

Együtt az egészségért! – A MÁÉSZ stratégiai partnere lett a Civilút Alapítvány

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja (MÁÉSZ) hazánk legnagyobb humanitárius egészségvédelmi eseménysorozata több ezer magyar állampolgárnak segít megismerni saját egészségi állapotának alakulását, egyben bemutatja a nagyközönségnek a különböző együttműködő cégek, civil szervezetek szolgáltatásait és tevékenységét. 

A Civilút Alapítvány legfőbb célkitűzései közé tartozik, hogy a legidősebbek és a legfiatalabbak között kialakuljon – és meg is maradjon – az intenzív, egymást segítő párbeszéd. Az idősügyi segítségnyújtás és a társadalmi szemléletformálás egyik fontos eleme a generációs szakadékokon átívelő Odaadó-Ringató Program, melynek fővédnöke, Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

Csak kevesen tudják, hogy Varga Izabella, a népszerű színésznő egyben idősekkel foglalkozó felnőttképzési szakember is. Néhány éve visszaült az iskolapadba: egyetemi diplomát szerzett andragógia, majd geronto-andragógia szakon. A Civilút Szenior Akadémia online előadásában elárulta: ezzel régi vágya teljesült. Azt is megtudhatják, hogyan kamatoztatja a megszerzett tudását a mindennapokban.

Szinte minden évben új és új anyagról „deríti ki” az internetes közélet, hogy „rákkeltő”, „allergiát okoz”, vagy éppen komoly szerepe van a migrén kialakulásában. Ilyenkor aztán a tudomány emberei hiába cáfolnak: a hibás elmélet unos-untalan, akár évtizedek múlva is felbukkan. Pontosan ez a helyzet az MSG-vel (mononátrium glutamát) is. Itt az ideje, hogy megnézzük: mi is a helyzet az MSG-vel!

Milyen egyszerű lenne azt mondani, hogy ha egy adott helyzetben ülünk, állunk vagy fekszünk, akkor mindent megtettünk a helyes testtartás kialakításért. Vagy ha az adott párnát, kartámaszt és különböző eszközöket használjuk, a fejünk máris jó helyzetbe kerül, a gerincünkről pedig lekerül a teher, és minden mozgásszervi fájdalmunknak búcsút inthetünk- ahogy sok reklám is ígéri…

Lassan tíz éve működik a Pécsi Szenior Akadémia, amely a pécsi és Pécs környékén élő 60 év felettiek számára nyújt tanulási lehetőségeket. Egy-egy előadáson 2-300 idős ember vesz részt. Ma már nemcsak előadásokat tartanak, de működik például társasjáték csoport, vita klub és szerveződik az asztalitenisz szakosztály is. 

Miért fontos az unokákkal, gyermekekkel töltött idő? Miben van jelentősége a közös élményeknek? Például a tudás- és tapasztalatok átadásában. Az ember jobban bevési azt, amit a családban tanul. Főleg, ha az élményekhez kötődik. Akár otthon, akár a lakáson kívül. 

Hiába a nyári vakáció, az unokák nem mozdíthatók ki a lakásból, főleg az Xbox vagy a PS-kontroller mellől. Pedig nagy szükség lenne arra, hogy a különféle generációk közös élményeket szerezzenek. Hiszen így érthetik meg egymás gondolkodását, esetleges gondjait. A mozi mindig jó lehetőség a közös élmények átélésére! Pláne akkor, ha a film főhőse a szenior korosztályhoz tartozik.

Az idősödés folyamatában egyre gyakrabban találkozunk egyensúlyvesztési problémákkal. Többször előfordul, hogy megbotlunk, elesünk. Mi okozza? Hogyan maradhatunk egyensúlyban? Segítünk-e, ha inkább nem mozgunk, vagy ezzel csak egy ördögi körbe kerülünk? Megtudhatja Csordás-Novák Mária, geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője új cikkéből!

Számtalan ajánlást kaphatunk és olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy mikor, mennyit és hogyan érdemes sportolni. A különböző, szorosan megszabott irányelvek és a minimum értékek sokakat elbizonytalanítanak. Sőt, akadnak szép számmal olyanok is, akik inkább felhagynak a mozgással, ha nem tudják betartani az adott ajánlást. Mondván: akkor nincs értelme. Valójában minden mozgás több annál, mintha nem csinálnánk semmit.

A Civilút Szenior Akadémia online előadásában ezúttal az Aktív időskor központtal ismerkedhetnek meg a nézők. A különleges intézményt Péter Gábor igazgató mutatja be. A központot az idősek igényei alapján alakították ki, és rövid idő alatt a község szerves részévé vált.

Élete folyamán minden ember találkozik a veszteség, a gyász érzésével. Természetes és elkerülhetetlen jelenség, amelyet meg kell tanulni feldolgozni. Hosszú és fájdalmas feladat: az ember újra és újra futja a lelki és szellemi köröket a tagadástól az azonosulásig, a távolodástól a visszaesésig. A veszteségfeldolgozás személyes, olykor szarkasztikus, olykor sírva-nevetős útját mutatja be az After Life - Mögöttem az élet című filmsorozat. A főhős saját felesége váratlan, gyors elvesztését kísérli meg feldolgozni. Pontosabban valamennyire elviselhetővé tenni az utat, amelyen már – úgy érzi – mögötte van az élet. Vagy mégsem?

Ezúttal egy kedves és szerethető animációs filmet ajánlunk a nagyszülők figyelmébe. Kiváló időtöltés, ha azt a nyári vakációban együtt nézzük meg a kisebb, 6-7 éves unokákkal. Nem pusztán közös élményt ad, de általa kicsit átláthatunk a „generációs betonfalon” is, ebből pedig sokat tanulhatunk.

A napsütötte Toszkána igazán jó úti cél 50 év felett. Idősbarát szállásaival, nyugodt atmoszférájával, varázslatos tájaival, kultúrájával fizikai, lelki, szellemi és spirituális feltöltődésre egyaránt alkalmas. Toszkána kisvárosai barátságos szeretettel, sok paddal, kényelmes családi éttermekkel fogadják az utazót. Az ott élő emberek pedig nagyon boldogok, ha néhány szót beszélünk a nyelvükön.

Nyáron is fontos, hogy megőrizzük fizikai aktivitásunkat, hozzájárulva ezzel a testi, lelki egészség fenntartásához. Ám a melegben érdemes néhány dologra odafigyelni a biztonságos mozgás érdekben. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Az időskori sportolásnak, a fizikai aktivitásnak, számtalan jótékony hatását ismerjük. Mégis sokan vannak, akik különböző okok miatt nem mernek, tudnak, vagy nem akarnak részt venni különböző fejlesztő hatású programokon. Mindezek hátterében egyaránt állhatnak személyes és a környezettel kapcsolatos tényezők. És számos tévhit is. 

Amikor Rob Reiner amerikai rendező és producer 2007-ben aláírta a frissen elkészült, A bakancslista című film forgalmazásáról szóló szerződést, valószínűleg nem sejtette, hogy egy olyan, kiemelkedő alkotást hozott létre, amely ma is rengeteg beszélgetés és vita tárgya, nem csak esztétikai, de gerontológiai tekintetben is. Úgy is írhatnám, hogy munkája mindkét tudomány felől időtálló.

Szenior korban, 50 év felett az ember már tudja, hogy a szervezete hogyan reagál a nyári időjárásra. A legtöbben pontosan érezzük, hol vannak a fizikai határaink: mit bírunk és mit érez a szervezetünk. Néha azonban mégis „félrekalibráljuk” magunkat, nem veszünk figyelembe bizonyos körülményeket. Összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot, amelyek segíthetnek az idősebbeknek a nyári melegben.

Azt már régóta tudjuk, hogy a csont- és izomrendszer karbantartása kiemelt jelentőséggel bír a mozgatószervrendszerünk és egészségünk fenntartásában. Arról azonban ma még kevés szó esik, hogy milyen jelentősége van a fasciának. Itt az ideje, hogy bemutassuk ezt a forradalmian új szemléletmódot.

Nap mint nap hihetetlen dolgokat hallunk a jövőről. Az emberek egészségét mesterséges intelligencián alapuló rendszerek vigyázzák, legfőbb munkaeszközük többnyire már nem az irodában, hanem az otthonukban lévő számítógép, és emberi kapcsolataik csaknem teljes mértékben a virtualitásra korlátozódnak. De vajon minden átalakul? Megszűnik a vágy a másik ember fizikai közelségére? Lesznek-e, s ha igen, hogyan lesznek még családok? Mi lehet ebben a világban a legidősebbek szerepe?

Füst Milán a II. világháború sodrában, 1942-ben fejezte be, hét év kemény munka után A feleségem története című regényét, amely 1945 után zajos könyvsiker lett – messze túllépve a kommunista politikai blokk határait. Az író megható derűvel képes bemutatni a lélek finom árnyalatait, de érzéketlenségeit is. Érdemes újra elővenni a könyvet, megnézni a regényből készült filmet, hogy nagyobb biztonsággal megértsük az érzelmi tekintetben analfabéta Störr kapitányt. 

A történet főhőse a 100 éves Allan, aki éppen a születésnapjának ünneplése elől menekül ki az idősotthon ablakán, majd számtalan abszurd helyzetbe kerül. Nyilvánvaló, hogy a film elsősorban esztétikai szempontból értelmezendő. De azt hiszem, hogy legalább ennyire fontos lehet az időstudományi nézőpont is. Mire int, mire figyelmeztet egy ilyen furcsa posztmodern vígjáték?

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónő életét és sorstörténetét bemutató, egészestés magyar mozifilm minden korosztály számára érdekes. Természetesen gerontológiai kutatóként felmerült bennem a kérdés: mit tud az érdekességen túl adni a film az idősebb, ötven év feletti korosztálynak? Nekik adhat-e mondjuk inspirációt, vagy nyújthat-e támaszt, s ha igen, pontosan mit?

Az egyensúlyozási képességünk nagy mértékben meghatározza a mindennapjainkat, biztonságérzetünket, az egészséggel kapcsolatos vélekedésünket. Az idősödés folyamatában egyre gyakrabban találkozunk egyensúlyvesztési problémákkal. Mi okozza? Hogyan maradhatunk egyensúlyban?

Sokszor csak akkor foglalkozunk a lábfejünk, talpunk állapotával, ha valamilyen fájdalmat, működési zavart érzékelünk. Pedig több figyelmet és törődést érdemelne, hiszen a testünk alapját képezi. Kiemelkedő szerepe van a mozgató szervrendszerünk egészségében, az egyensúlyozási képesség fenntartásában, így a biztonságos mozgásban is.

A Tudatos vásárlás időskorban cikksorozatunkban ezúttal a tudatos elavulás témakörét járjuk körbe. De mit is jelent a tudatos elavulás? Használati eszközeink egy része nem csak azért válik egy idő után használhatatlanná, mert ez természetes, hanem azért is, mert élettartamra tervezik azokat.

Ezúttal ismét egy idősfilmet ajánlunk. Az izlandi fikciós film, a Mamma Gogo a rendező valós élményein alapul. Mélyen emberi és megható film a demenciáról.

A talp és a lábujjak az egész testnek alátámasztást adnak, segítenek az egyensúly megőrzésében, a biztonságos mozgásban. Érdemes rendszeresen tornáztatni a talpainkat is. Ehhez mutat otthon elvégezhető gyakorlatokat Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője.

Miközben a nyugati társadalmak úton-útfélen deklarálják, hogy az idősek azonos értékűek a társadalom többi generációjával, a gyakorlatban nem ezzel találkozunk. Az ageizmus, azaz életkori diszkrimináció csak nagyon lassan csökken. A műalkotásokban, például a filmekben alig szerepel több idős ember, mint pár éve vagy évtizede. Helyénvaló a kérdés: hol vannak az idősek a filmekben, sorozatokban?

Internetfüggés az emberi élet minden szakaszában, így időskorban is fennállhat. Jellemzője, hogy az internetfüggők bezárkóznak, keveset mozdulnak ki otthonról. Környezetükkel egyre kevesebbet és egyre agresszívabban kommunikálnak. Ha valamiért nincs internetkapcsolat, akkor egészen egyszerűen nem tudnak magukkal mit kezdeni.

A talpunknak, a lábfejünknek többféle funkciója van: alátámasztást ad a testnek, alkalmazkodik a talajhoz. Járás, futás, ugrás esetén segít az elrugaszkodásban és csökkenti a becsapódási erőt. Ezen funkciók akkor működnek jól, ha a talpunk érzékelése is jó.

Az idősödés (ageing) folyamatában az életkor előrehaladtával mindkét nem számára jelentős kihívások merülnek fel. Elsősorban testi, lelki és szellemi változásokról, illetve a szűkebb és tágabb környezet életkori diszkriminációs, azaz ageista nyomásáról beszélhetünk. Előző cikkemben az ötven feletti nőkről, most pedig az 50 év feletti férfiakról szólok.

Az idősödést senki sem kerülheti el, de mindenki maga dönti el, hogyan viszonyul saját öregedéséhez. Pozitív hozzáállással, bölcsességgel, szeretettel és lelki békével? Avagy ridegen, bezárkózva?

A Civilút Szenior Akadémia online előadásában Dr. Jászberényi József inkább az első utat ajánlja. Hiszen a kedves emberek tovább élnek.

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

Sok szenior tanítványom panaszkodik arra, hogy alig tudnak tartalmas időt eltölteni unokáikkal. A gyerekek vagy tanulnak, vagy edzésre járnak, vagy barátaikkal vannak, vagy nyomkodják a digitális eszközök gombjait. Nincs idő beszélgetni, közös élményeket szerezni. Így a nagyszülő-unoka kapcsolatok az idő múlásával lassan elkopnak, kissé vagy nagyobb mértékben kiüresednek. Nyilvánvaló, hogy ennek elkerülésére mindkét generációnak tennie kell. Az egyik legjobb megoldás lehet egy közös filmnézés megszervezése.

Mi a legfontosabb idős korban? – teszi fel a kérdést a Civilút Szenior Akadémia online előadásán Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője.

Az egészség és az egész-ség. Azaz a fizikai, a lelki, a szellemi és a spirituális egészség. Betegségektől mentesen, vagy a meglévő betegségeket szinten tartva, szeretetteljesen, harmóniában élni. Ebben a spiritualitás segíti az idős embereket, mert gyógyító ereje van.

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

A menopauza időszakát az orvostudomány 45 és 55 év közöttre teszi. Ebben az időszakban megváltozik a női test és a lélek is. Sajnos nagyon sok nő azt érzi ebben az időszakban, hogy ő már „öreggé”, „nem igazi nővé” és „haszontalanná” válik, s ez lelki instabilitást okozhat. Vajon mi az oka?

Tavasszal, amikor lekerülnek a télikabátok, vastagabb pulóverek, sokan elhatározzák, hogy fogyókúrázni kezdenek. Számtalan módszer létezik, az utóbbi években jelent meg például az intermittent fasting (IF) fogalma. Szabad fordítással „időszakos böjtölésnek” lehet lefordítani. Ennek az a lényege, hogy az ember bizonyos időablakokat jelöl ki magának, amikor nem fogyaszt táplálékot. Van-e ennek előnye és mi a hátránya?

A Civilút Alapítvány - az együttműködés és a társadalmi felelősségvállalás jegyében - fontosnak tartja megköszönni a magyar honvédelem tagjainak, a nyugállományban lévő hivatásos katonáknak és a tartalékosoknak a szolgálatot, amellyel hozzájárulnak Magyarország biztonságához. Nemcsak egymásra tekinthetnek bajtársként, a társadalom is elismeri helyállásukat.

Az emberek nagy tömege azt hiszi valamiről, hogy megtörtént, miközben a dolgok máshogy, akár pontosan ellentétesen történtek. Ez a Mandela-effektus. Általánosságban elmondható, hogy ez az effektus valószínűleg idősebb korban jobban létezik, mint a fiatalabbak körében.

Amióta ember él a Földön, családban közösségben él. Vajon mit is jelent valójában családban élni? Mindenki érzi, de nehéz szavakba önteni. Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője segít megfogalmazni, miért is fontos számunkra a család. Nézzék meg a Civilút Szenior Akadémia online előadását!

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

Szinte bárhová is tekintünk a világban, mindenhol a műanyagok áradata vesz minket körül. Mit tehetünk mi, egyszerű, 50 év feletti emberek, és mit mondhatunk gyermekeinknek és unokáinknak a műanyagszennyezéssel kapcsolatban?

A Civilút Szenior Akadémia online előadásán Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője arról beszél, hogy őrizzük meg aktivitásunkat időskorban. Minden idősödő ember a saját útját járja az idősödés folyamatában. Vannak, akik számára a kertészkedés, másoknak a kirándulás, megint másoknak a közösségi programok, a kulturális események vagy éppen a családi összejövetelek jelentenek igazi feltöltődést. Fontos, hogy egyaránt legyünk figyelemmel a fizikai, a szellemi, a lelki és a spirituális aktivitásunkra.

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

Amikor az ember idősödéséről gondolkodunk, szomorúan tapasztalhatjuk, hogy a gerontológiai szakmunkák legtöbbje az idős ember életének fizikai, lelki és szellemi szinten tartását vallja. Nem tud semmit a spirituális szintről, vagy csak annyit mond róla: kell egy világnézet, ami békét és rendet teremt bennünk.

Időskorban is lehetünk aktívak, ha nem azt nézzük, hogy miben vagyunk korlátozottak, hanem megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyek ugyanolyan vagy majdnem ugyanolyan élményt adnak, mint a vágyott, de már elérhetetlen dolgok.

Átmozgató torna otthonra Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője segítségével. Egyszerű gyakorlatok, amit saját tempóban mindenki el tud végezni otthon. Ezekkel a gyakorlatokkal megszakíthatjuk a hosszan tartó statikus helyzeteket. Például tévénézés vagy olvasás közben is elvégezhetjük. Nézze meg a videót és legyenek ezek az egyszerű gyakorlatokat a mindennapi rutin részei.

Ahogyan idősödik a társadalom, úgy igazodik ehhez a filmes műfaj is. A 2000-es évektől kezdve egyre gyakrabban találkozhatunk úgynevezett idős-filmekkel. Ezek az alkotások az idős emberek életét mutatják meg, sok esetben éppen az idős ember szemszögéből.

A videó a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.