Belépés Regisztráció

Hírek


Az öregedés programról beszélgetett vendégeivel dr. Jászberényi József a Civilút Szenior Akadémia legújabb videójában. Milankovics Milena és Török Bettina meséltek az idősödés egy igen érdekes perspektívájáról.

„A diabetes mellitus (cukorbetegség, cukorbaj) olyan anyagcsere-betegség, amelynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de a kórfolyamat következményesen érinti a zsír- és a fehérjeanyagcserét is. A cukorbetegség alapvető oka az inzulin viszonylagos vagy teljes hiánya, illetve az inzulinhatás elmaradása.”  /2020. EüK. 12. szám EMMI irányelv 4/

Máté Erika jóga- és csikung oktató, alternatív medicina szenior oktató a „vendége” a Civilút Szenior Akadémiának. Máté Erika azt tanítja meg a szenior korosztálynak, hogy a jóga és a csikung segítségével hogyan találhatják meg a testi-szellemi-lelki egyensúlyt.

Sokakat érintő probléma az idősödés folyamatában kialakult egyensúlyzavar. A mozgástól való félelem beszűkíti az ember életterét, és inaktívvá válunk. Végezzen akár otthonában mozgásos „agytornát”, hogy elkerülje a további mozgásszervi megbetegedéseket!

Csordás-Novák Marcsi geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő- és szenior tréner segítségével próbálja ki ezeket a gyakorlatokat, melyek javítják a mozgás közbeni testtudatot és a térirány koordinációt. Tartsa frissen testi és szellemi képességeit az Odaadó programmal!

Aligha van olyan olvasónk, aki nem gondolt már arra, és sokan sajnos tapasztalták is a környezetükben, hogy a magányos, idősebb ember gyakran betegesebb, különféle memóriaproblémákkal küzd, nagyobb kommunikációs nehézségei vannak annál, aki ugyan vele egyidős, de nem egyedül él, s így mindennap beszélget valakivel, nemcsak az internet segítségével, hanem élőben is. Tavaly év végén nyilvánosságot látott egy szakmai tanulmány, amely szokatlanul nagy mintán vizsgálta meg ugyanezt a témát, és nagyon érdekes következtetésekre jutott. 

Melyik az a mozgásforma, ami a legkönnyebben elérhető mindenki számára, és a teljes szervezetünkre jótékony hatással van? Ez nem más, mint a séta, vagy nevezhetjük gyaloglásnak is. Ha ezt az egyszerű és nagyszerű tevékenységet beépítjük a mindennapjainkba, garantáltan érezni fogjuk a teljes testi és lelki feltöltődést, de ezt megelőzően tudnunk kell, hogyan is lehet jól sétálni, gyalogolni.

A mediterrán étrend 2010-ben, valamint 2013-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének listájára. A Földközi-tenger térségében élő népek, akik eszerint élnek, híresek hosszú és egészséges életükről. Az idősebb korosztály számára a mediterrán diéta számos előnyt kínál. Az étrend alapját a növényi eredetű élelmiszerek, - különösen a friss zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák és az olívaolaj, - valamint a halak, hüvelyesek, olajos magvak és zöldfűszernövények képezik.

Örömmel láthatjuk, hogy négyévente nem csak az egészséges, de a fogyatékkal élő sportolók is versenyeznek az olimpiai helyszíneken, és sikereik a szurkolóktól egyre nagyobb elismerést kapnak. Kevesebben tudják azonban azt, hogy már több évtizede a 60 év felettieknek is rendeznek ötkarikás versenyeket, s számos olyan helyi küzdelmet is, amelyet a szervezők olimpiának neveztek el.

A hőhullámok mindig megviselik az emberi szervezetet, de ez különösen igaz olyan időszakokra, amikor az extrém meleg nem illik az évszakhoz. Idén tavasszal immáron második alkalommal tapasztaljuk mindezt. Ez az időjárás különösen az idős és beteg emberekre veszélyes. Az ő esetükben több probléma is adódhat, de szerencsére lehet tenni azért, hogy ezeket elkerüljék.

Minden túlzás nélkül mondható, hogy 2024. május 5-én világraszóló dolog történt a Ferencváros labdarúgóstadionjában, a zsúfolásig megtelt Groupama Arénában. A Ferencváros-Debrecen NB1-es bajnoki labdarúgó mérkőzésre vonuló játékosok édesanyjukkal vagy anyósukkal vonultak fel a gyepre, a nézők köszöntésére. Ez a világon egyedülálló és megható kezdeményezés a Fradi vezetőségének érdeme, s több hónapos, a szülőkkel és a Debrecennel történt egyeztetés előzte meg a szép gesztust. Ez a nemes lépés erősíti azt a tényt, hogy a versenysportnak igenis köze lehet a családhoz, a nemzeti hagyományokhoz, és mindenhez, ami közösséget teremt.

Vásároljon akciós áron az Odaadó Program segítségével! Értékes Sencor márkájú elektronikai termékekhez juthat, mindehhez elég csupán regisztrálni az odaado.hu oldalon. Válogathat háztartási és padlóápoló gépek között, melyek az Ön háztartásában is jó szolgálatot tehetnek. A konyhai robotgép és a kézi mixer bármelyik sütemény elkészítését megkönnyítik, a felmosás funkcióval ellátott robotporszívó mellett pedig gyerekjáték lesz eltakarítani a felfordulást. A nap végén Önnek már csak a pihenésre kell koncentrálnia.

2023-ban került a mozikba egy remek olasz film, amelyet a vígjátékrendező, Alessandro Bardani készített. A másfél órás mű első látásra csak egy bizarr jogi helyzetről szól, de ennél sokkal mélyebb „üzenete” van, minden korosztály számára.

Az időskor egy különleges és sajátos életszakasz, amelyet sokféleképpen meg lehet élni. A társadalom gyakran a nyugodt, otthoni élet ideáljával azonosítja, sőt: a nagy gondolkodók többsége is, évszázadokon keresztül azt javasolta, hogy az ember éljen ún. disengagement-életet, azaz szakadjon el minden kihívástól, külső veszélytől, maradjon otthon, a négy fal között.  Szerencsére az idősek nem hallgatnak erre, és egyre többen választják azt az aktívabb, közösségi életformát is, amely nem csak kulturális vagy edukációs programokban ölt testet, hanem szabadidős tevékenységekben is. Ilyen a közös bevásárlás szeretteinkkel vagy éppen barátainkkal. Bár kétségtelen, hogy a plázázásnak időskorban is megvannak a maga kihívásai és hátrányai, nem szabad figyelmen kívül hagynunk annak potenciális előnyeit sem.

Itt, az Odaadó Portálon is több cikk és videó jelent már meg izmaink fenntartásáról és esetleges fejlesztési lehetőségeiről idősebb korban. Eddig elsősorban a teherbíróképesség, illetve a stabil és hatékony mozgás tekintetében vizsgáltuk meg ezt a kérdést. Izmaink szinten tartásának azonban vannak más aspektusai is, amelyeket megértve még fontosabbnak érezhetjük a rendszeres mozgást.

Időskorban a tápanyagok rosszabb hasznosulása miatt tápanyagokban gazdag ételeket kell fogyasztani. Időskorban megjelenhetnek krónikus betegségek, így például szív-és érrendszeri betegségek, ízületi betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, felléphetnek rágási nehézségek, melyeknek nagy figyelmet kell szentelni a táplálkozás során.

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy testünk hozzájusson a szükséges vitaminokhoz, illetve ásványi anyagokhoz. Mivel a szervezet előállítani nem tudja, a táplálkozás során visszük be ezeket. De a legnagyobb igyekezet mellett, a legváltozatosabb étrenddel sem jutunk elegendő vitaminhoz, ezért pótolni kell. Igen ám, de mivel? Vitamin igényünket befolyásolja a korunk, az évszakok és a betegségek. Hogy szervezetünkben miből van hiány, a vérképünk mutatja meg a legpontosabban. De hogy a szenior korosztály számára általánosan tavasszal milyen vitaminokra van szüksége, ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Egy szép mosoly mindenkit vonzóbbá tesz, de nem csak esztétikailag fontos, hogy fogaink egészségesek legyenek. A fogazatnak kiemelkedő szerepe van táplálkozásunkban is.

Áprilisban kizöldül a természet és eljön az örömteli kerti munkák ideje. Amikor a konyhakert magvait elvethetjük, palántáit elültethetjük és megkezdhetjük a kerti növények gondos ápolását. Visszafordíthatatlanul beköszöntött a tavasz, meghosszabbodtak a nappalok, melengetően sütött a nap, enyhe szellő lengedezett, és aki a markába szorított egy kis friss földet, érezhette a tavaszi talaj semmivel össze nem hasonlítható illatát.

Az egészséges idősödésnek nem természetes velejárója a betegségek kialakulása. Habár idős korban a szervezet vitalitása némileg csökken, lelassul az egyes szervek működése és kevésbé aktív a sejtek megújulása, mindezek ellenére vannak olyan meghatározó életmódbeli tényezők, amelyekkel lényegesen megnövelhetjük az egészségben eltöltött életévek számát.

A víz az egyik legfontosabb szükséglet szervezetünk számára. Nélkülözhetetlen a testben lezajló folyamatokhoz, többek között a vérkeringéshez, az anyagcserefolyamatokhoz és sejtműködéshez.

Egészségünk megőrzése érdekében a kiegyensúlyozott táplálkozásra minden életkorban rendkívül fontos odafigyelnünk. A megélt magas életkor mellett lényeges tényező az egészségben eltöltött életévek száma. Egy kis odafigyeléssel, és apró életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk egészségünk megőrzése, és mindennapi jóllétünk érdekében.

A nagyszülők és unokák közötti kapcsolat rendkívül értékes. A közös időtöltés nem csak erősíti a családi kötelékeket, de számos előnnyel is jár mindkét fél számára. Kölcsönösen tanulhatnak és el is leshetnek egymástól apró praktikákat.  Íme hat ötlet, hogyan tölthetik hasznosan a nagyszülők az időt az unokáikkal a tavaszi szünetben:

A Civilút Szenior Akadémia videójában ezúttal egy új gerontológiai módszert, a psicomotoricát ismerhetik meg a nézők. Veronika Berger Mezei Olaszországban ismerte meg és sajátította el ennek az új tudományágnak a módszerét, amelynek lényege az örömök egysége. Azt képviseli, hogy a jó hangulat gyógyító erővel bír. A jó hangulatot pedig zenével, tánccal és a mediterrán konyha finomságaival lehet fokozni.

Bizonyára ismerősen cseng az angol: „use it or loose it” – „amit nem használsz, azt elveszíted” mondat. Ez az elv nem csak az idegrendszeri folyamatokra érvényes, de éppúgy a mozgatórendszerünk állapotára is. Az izomzat edzése, aktiválása az optimális működés érdekében minden életkorban szükséges és lehetséges. Számos kutatás alátámasztja, hogy az izomtömeg bármely életkorban növelhető.

Szécsi Pál idén lenne nyolcvan éves, ennek tiszteletére szuperkoncerttel emlékeznek rá ifjabb művészek. Március 10-én vasárnap este hét órától a Pap László Arénában Miller Zoltán, Nagy Sándor, Pál Dénes és Serbán Attila elevenítik fel a magyar táncdal legendájának legfontosabb slágereit.

Ma már egyre több speciális foglalkozás közül válogathatnak az idősebb korúak is, hiszen ebben az életkorban is létszükséglet a mozgás. Nézzük meg milyen a jó szenior mozgásprogram, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor ilyen aktív szabadidős tevékenységek közül válogatunk. 

Korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk a fasciát, ezt a titokzatos szervet, (link: https://www.odaado.hu/tudastar/titokzatos-szervunk-a-fascia), amelynek kiemelt szerepe van a testünkben, mozgatórendszerünkben. Ezúttal a fascia és az idősödés kapcsolatát vizsgáljuk. Bemutatjuk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják ennek a kulcsfontosságú szövetnek a minőségét, és amelyek hatással vannak rá.

Dabas város komplex idősügyi programját Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester mutatja be a Civilút Szenior Akadémia videójában. A nézők megtudhatják, hogyan nőtte ki magát a városban a szeniorokkal és szépkorúakkal egyaránt foglalkozó program. Ma már nemcsak előadásokat, de kulturális- és sportprogramokat is szerveznek, miközben a generációk együttműködésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az elesés az időskor egyik legsúlyosabb problémája, ezért az úgynevezett geriátriai szindrómák körébe tartozik. Sokszor nem is magyarázható külső okokkal a hirtelen egyensúly vesztés, aminek következménye az elesés, amely akár súlyosabb sérülést is okozhat. Sőt, pszichológiai következményt is okozhatnak az elesések.

2023-ban készült és idén került fel a Netflix filmcsatornára A szeretet gyógyító ereje c. lengyel film, amely kissé „hollywoodiasítva”, kissé romantizálva dolgozza fel azt a történetet, amely eredetileg a lengyel néphagyományban létezett, s modernizált regény formájában Tadeusz Dołęga-Mostowicz 1937-ben írta meg. A történet különösen ajánlott azoknak, akik lelki válságot vagy éppen súlyosabb fizikai vagy lelki betegséget éltek és élnek át, de voltaképpen mindenkinek, aki hisz abban, hogy az élet tud csodákat hozni – igen, időnként a lehetetlen is megtörténik, hogy a világ rendje helyreálljon…

A Civilút Szenior Akadémia videójában ezúttal az autizmus spektrumzavar a téma. Kamrás Orsolya autizmus-szakértő szenior akadémiákon tart előadásokat az autizmusról. Tudjon meg Ön is többet az autizmusról, nézze meg a videót.

Hosszú órákat vagyunk képesek eltölteni ugyanabban a testhelyzetben, és sokszor még az ingerét sem érezzük a nyújtózkodásnak, mozgásnak. Holott a nyújtózkodás nagyon fontos lenne az egészségünk szempontjából!

Svédországban egy népszerű gyógyszerlánc (az Apotek Hjärtat, amelynek körülbelül 390 gyógyszertára van az országban) menedzsmentje nemrégiben bejelentette, hogy betiltják a 15 év alattiak számára a bőrifjító vagy bőrregeneráló krémek vásárlását. Az értékesítés csak akkor lehetséges, ha erre érvényes, ha a kiskorúaknak ellenőrizhető szülői engedélyük van.  Ez a lépés egyre nagyobb figyelmet irányít arra, hogy milyen káros hatásokat okozhatnak ezek a termékek, különösen a fiatal bőrön. A szakértők szerint az ifjúkorban használt anti-aging készítmények hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, amelyek megelőzése kulcsfontosságú.

Életünk során mindannyian vágyunk a hosszú, egészséges életre. Az időstudomány a cél elérésére már sokezer elméletet fogalmazott meg, amelyek számos érdekes és fontos eredményt tartalmaznak. Az egyik legújabb elmélet a világjáró újságíró, Dan Buettner nevéhez fűződik, aki kutatásait neves gerontológusok munkáira alapozta. A Kék Zóna-elmélet olyan közösségeket vizsgál Puerto Ricótól Japánig, Szardíniától Kaliforniáig, ahol az emberek kivételesen hosszú életet élnek jó egészségben.

Az idősek vannak leginkább kitéve az átveréseknek. Ha nem ismerjük fel a gyanús jeleket és nem vagyunk elég tapasztaltak, könnyen bedőlhetünk a különböző átveréseknek. Kovács György geronto-andragógus az idősek átveréséről szóló előadásaiban a csalások típusait tárja fel és tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan kerüljük el a csalókat.

Az orvostudomány folyamatosan vizsgálja az Alzheimer kialakulásnák tényezőit, mely betegségben egyre több ember érintett. Cikkünk összefoglalja a demencia nemzetközi tekintetben ma szakmailag leginkább elfogadott okait, és javaslatokat tesz az idősebb korosztálynak az agyi öregedési folyamatok lassítására.

A Táncterápia c. romantikus angol családi vígjáték, Richard Locraine rendezésében 2017-ben került a mozik műsorára, és ma a Videa videómegosztó oldalon nézhető meg, kiváló magyar szinkronnal. A szórakoztató film főhőse, a hatvan év feletti Sandra (Imelda Stauton) egy sajnos ma már egyre gyakoribb szituációba kerül: váratlanul és véletlenül kiderül, hogy dúsgazdag férje már több éve intim kapcsolatban van az egyik legjobb barátnőjével, aki még kirándulásokra is elkísérte őket. Sandra a saját, szinte mesebeli jólétét, a családi kastély sznob világát otthagyva nővéréhez költözik, aki London egyik szórakozó negyedében él, egy kis lakásban...

Dr. Kerülő Judit főiskolai tanár évek óta oktatja a szenioroknak a figyelem – és a memóriafejlesztés „tantárgyat”. Előadásai igazán népszerűek, hiszen tele vannak játékkal. Megmutatja, hogyan fejleszthető a memória különböző játékokkal. Tapasztalatai szerint a szenior korosztály nyitott az ilyen képzésekre és az idősebbek is gyorsan belerázódnak a játékba.

Elgondolkodtató és megdöbbentő az a dokumentumfilm, amely az utóbbi évtizedek nagyobb amerikai ételmérgezés-járványait tárja fel. A Megmérgezve - A Poisoned: The Dirty Truth About Your Food című film hangsúlyozottan az Egyesült Államokról szól, de azt hiszem, minden ország és minden generáció találhat benne tanulságos összefüggéseket, és inspirációt a figyelmesebb, megfontoltabb táplálkozásra.

2023 őszén mutatta be a Netflix-csatorna, és még ma is a népszerűbb filmek közé tartozik a Nyad című életrajzi film, amely valós tényeken alapul, de művészi feldolgozásban, remek szereposztással került a nézők elé. Az Elizabeth Chai Vasarhely és Jimmy Chin által  rendezett, százhúsz perces fimdráma főhöse valós személy, Diana Nyad, aki gyermekkorától kezdve úszó volt, és még ebben az életszakaszában állt át a hosszabb távokra. Diana 64 évesen valósítja meg élete célját, és ötödik (sőt, ha egy ifjúkori kísérletét is ideszámítjuk: hatodik) kísérletre, 110 mérföldet folyamatosan, kitartóan egy hajó mellett úszva, ún. cápaketrec nélkül Kubából átjut Floridába. 

Az év első felében felébred bennünk a tenni akarás, és új terveket, célokat szövünk. Ezek sikeresen teljesíthetők, ám valljuk be, gyakran kudarcba fulladnak. Vajon mi állhat ennek a hátterében? Mi az, amin tudunk változtatni és mi az, ami tőlünk független tényező? Ebben a cikkben annak járunk utána, mi minden vesz körbe minket, ami az életünket, életmódunkat, így az egészségi állapotunkat is befolyásolja.

Visszaforgathatjuk-e az idő kerekét? Megfiatalodhatunk-e olyan műtéti eljárásokkal, ahol másoktól - hozzátartozónktól, de akár tőlünk távol élő, idegen emberektől - kapunk ehhez fiatal sejteket vagy egész genetikai szakaszokat? Ezt a kérdést vizsgálja a Paradise című tudományos-fantasztikus film, amely a 21. század közepén játszódik Berlinben és Litvániában.

Szinte minden évben visszatérek Olaszországba. Idén a toszkánai Sienában jártam, ahol megfordultam az óvárosban található idősek otthonában is. Ott is azt tapasztaltam, amit Olaszországban mindenhol: nagyon kevés az elhízott ember, nemcsak a felnőttek között, de az időseknél és a gyerekeknél is. Hogyan csinálják?

Ha a Barbie film előzetesét vagy a plakátjait, hirdetéseit látjuk, nem feltétlenül gondolunk arra, hogy megnézzük. Rikító rózsaszín álomvilág, giccs, gondtalan jólét a mindig tökéletes Barbie-val és az izmos, de kissé butácska Kennel. Aztán valamelyik ismerősünk elmeséli, hogy nemcsak tele volt a mozi, de a végén megtapsolták a filmet. Mert valójában érdekes és tanulságokkal teli ez a különleges, csillogó-villogó mese…

Sokszor mentik fel magukat az emberek a rendszeres sporttevékenység alól különféle egészségügyi okokra hivatkozva. De valóban létezik olyan betegség, állapot, amely teljes mértékben kizáró tényező lehet? Ebben a cikkben a leggyakoribb ilyen eseteket vesszük sorra, és vizsgáljuk meg, milyen lehetőségeket kínálhat a mozgás.

Idősebbek is elkezdhetik. Akár ez is lehetne a mottója annak a kreatív írás kurzusnak, amelyet kifejezetten a szenior korosztálynak hirdettek meg. A közös tanulás eredménye hamarosan kézzelfoghatóvá válik egy különleges irodalmi kötetben. A Civilút Szenior Akadémia online előadásán dr. Soós Eszter Petronella egyetemi tanár és Juhász Margit nyugdíjas pedagógus beszélnek a különös vállalkozásról.

Azt szokták mondani: „a tangó több, mint egy tánc…maga az élet”. S hogy ez mennyire igaz, arról Pálffy-Balogh Márta oktató beszél a Civilút Szenior Akadémia videójában. A tangó önbizalmat ad, javítja a mozgásszervek állapotát. A tangó összeköti az embereket, élményt és közösséget ad, és idősebbek is bátran elkezdhetik!

Hogyan lehet feldolgozni a gyászt? „Manapság divatos az a kifejezés, hogy engedd el. A veszteséget nem lehet elengedni, meg kell tanulni vele együtt élni.” - emeli ki a Civilút Szenior Akadémia videójában dr. Tóth Eszter Zsófia. A gyászterapeuta és történész évek óta foglalkozik idősoktatással. Előadásai, kurzusai a gyász feldolgozása mellett a családfakutatásról, az emlékiratok készítéséről is szólnak.

A bemelegítés a sportfoglalkozások egyik legfontosabb alappillére, mégsem kap sokszor kellő hangsúlyt. Gyakran inkább az edzésprogram fő részére koncentrálnak, pedig, ha nincs megfelelően felkészítve a test és az idegrendszer, az sérüléshez és a teljesítmény romlásához vezethet. Nézzük most meg, mit is jelent a bemelegítés, és milyen fontos szerepe van a mozgásos tevékenységek során.

Nagy visszhangot váltott ki mind a tudományos, mind a szélesebb közvéleményben az a kutatás, amelynek eredményeit az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban 2023 augusztusában adtak ki. A négy amerikai kutató jegyezte tanulmány szerint a mikroműanyagok rekordgyorsasággal terjednek az egerek szervezetében, és aggasztó viselkedési és egészségi változásokat okoznak. Sajnos, nagy valószínűséggel ebből arra lehet következtetni, hogy az emberek kapcsán is hasonló eredményekre jutnak majd a kutatók.

A nyugdíjas kor nem jelenti azt, hogy le kell mondani az utazásról és a kalandról. Sőt, ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy felfedezzük a világot, és új élményeket szerezzünk. A februári időszakban azonban nem mindegy, hogy hová utazunk, hiszen a tél még tart, és sok helyen hideg, csapadékos, vagy havas az időjárás. Ezért érdemes olyan kirándulásokat tervezni, amelyek megfelelnek az időjárási viszonyoknak, az utazási lehetőségeknek, és a személyes preferenciáknak. Ebben a cikkben bemutatunk néhány ötletet, hogy milyen kirándulásokat érdemes választani nyugdíjas korban a februári időszakban.

A mindennapi stressz merev izmokat okoz, amely helytelen testtartást és rossz lelki állapotot eredményez. Érdemes kellő figyelmet fordítani a lazításra, feltöltődésre, amihez segítséget jelenthet Csordás-Novák Marcsi geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő- és szenior tréner gyakorlata. Az Odaadó új videójában megmutatjuk, hogyan végezzen relaxációt, ami után garantált a felfrissülés. Az izomfeszítéses relaxáció rendszeres elvégzése segít a testi és lelki folyamatok kontrolljában is.

A minap egy dunakeszi előadásom után egy nagyon érdekes kérdést kaptam egy hatvan év feletti hallgató hölgytől. Miután az előadáson beszéltem az élet négy dimenziójáról (fizikai, lelki, mentális, spirituális állapotfenntartás, javítás) azt kérdezte, hogy a fizikai dimenziónál a mozgás, a táplálkozás és a megfelelő alvás mellett említett tudatos gyógyszerszedés hogyan valósulhat meg akkor, ha Magyarországon szakorvosi rendszer van, és minden orvos a saját szakterülete kapcsán ír fel gyógyszert?

A jóléti társadalom általános velejárója, hogy a túlzott és előnytelen energiabevitel miatt jelentősen megnövekszik a cukorbetegség kockázata – minden generáció tekintetében. A „kései” cukorbetegség, ismertebb nevén 2-es típusú diabétesz, egy olyan, túlnyomórészt 40 év felett jelentkező, krónikus állapot, amely a vér glükózszintjének veszélyes emelkedésével jár. A legnagyobb probléma ezzel a betegséggel az, hogy sokan nem ismerik fel az első jeleket, így hajlamosak lehetnek figyelmen kívül hagyni a kezdeti tüneteket. Íme néhány jel, amelyek arra utalhatnak, hogy érdemes volna konzultálnunk körzeti orvosunkkal vagy egy diabétesz szakorvossal az időskori cukorbetegség lehetőségével és megelőzésével kapcsolatban.

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age-friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helysége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helységeit, felsorolván, hogy hogyan lehet ezeket idősbaráttá tennünk. Ezúttal a nappali kerül sorra.

Nem csak a 20 éveseké a világ! Az internethasználat most már az idősebb korosztály életében is hétköznapivá vált. Noha egyre ügyesebben használják a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, nem árt résen lenni. A netes szörfözés ugyanis nem minden esetben jelent gondtalan időtöltést, ha nem vagyunk résen, könnyen becsaphatnak, ami később sok fejtörést okozhat. Legyünk tisztában a buktatókkal!

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age- friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helysége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helyiségei, felsorolván, hogy hogyan lehet ezeket idősbaráttá tennünk. Ezúttal a raktárhelyiségek kerülnek sorra. 

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age-friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helysége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helységeit, felsorolván, hogy hogyan lehet ezeket idősbaráttá tennünk. A harmadik részben a hálószobák kerülnek sorra. 

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age-friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helyisége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helyiségei, felsorolva, hogy hogyan lehet ezeket „idősbaráttá”tennünk.