Belépés Regisztráció

Hírek


Az új év első napjain számtalan életmódváltással kapcsolatos fogadalom hangzik el. Számos tényező határozza meg, hogy ezek mennyire lesznek betarthatóak vagy hosszútávúak. Nézzük, melyek a leggyakoribb hibák és mik azok a tanácsok, amiket átgondolva elérhetővé válik a valóban sikeres életmódváltás. Ebben a cikkben elsősorban a rendszeres testmozgás kerül fókuszba, de hasonló elvek mentén gondolkodhatunk az életmódot meghatározó további tényezőkkel kapcsolatban is.

A Civilút Szenior Akadémia videósorozatunk után immár személyesen is ellátogatunk településekre, ahol szakértőink tartanak előadásokat a szenior korosztálynak. A 2022-es Budakeszin tartott Civilút Szenior Akadémia előadásait a Buda Környéki Televízió is rögzítette, így teljes hosszában is megtekinthetik őket.

A Civilút Szenior Akadémia videósorozatunk után immár személyesen is ellátogatunk településekre, ahol szakértőink tartanak előadásokat a szenior korosztálynak. A 2022-es Budakeszin tartott Civilút Szenior Akadémia előadásait a Buda Környéki Televízió is rögzítette, így teljes hosszában is megtekinthetik őket.

2019-ben a Zero Point Zero Production cég Termékkorupció címmel indította el azt a sorozatot, amely leleplezi a különböző cégek törvény- és fogyasztóellenes magatartását. Az idősebb korosztálynak ezen a területen óriási felelőssége van, hiszen a sokkal nagyobb tapasztalati intelligenciánkkal hamarabb átlátjuk az ellentmondásokat. Ezért figyelmeztetnünk kell a fiatalabbakat nemcsak arra, hogy olcsóbban vásároljanak és takarékoskodjanak, hanem arra is, hogy környezetbarát és az egészségre nem ártalmas termékeket vegyenek. És természetesen saját magunknak is jobban kell figyelnünk, hiszen nem egyszer az alacsonyabb ár silány minőséget takar…

Szenior tanítványaim közül nagyon sokan szeretik a sportot. Vannak, akik aktívan gyakorolják is. Az 50 és 60 év feletti hölgyeknél főleg az örömtánc vagy éppen valamilyen keleti mozgásprogram (jóga, csikung, thai-chi) a népszerű. Az urak többnyire dolgoznak a kertben, bicikliznek, ritkábban sétálnak a lakásuk környékén. Mások szívesen néznek sportműsorokat a televízióban: a síugrástól a dartsig, a focitól a röplabdáig hatalmas és ingyenes a készlet. Ebben a cikkben egy harmadik lehetőségre hívom fel a figyelmet: látogassuk meg néha vagy rendszeresen kedvenc csapatunk mérkőzéseit és szurkoljunk élőben!

Sok szenior tanítványom már nem szívesen jön el plenáris előadásokra vagy kurzusokra, főként egészségügyi okokból. Ugyanakkor arról is panaszkodnak, hogy az interneten kevés olyan anyag van, amiből igazán tanulni lehet. Ilyenkor mindjárt felhívom a figyelmüket az Odaadó Portál Videótárára és Tudástárára, és ezen kívül egy pár olyan oldalra, ahol tudományos igényességgel, de közérthető módon találhatunk tanulnivalót. Mert van már ilyen is, akár a Youtube-on is…

A görögországi Athos területén, a csodálatos mediterrán világban, egy szakrális államban élnek azok a férfi szerzetesek, akik leginkább a világ és önmaguk üdvéért imádkoznak. Mindent maguknak állítanak elő, és mindent megtesznek azért, hogy tiszta gondolatokkal éljenek egész életükben. Felmerül a kérdés: miért fontos ez az idős korosztály számára, miért ajánlhatjuk nekik a Netflixen is megtekinthető, Athos című filmet?

A Civilút Szenior Akadémia videósorozatunk után immár személyesen is ellátogatunk településekre, ahol szakértőink tartanak előadásokat a szenior korosztálynak. A 2022-es Budakeszin tartott Civilút Szenior Akadémia előadásait a Buda Környéki Televízió is rögzítette, így teljes hosszában is megtekinthetik őket.

Év elején sokan tesznek fogadalmakat, hogy többet mozognak, aktívabban élnek, jobban odafigyelnek az egészségükre. Ehhez kapcsolódik a Civilút Szenior Akadémia előadása is. Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy idősebb korban még nagyobb jelentősége van annak, hogy aktív életet éljünk, odafigyeljünk testi, szellemi, mentális és spirituális egészségünkre.

Jóformán éppen karácsonyra jelent meg Bagdy Emőke professzor asszony legújabb könyve. Már megszokhattuk, hogy a szakkönyvei mellett rendszeresen segítő-könyvekkel is megajándékoz bennünket, érdeklődő olvasókat. Ez különösen az évvégi ünnepekhez, a karácsonyhoz és a szilveszterhez közeledve hasznos és jó dolog, amikor az ember hajlamos számvetést készíteni az eltelt esztendőről, illetve önmagával kapcsolatban.

A csontrendszer testünk szilárd vázát alkotja. Fő szerepe a támasztó funkció a test belső vázaként és a létfontosságú szervek védelme, ezenkívül a mozgatórendszer passzív részét képezi. Az időskorban a leggyakoribb problémák a csontrendszert illetően a porckopás és a csontritkulás. Sokszor kívülről várjuk a megoldást, különböző csodaszerekben bízunk, pedig a mozgatórendszer, és így a csontok egészségének megőrzésében a legtermészetesebb gyógyír a mozgás.

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője hasznos tanácsokat oszt meg a nézőkkel az alvás fontosságáról, az elalvási technikákról. Ha rosszul alszik, vagy nehezen alszik el, nézze meg a videót! Sok érdekességet megtudhat arról, hogyan segítheti az elalvását.

Idén látott napvilágot Kós Károly Vallomások Erdélyről című szerkesztett kötet, amely 374 oldalon keresztül tartalmazza a híres erdélyi építész, grafikus, könyvtervező és író gondolatait, illetve – ahogyan a cím is hirdeti – „vallomásait”. Érdekessége, hogy számos, mára szinte ismeretlenné vált írást is tartalmaz a kötet. A szerkesztő ízlését dicséri, hogy a személyes írások, levelek és egyéb kiválasztott szövegek illeszkednek a szépírói alkotások részleteivel. Egy olyan különleges nagytanulmányt is közöl a kötet, amely Erdélyi dolgok címmel még bőven trianoni-döntés előtt, 1910-ben íródott.

Év közben, a mindennapok során a legtöbb embernek bejáratott napirendje van a mozgásprogramok tekintetében is, ami nagyban hozzájárul a fizikai aktivitás és az egészség megőrzéséhez. De mi a helyzet az ünnepi időszakokkal, a karácsonyi szünettel, amikor szinte minden program egy kicsit leáll? Mit tehetünk ilyenkor?

Mozartról az elmúlt évszázadok során számtalan könyv jelent meg, nagy irodalma van az élete és munkássága feldolgozásának. David Cairns olyan monográfiát alkotott, amelyben Mozart alapvető műveivel, operáival foglalkozik. „Megfejti” az operákat szerkesztettség, emberi karakterek és korszakbemutatás, valamint motivációk szempontjából: Idomeneotól a Figaro házasságán, Don Giovannin, Cosi fan tuttén keresztül egészen a Varázsfuvoláig.

Szabad egy táncra? Könnyed karácsonyi tánc szenioroknak, amelyet Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője segítségével most bárki megtanulhat. Közben pedig megtapasztalhatja a zene és a tánc testi-lelki-szellemi jótékony hatásait. Karácsonykor táncoljanak együtt az unokákkal, barátokkal. A gyakorlatokat mindenki saját felelősségre végzi.

Szinte kihalófélben van a kávéházi cigányzene. Sőt, lehet, hogy már nem is „szinte”, hanem teljesen… Azt mondják sokan (üzletvezetők és tulajdonosok), hogy a mai korunkban és ízlésvilágunkban nincs helye. Pedig nemrég - még a pandémia előtt közvetlenül - egy fantasztikus zenész trióval találkoztam az Astoria kávézójában. Talán az utolsó patinás pesti helyre, ahol akkor még jelen volt a kávéházi cigányzene. (De miután igazi túlélőnek számít, remélem egyszer majd feltámad!)

Örömmel vettem kézbe az adventi időszakban Basilius Doppelfeld Szimbólumok című könyvét, amely életünk képeit keresztény módon értelmezi. A szerző (1943-2013) szerzetes és a münsterschwarzachi bencés apátság megbízottja volt, aki több évig misszionáriusként dolgozott Tanzániában. Korábban már jelent meg magyarul könyve a jelképekről (Szimbólumok I-III., Pannonhalma, 1998).

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője a gondnokság intézményével foglalkozik. A videó apropóját a Fontos vagy nekem című film adja, amelyben Marla Grayson (Rosamund Pike) és partnere, Fran (Eiza González) idős, magányosan élő emberek gyámja, gondnokaként becsapja őket. A film kapcsán Jászberényi József a gondnokság alá helyezés hazai gyakorlatának legfontosabb tudnivalóival is megismerteti a nézőket.

Mérnöki-szakmai körökben több ízben hallottam elismerő szavakat dr. Simon Gyula kiemelkedő munkájáról. Középső lányát személyesen ismerem, Enikő is rajongva mesélt szüleiről. Édesapja életereje, munkamorálja éppen olyan magasszintű most is, mint amilyen fiatal korában volt. Egyénisége felkeltette érdeklődésemet és személyesen beszélgettem vele.

Szenior akadémiák előadásain már többször beszéltem arról, hogy a filmművészetben az elmúlt évek során megjelent egy új, változatos filmeket felölelő műfaj, amelyet „idősfilm”-nek neveztem el. Némelyik drámai hatású, míg mások erőt, energiát is adhatnak nekünk, lelki és szellemi téren egyaránt.

A mai, posztmodernnek nevezett világban sokkal kevesebb az az ember, aki élete nagyrészét ugyanabban az utcában, esetleg ugyanabban a házban élte. Általában vándorok, ha tetszik: „flaneurok” vagyunk. Több kerületben, vagy éppen számos városban, nem egyszer több országban is élünk hosszabb-rövidebb időket.

A hosszú téli szünetben az idősebb korosztály számára különösen fontos, hogy ne csak fizikai állapotunkat próbáljuk megőrizni, hanem lelkileg és szellemileg is tudjunk töltődni. Ezt segíti egy jól megválasztott film. A Giovanni és az ő tyúkjai című olasz dokumentumfilm a Netflixen látható.

Életünk harmadik szakaszában, amikor már kezdünk átlépni a sietős-rohanós, aktív, munkavégző fázisból a világot összegző, lassabb tempójú, nagy egységekben gondolkodó időszakunkba, nagyon fontos, hogy nem csak a testi és a szellemi, de a lelki dimenziónkban is sok „feltöltő” erő legyen.

Csák János közgazdász-szociológus, címzetes egyetemi tanár, 2011 és 2014 között hazánk londoni nagykövete, jelenleg kultúráért és innovációért felelős miniszter.  Korábban - szakmája szerint - stratégiai szempontból vizsgálta nemzetközi szervezetek és országok jövőképességét. Mint felsővezető energiaügyi-, távközlési-, banki- és akadémiai szektorokban dolgozott: Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában. Nem véletlen, hogy az amerikai civilizációval behatóan foglalkozik abból a szempontból, hogy mi állt és áll mind a mai napig a teljesítménye mögött. Pár hónapja jelent meg Az amerikai géniusz című könyve, amelyet a Mathias Corvinus Collegium kiadója jelentetett meg.

A Civilút Alapítvány Odaadó Programja az ünnepi várakozás jegyében egy különleges színházi műsorral ajándékozta meg az időseket: a Kőszívű - A Baradlay-legenda - musicalkoncert és kulisszatitkok című előadással. A nagysikerű produkcióra közel 400 embert látott vendégül a Civilút Alapítvány.

A Civilút Alapítvány Odaadó Programjának keretében Fodor Zsóka színművésznő Abonyban mutatta be a Magdi anyus kulisszatitkai című előadását. 

A Civilút Alapítvány Odaadó Programja az ünnepi várakozás jegyében egy különleges színházi műsorral ajándékozta meg az időseket: a Kőszívű - A Baradlay-legenda - musicalkoncert és kulisszatitkok című előadással. A nagysikerű produkcióra közel 400 embert látott vendégül a Civilút Alapítvány.

Játsszon és nyerjen 10.000 Ft-os LIBRI ajándékutalványt!

Az Odaadó Program karácsony közeledtével szeretné meglepni követőit egy újabb nyereményjátékkal. Töltse ki rövid kvízjátékunkat és nyerje meg a 10 darab 10.000 Ft értékű Libri ajándékkártya egyikét!

Az Önkéntesség napja alkalmából a tatabányai Vértes Agorájában mutattuk be a Civilút Alapítvány Odaadó Programját és a szenior önkéntesség lehetőségeit. 

Az Odaadó Program hat részes előadássorozatot tartott Zsámbékon az idősebbeknek. A Civilút Szenior Akadémián szórakoztató, ugyanakkor tartalmas előadások várták az érdeklődőket.

Az Odaadó Program hat részes előadássorozatot tartott az V. kerületben az idősebbeknek. A Civilút Szenior Akadémián szórakoztató, ugyanakkor tartalmas előadások várták az érdeklődőket.

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője Pierre Bourdieu francia szociológus, antropológus és filozófus tőke-elméletét az idős korra vetítve mutatja be. Arra keresi a választ, hogy a Bourdieu által meghatározott materiális, kulturális, kapcsolati és szimbolikus tőke hogyan kamatoztatható idősebb korban.

 

Az Odaadó Program hat részes előadássorozatot tartott Budakeszin az idősebbeknek. A Civilút Szenior Akadémián szórakoztató, ugyanakkor tartalmas előadások várták az érdeklődőket.

„Mert a lélegzet élet, tehát ha jól lélegzik, sokáig fog élni a földön” - tartja egy szanszkrit közmondás. Valóban: a helyes légzés nyugtatóan hat az idegrendszerre, csökkenti mind a mentális, mind a fizikai feszültséget és a vérnyomást, beindítja a méregtelenítő funkciókat, segíti a belső szervek működését, és nem utolsó sorban fokozza a teljesítőképességet, a jó közérzetet. Bár a légzés az alapvető mozgásmintáink közé tartozik, mégis sok esetben újra meg kell tanulni a helyes légzés technikáját.

Napjainkban egyre több szó esik a monoton, mozgásszegény életmód és a mozgatórendszeri problémák kapcsolatáról, ám még mindig sok tévhit is kering a köztudatban.   Az emberi szervezet egyik legfontosabb szükséglete a folyamatos, változatos, rendszeres és harmonikus testmozgás. A nem megfelelő életmód miatt viszont tartáshibák alakulhatnak ki, és ha nem megfelelően tréningezzük a testünket, gyorsan jelentkezhetnek a degeneratív (használat következtében elváltozó), és egyéb egészségügyi problémák. Jó hír: van megoldás!

A Civilút Alapítvány Odaadó Programja szervezésében láttuk vendégül Karcag, Tiszacsege, Ujszász,Tiszafüred és Szászberek szépkorúit Advent első vasárnapján, a Magda, a Szabó című nagysikerű előadáson.

Limpár Imrének már az előző könyve, a 100 mondat, amely megváltoztatta az életemet című is nagy hatású volt, de a mostani már annyira megindítóan hatott, hogy tollat, illetve klaviatúrát ragadtam. A lélek igazságai című új munkája alapjában véve egy önfejlesztő könyv, de ha jobban elmélyedünk benne, akkor rájöhetünk, hogy jóval több annál. 

A napokban mutatták be a Györgytea nevű Youtube-csatornán Pataky Enikő egészségügyi újságíró kiváló filmjét, amely a 94 éves Szabó Gyuri bácsiról, a bükki füvesemberről szól, a címe: Szívvel-lélekkel. Ebben az írásban most nem a füvesember gyógymódjairól ejtek szót, hanem arról, hogy a filmből milyen karakter, milyen példa bontakozik ki előttünk, hiszen Gyuri bácsi a könyveimben és cikkeimben kifejtett négyszintű élet (testi-lelki-szellemi-spirituális szint) igazi, pozitív példája.

A természetfilmek túlnyomó része szakértők által alámondott, értelmezett (idegen szóval: narrált) film, amely természetesen emberi logika szerint szerkeszti meg tartalmát. Így elsősorban az mutatkozik meg benne, hogy az ember hogyan látja a természetet. Az életének harmadik szakaszában munkálkodó, 58 éves Laurent Charbonnier operatőr és a 64 éves Michel Seydoux filmproducer más útra lépett. Izgalmas filmjükben, amelyet a magyar mozik november 3-ától kezdtek bemutatni, magát a természetet mutatják be: egy külön kis mikrokozmosznak otthon adó, 210 éves tölgyfában és körülötte zajló eseményekkel. De mit mondhat ez a csodálatosan fényképezett film az idősebb korosztálynak?

Az emberi élet negyedik szakaszában az idősek már gondozásra, tartós ápolásra szorulnak. A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője arról beszél, hogyan készülhetünk fel erre az életszakaszra. Ahogyan fogalmaz: már a harmadik életszakaszban fel kell készülni a negyedik szakaszra. Kik fognak ápolni? Mennyire idősbarát az otthonunk, a környezetünk?

Az Odaadó Program hat részes előadássorozatot tartott Örkényben az idősebbeknek. A Civilút Szenior Akadémián szórakoztató, ugyanakkor tartalmas előadások várták az érdeklődőket.

Cecile Enger immár a harmadik magyar nyelvre fordított regényével nyűgözi le a hazai olvasókat. Előző két regényében (Anyám ajándékai, Lélegezz) már egyértelmű tanúbizonyságát adta annak, hogy műveiben fontosnak tarja a mélyebb lélekábrázolást. Eddigi munkáiban változatos karakterű, modern hősnőket vonultatott fel, ami a legutóbb lefordított regényében (A fehér térkép) sincs másként.

Több forrásból is csupa nagyszerű dolgokat hallottam dr. Drenyovszky Irén gyermekorvosról. Azt mondták róla, hogy az alapos tudása mellett a „szavával és a mosolyával” is gyógyít a doktornő. Férjem jóvoltából, a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága kongresszusán személyesen is megismerhettem.  Mostanában, amikor szenior példaképekről írok, a szívem azt súgja: Irénkéről írnom kell!

A függőségek, mint krónikus betegségek egyidősek az emberiséggel, azonban az is kétségtelen, hogy a mai, posztmodernnek nevezett társadalmakban sokkal több a függőség és a függő ember. Ezek egyike a sportfogadási függőség, amelyet első ránézésre a drog- vagy az alkoholfüggőséghez képest enyhébbnek gondolunk. De mi a valódi helyzet, s mi a helyzet ennek időskori változatával?

Nyugati országokban járva, avagy nyugati országok sajtóját olvasva az utóbbi években többször találkozhattunk a magányosság elleni hét elnevezésű kezdeményezéssel. Az általában október első hetében zajló, figyelemhívó rendezvénysorozatban állami és civil szervezetek számos programmal küzdenek az időskori magány és izoláció ellen. Az izoláció ugyanis odáig juthat, hogy az embernek végül egyetlen valódi, élő kommunikációs eseménye sincsen. Barátai csak a virtualitásban, vagy ott sem állnak már rendelkezésre…

Fókuszban a helyes légzés. Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője megmutatja a helyes légzéstechnikát. A helyes légzés nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a feszültséget és a vérnyomást, segíti a méregtelenítést és a belső szervek működését. Sőt, hatással van a teljesítményünkre is.

Meglehetősen régóta élek a Szent István park szomszédságában, és mindig is vágytam egy olyan kiadványra, amellyel a kezemben, kényelmesen, a közeli kávézó foteljébe süppedve olvasgathatok a környékről. A vágyakozás beteljesedett: megjelent Maczó Balázs friss, üde és ízléses könyve Séták a Szent István park körül címmel.

A szemmozgató izmoknak fontos szerepük van a megfelelő és biztonságos mozgásban. Szemtréninggel fejleszthető a látótér, a fókuszáló képesség, és növelhető a mozgásterjedelem, oldódhatnak az izom- és kötőszöveti feszességek. Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője a szemmozgató izmok tréningezésére mutat otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlatokat.

Gyermekkorom egyik híres slágerének első sora jutott eszembe, miközben ezt a portrét írtam dr. Király Ottóról. A pesterzsébeti háziorvos még 90 évesen is praktizál, korát meghazudtolva kiváló életerővel, lelkiismeretesen gyógyítja betegeit. 

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője a művészet világába kalauzolja el a nézőket. Mednyánszky László tájképeinek segítségével azt mutatja be, hogy az idősebbek hogyan gondolkodnak a műalkotásokról, mit mond számukra egy-egy festmény.

A közelmúltban jelent meg magyarul Molnár Tamás filozófus (1921 – 2010) Európa zárójelben című tanulmánykötete, amely a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában látott napvilágot. A kötet eredetileg 1990-ben Párizsban jelent meg, a mostani kiadás válogatott és szerkesztett, amint azt megtudhatjuk a kötet legelején. Bizonytalanságérzetet okoz a válogatás és szerkesztés kifejezések ténye, ám mégis öröm, hogy Molnár Tamás gondolatai valamilyen formában napvilágot láthatnak.

Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas festőművész, író, érdemes és kiváló művész október 25-én ünnepelte 75. születésnapját. Ebből az alkalomból emlékezünk meg az alkotóról, és ünnepeljük széles horizontú életművét. Hiszen a képzőművészként ismert Szemadám György művészeti írásai mellett új oldalát is megmutatta a személyes családi történeteit feltáró Lélekszkafander című könyvével. Ez a lelki és szellemi magasságokba emelő, mégis szórakoztató családregény több nemzedék sorsát dolgozza fel, az 1945 utáni kifosztott polgári réteg sorsát bemutatva.

Tóth Eszter Zsófia történésznek és társadalomkutatónak eddig csak a történelmi témájú szakkönyveit ismerhettük. Műveiben a második világháború utáni magyarországi társadalomtörténet, azon belül a nőtörténet foglalkoztatja. A nők vállalt társadalmi és politikai szerepét kutatja, több munkájában az 1945 és 1989 közötti időszak „dolgozó nő” életmódtörténetével foglalkozik. Ezúttal az írónő egy másik arcát is megmutatta: a szépíróét. A szerző ebben az egyéni témavilágú kötetében megmaradt a kutatott korszakánál, ugyanis a családi történetek is a ’70-es és ’80-as évekből származnak.

Fodor Zsóka színművésznő „Magdi anyus kulisszatitkai” című produkcióját Ócsán is bemutatta a Civilút Odaadó Programja. A könnyed hangvételű előadás minden nézőnek vidám perceket szerzett.   

A napokban a Civilút Alapítvány munkatársai érkeztek a Polgármesteri Hivatalba, ahol bemutatkoztak az abonyi Idősügyi Tanács tagjainak. Megbeszélték, hogy a közeljövőben híres fellépő művészt hívnak el Abonyba az idősekhez. Ő nem más, mint Fodor Zsóka színművésznő. A program jelenleg szervezés alatt áll, valamint az a Szenior torna is, melyet szintén a közeljövőben szeretnének megtartani a városban az idősebb korosztály részére.

Szeretnénk jobban megismerni igényeit, hogy az Odaadó program keretein belül minél személyre szabottabb szolgáltatást nyújthassunk Önnek. Töltse ki egyszerű és rövid kérdőívünket, és nyerjen 120.000 Ft értékű wellness ajándékkártyát!

Ismét egy szenior példakép: Gottschalkné Editke. Soha nem panaszkodik, mindig mosolygós, vidám természetű, megtalálta a személyre szóló feladatát. Vajon honnan meríti ezt a sok lelki és fizikai erőt példaadó életéhez?

Fodor Zsóka színművésznő „Magdi anyus kulisszatitkai” című produkcióját Budafokon is bemutatta a Civilút Odaadó Programja keretében. 

Mozgásprogramok széles palettája áll rendelkezésünkre, hogy karbantartsuk testünket. De vajon eleget foglalkozunk-e a szemünk egészségével, és a szemmozgató izmok tréningezésével? Ennek ugyanis igen fontos szerepe van a megfelelő és biztonságos mozgásban, így a komplex fejlesztő programokban is kiemelten kell kezelnünk.