Belépés Regisztráció

Idősbarát otthonok II. rész – A folyosók


Idősbarát otthonok II. rész – A folyosók

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age-friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helyisége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helyiségei, felsorolva, hogy hogyan lehet ezeket „idősbaráttá”tennünk.

Amikor az idősbarát folyosókról beszélünk, akkor voltaképpen két dologra kell gondolnunk. Egyrészt arra, hogy az intézményekben: kórházakban, szociális otthonokban, de akár az okmányirodákban is idősbarátok legyenek a folyosók, másrészt pedig arra, hogy személyes otthonainkban. Bár ebben a sorozatban az otthonainkról van szó, röviden érdemes kitérni arra, hogy az intézményekben a rövid, kerekesszékkel vagy rolátorral is kényelmesen bejárható folyosókra van szükség, és nagyon fontos az, hogy az arról nyíló ajtókon ne legyen magas küszöb, amely felesleges akadályt jelenthet a belépőknek. A folyosóról nyíló ügyfélszolgálati ablakoknál gondolni kell arra is, hogy az idősebbek inkább ülve intézik az ügyeiket, így az ablak elhelyezését ennek megfelelően kell megoldani. Az ülőhelyek kapcsán azt is hangsúlyozni kell, hogy ezeknek nemcsak kellő számúnak, hanem kényelmesnek, gerincbarátaknak kell lenniük, például nagyon fontos, hogy a gerinc alsó részét támasszák, és egyáltalán nem baj, ha nem a legkeményebb felületűek. 

Otthonainkban az idősbarát folyosó kialakítása kapcsán számos hasonló feladatunk van. Nagyon fontos, hogy a fény mindenhol megfelelő legyen, pontosan és élesen lássunk, hiszen a lakás ezen területein nagyon gyakran vannak nem szabályosan elhelyezett tárgyak: egy-egy leesett eszköz vagy éppen rossz helyen lévő cipő. Az esések elkerülése érdekében fontos olcsó LED-lámpákat beszereznünk, amelyek esetleg folyamatosan adnak minimális fényt, különösen éjszaka, amikor nem teljesen ébren kimegyünk a folyosóra.

Fontos, hogy a folyosókon kialakított ruhaakasztók ne legyenek túl magasan, hanem éppen abban a méretben, hogy a család minden tagja megfelelően tudja őket használni. Ugyanez a helyzet a cipőtartókkal: nem kell az embernek feltétlenül olyan cipőtartó, amelyhez váratlanul mélyre kell hajolni. 

Szintén nagyon fontos a folyosók kapcsán a padló borítása. Ügyeljünk arra, hogy a padló ne legyen csúszós, de tarózkodjunk azon szőnyegek vásárlásától is, amelyek „porfogók”, és rendkívül nehéz őket takarítani. Szintén fontos, hogy ha lehetséges, inkább a futószőnyeg-típusban gondolkodjunk, hiszen a kis szőnyegeket ugyan könnyebb kirázni, de a közökben nehezebb takarítani, s elmozdulásuk esetén balesetveszélyt hordoznak.

Ahogy az intézményekben, úgy az otthonunkban is érdemes elhelyezni a folyosón legalább egy széket, amelyre ülve fel és levehetjük a cipőnket, illetve megpihenhetünk, ha hazatértünk. Ezekre a hazahozott tárgyainkat, például a bevásárolt árukat is helyezhetjük, így könnyebben visszük át ezeket a konyhába vagy éppen a szobákba. 

Itt is nagyon fontos az akadálymentesség – a folyosón, de az ajtók küszöbeinél is. Ezek nemcsak a kerekesszékek vagy a járókeretek használatánál lehet érdekes, hanem akkor is, ha biztonságosan, egyedül tudunk közlekedni, ugyanis felesleges balesetveszélyt jelenthetnek a számunkra.  

Mindent összegezve: fontos hangsúlyozni, hogy az idősbarát folyosó nem csupán egy egyszerű tervezési koncepció, hanem egy olyan megközelítés, amely az idős lakók igényeire szabva próbálja kialakítani a mindennapi környezetüket. Ezek a folyosók hozzájárulnak az idősebb generációk életminőségének javításához, miközben tiszteletteljesen figyelembe veszik az öregedés természetes folyamatát és az egyéni igényeket. Az idősbarát folyosók egyúttal hozzájárulnak ahhoz is, hogy az idős lakók otthonaikban maradhassanak, miközben élvezik a biztonságos és támogató környezet minden előnyét.

Dr. Jászberényi József

2024-01-10