Belépés Regisztráció

Az időskori cukorbetegség legelső jelei, amelyekre már oda kell figyelni


Az időskori cukorbetegség legelső jelei, amelyekre már oda kell figyelni

A jóléti társadalom általános velejárója, hogy a túlzott és előnytelen energiabevitel miatt jelentősen megnövekszik a cukorbetegség kockázata – minden generáció tekintetében. A „kései” cukorbetegség, ismertebb nevén 2-es típusú diabétesz, egy olyan, túlnyomórészt 40 év felett jelentkező, krónikus állapot, amely a vér glükózszintjének veszélyes emelkedésével jár. A legnagyobb probléma ezzel a betegséggel az, hogy sokan nem ismerik fel az első jeleket, így hajlamosak lehetnek figyelmen kívül hagyni a kezdeti tüneteket. Íme néhány jel, amelyek arra utalhatnak, hogy érdemes volna konzultálnunk körzeti orvosunkkal vagy egy diabétesz szakorvossal az időskori cukorbetegség lehetőségével és megelőzésével kapcsolatban.

1. Fokozott szomjúság és vizeletürítés – egy ördögi kör…

Az egyik leggyakoribb tünet a korábban ilyen mértékben nem jelentkező állandó szomjúság és vele a fokozott vizeletürítés. A szervezet a magas vércukorszinttel való küzdelemben több cukrot próbál kiüríteni a vizelettel. A folyadékhiány következtében viszont a szervezet fokozott szomjúságot érez, ami miatt megpróbálja pótolni az elvesztett folyadékot. Így jön létre az ördögi kör, amelynek fel kell tűnnie az embernek, de az ember környezetének is. 

2. Fokozott éhség

Az időskori cukorbetegségben szenvedő emberek gyakran tapasztalnak fokozott éhséget (nem ritkák a falási rohamok sem!), különösen a rendellenes inzulinműködés miatt. A szervezet ugyanis az inzulinproblémák miatt nem képes hatékonyan felhasználni a vércukrot energiaforrásként, ezért az éhségérzet fokozódik. 

3. Fáradtság és kimerültség

A fáradtság és a kimerültség is gyakori tünet lehet az időskori cukorbetegségben. Az inzulinproblémák miatt a sejtek nem képesek megfelelően felvenni a glükózt, ami energiahiányhoz vezet.

4. Látásproblémák

Az időskori cukorbetegség befolyásolhatja a szem egészségét is. A látás homályossá válhat, vagy akár rövid időre is elmosódhat. Ez idővel akár vaksághoz is vezethet, mivel a magas vércukorszint károsíthatja az ereket, a retinát és más, belső szemstruktúrákat. (Megjegyzendő, hogy ma már nagyobb fokú hallásromlás esetén is gyakran utalják a beteget vércukorvizsgálatra, hiszen a magas cukorszint a fül részeit is károsíthatja).

5. Lassú sebgyógyulás

Az időskori cukorbetegség már az első megjelenésétől kezdve hosszabb sebgyógyulási időt eredményezhet. A magas vércukorszint ugyanis gátolja a sejtek helyreállítását és a gyógyulási folyamatokat, ezért akár az apróbb sérülések is lassabban gyógyulhatnak.

6. Súlyvesztés vagy súlygyarapodás

A diabétesz 2 első tünetei között vagy az egyik vagy a másik gyakorta fennáll. Az inzulinproblémák miatt a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a bevitt táplálékot, ami súlyvesztéshez vezethet. Másrészről, az inzulinrezisztencia súlygyarapodáshoz vezethet, mivel a sejtek nem képesek megfelelően felvenni és elhasználni az energiát.

7. Viszketés, bizsergés, érzéketlenség a végtagokban

 A diabétesz 2 esetén gyakori kezdeti tünet az, hogy tompának, érzéketlennek érezzük a végtagjainkat, esetleg a bőrünk viszket, különösen a lábakon és a karokon. A megemelkedett vércukorszint ugyanis megzavarja az idegek működését, amelyek ilyen ingereket is létrehoznak. 

Mi a teendő, ha gyanítja az időskori cukorbetegséget?

Ha Ön vagy valaki a családjában fennálló tüneteket észleli, amelyek az időskori cukorbetegségre utalhatnak, fontos, hogy minél előbb konzultáljon orvosával. Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a szövődmények elkerülése érdekében. Az orvos által végzett tesztek segíthetnek megállapítani a vércukorszintet és a diagnózist, valamint meghatározhatják a megfelelő kezelési tervet. Ha magunkat akarjuk ellenőrizni, még az orvos meglátogatása előtt, arra a legjobb megoldás egy otthoni vércukormérő alkalmazása, amely pár ezer forintért beszerezhető.

Az időskori cukorbetegség kezelése magában foglalhat életmódbeli változtatásokat, elsősorban is étrendmódosítást, de szükséges lesz a rendszeres testmozgás, esetleg gyógyszerek szedés vagy éppen az inzulinkezelés. A betegség kezelésének elsődleges célja az egészséges vércukorszint fenntartása és a szövődmények minimalizálása.

A fent említett tünetek bármelyikének fennállása esetén fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül, és keresse fel az egészségügyi szakembert. Az időben történő beavatkozás lehetőséget ad a hatékony kezelésre és a jobb életminőség elérésére az időskori cukorbetegségben szenvedők számára.

Dr. Jászberényi József

2024-02-10