Belépés Regisztráció

Idősbarát otthonok I. rész – A fürdőszoba


Idősbarát otthonok I. rész – A fürdőszoba

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age-friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helysége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helységeit, felsorolván, hogy hogyan lehet ezeket idősbaráttá tennünk.

Az idősbarát fürdőszobával azért kezdünk, mert az otthoni balesetek jelentős része itt történik: főként botlás, elcsúszás vagy elesés formájában, de nem egyszer előfordul az is, hogy az idősebb ember nem tud kiszállni a kádból, avagy éppen enyhébb vagy erősebb áramütés éri. 

A csúszások és a botlások elkerülésére nagyon fontos, hogy a talajra valóban tapadó fürdőszobaszőnyegeket vásároljunk, s tartózkodjunk az olcsó, „százforintos” boltokban kapható műanyagoktól, amelyek alá, ha víz vagy egyéb, fürdőszobában használatos folyadék kerül, jobban csúszik, mint a padló. A fürdőszobaszőnyegnél fontos az is, hogy könnyen takarítható legyen, legegyszerűbb az, ha kirázható, és/vagy mosógépben mosható, így a megragadt szennyeződések sem okozhatnak különféle fertőzéseket. 

Bár az emberek többsége szeret kádban lubickolni, mégis végig kell gondolni, hogy szükséges-e ez hatvan vagy hetven év felett? A telt kád víz ugyanis nemcsak, hogy nagyon drága, hanem a kádból való ki- és beszállás fokozottan balesetveszélyes is, és a minimum az, hogy ha megtartjuk a kádat, erős kapaszkodókat szerelünk azokra a falrészekre, amelyek közvetlenül a kád körül vannak. Amennyiben a jó döntést hozzuk, tehát lecseréljük a kádat egy olcsóbb, de kényelmes zuhanyfülkére vagy egy egyszerű, könnyen nyitható műanyag vagy üvegajtóval ellátott zuhanytálcára, nagyon fontos, hogy itt is legyenek kapaszkodók, sőt: célszerű benne egy olyan ülőalkalmatosságot elhelyezni, amelyen fürdés közben meg lehet pihenni. 

Nagyon fontos, hogy a fürdőszobát – különösen a tükrök környékét – lássuk el olyan, megfelelő fényt adó lámpákkal, amelyek egyrészt nem fogyasztanak túl sokat, másrészt viszont megfelelő fényt adnak ahhoz, hogy pontosan lássuk, hová lépünk, illetve ahhoz is, hogy az esetleg alkalmazott tisztitó- és vegyszerekből mennyit hová öntünk. Nagyon kellemetlen, ha az ember egy mosdóban Domestos vagy súrolószerfoltba lép. A fény természetesen azért is szükséges, hogy testünk tisztálkodása megfelelő legyen – az időskori szemromlás néha veszélyezteti ezt.

Mindenki tudja, a fény az elektromos áram révén születik meg: nagyon fontos azonban azt is tudni, hogy a fürdőszobában minden dugaszoló aljzat védett legyen: a legegyszerűbb, ha olyan konnektort veszünk, amelynek van külön műanyag teteje, amely véd a befolyó vagy becsepegő folyadékoktól, de az is fontos, hogy a vezetékeket ellenőrizzük le, nehogy a folyadék hatására keletkező zárlat tüzet vagy áramütést okozzon. 

Amennyiben ún. nyílt égésterű, azaz a helységek levegőjét használó gázkazánt, gázbojlert használunk, fontos ellátni a mosdónkat szénmonoxidmérővel is – ezek ma már párezer forintért megrendelhetők az internetről. Általában pedig minden fűtőrendszernél elmondható, hogy vigyázzunk arra, hogy az őrlánggal ellátott berendezés ne legyen a fürdőterület közvetlen közelében, ugyanis az őrláng víz okozta kialvása esetén esetleg gázömlés is történhet, de maga a rendszer is meghibásodhat, víz hatására. Amennyiben a melegvíz- és/vagy fűtőberendezés a fürdőterület közvetlen közelében van, célszerű legalább egy üvegfalat emelni a kettő közé. 

Nagyon fontos, hogy nemcsak a kapaszkodók, de az akasztók is legyenek kéznél, így a hirtelen mozdulatoktól, amikor például köntöst vagy törölközőt veszünk le, tartózkodhatunk. Az is nagyon fontos, hogy papucsainkat vizsgáljuk meg, s csak olyat válasszunk, amely a vizes talajon nem csúszik, így a balesetek jelentős része elkerülhető. 

Rendkívül fontos az, hogy a fürdőszoba nyílászárói könnyen nyithatóak legyenek, hiszen a gőzben és a párában könnyen rosszul lehetünk, s ilyenkor egy gyors szellőztetés sokat segíthet. 

Fontos még, hogy egyes gyógyszereinket nem szabad nedves környezetben tárolni, így ezeket ne vigyük a fürdőszobába, s az is lényeges, hogy a különféle funkciójú szereket (illatszerek, tisztítószerek, gyógyszerek) teljesen különítsük el egymástól, az összecserélés veszélyének 100%-os elkerülésére. (Itt természetesen nem arra gondolok, hogy ennek nagy a veszélye, pusztán arról van szó, hogy romlik a szemünk, illetve éjszaka, ha kijárunk a mosdóba, nem mindig vagyunk teljes mértékben éberek).  

Amennyiben ezeket az alapvető szabályokat betartjuk, fürdőszobánk „idősbarát” lesz, s így könnyen és biztonságosan használhatjuk ezt a helységet is.  

Dr. Jászberényi József

2024-01-06