Belépés Regisztráció

Ezekkel az ételekkel tartsa távol a köszvényt


Ezekkel az ételekkel tartsa távol a köszvényt

A köszvény egy olyan ízületi betegség, amely abban az esetben alakul ki, mikor a húgysav szintje túl magasra emelkedik a vérben, és kristályok formájában lerakódik az ízületekben. Ez gyakran a vesék elégtelen működése vagy a túlzott purinbevitel miatt történik, ugyanis a purinok húgysavat képeznek, amely a vérben képes felhalmozódni.

 

Jellemző a betegségre az ízületek gyulladása és fájdalma, különösen a nagylábujjakban. A táplálkozás kulcsszerepet játszik a betegség kezelésében, mivel bizonyos ételek csökkenthetik, míg mások növelhetik a húgysavszintet. Az egészséges étrend segíthet enyhíteni a köszvény tüneteit és megelőzni a rohamokat, ezért kiemelten fontos odafigyelni az étkezési szokásokra.

A köszvény megelőzésében fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és a purinban gazdag ételek fogyasztásának mérséklése. A megfelelő hidratáció is kulcsfontosságú, ugyanis a bőséges vízfogyasztás elősegíti a húgysav távozását a szervezetből. Ezen kívül a rendszeres testmozgás, a normál testsúly fenntartása is elengedhetetlen életmódbeli tényezők.

A diéta legfontosabb elve az, hogy fogyasszunk purinban szegény élelmiszereket, és kerüljük el a magas purintartalmú nyersanyagokat. A napi purinbevitelt tartsuk 200 mg alatt.

Purinban szegény ételek:

  • sovány tej-, és tejtermékek: kefir, joghurt, túró, zsírszegény sajt
  • tojás
  • burgonya, rizs és a gabonafélék
  • zöldségek és főzelékfélék (kivéve paraj, karfiol, és egyes hüvelyesek)
  • gyümölcsök

 

Magas purintartalmú ételek:

  • vörös húsok
  • vadhúsok
  • belsőségek
  • tenger gyümölcsei
  • egyes halak: szardínia, makréla, hering
  • egyes hüvelyesek: bab, borsó, lencse

 

A nyersanyagok purintartalmát csökkenthetjük előfőzéssel: az első főzőlevet öntsük le, ne használjuk fel az ételkészítéshez.

Az étrend purin tartalmán túl ügyeljünk arra, hogy a diéta só- és fűszerszegény is legyen.

Étkezéseink energiában és zsírban szegények legyenek, azonban kerüljük el az éhezést, ugyanis a koplalás gátolja a húgysav kiválasztását. Napi 5-6 alkalommal étkezünk, egyszerre kisebb adagokat fogyasszunk el.

A friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonák gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és rostokban, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és a húgysavszintet is.

A megfelelő hidratáció segíti a húgysav eltávolítását a veséken keresztül, így ajánlott napi legalább 2-3 liter vizet elfogyasztani. Az alkoholt kerülni kell, mivel növeli a húgysavszintet.

Vigyázzunk, mert a bőséges, fehérjében gazdag étkezés, valamint a nagyobb mennyiségű alkohol, illetve ezek egyidejű fogyasztása köszvényes rohamot tud kiváltani!

Mindezek mellett rendkívül fontos a testsúly kontrollálása, ugyanis a túlsúly fokozhatja a köszvény kialakulásának kockázatát.

Sportoljunk rendszeresen, kifejezetten ajánlott ebben az esetben az úszás, de további alacsony terhelésű mozgásformákat is végezhetünk: séta, kerékpározás, jóga.

2025-03-13