Belépés Regisztráció

Az idősödés feldolgozása férfiaknál


Az idősödés feldolgozása férfiaknál

Az idősödés (ageing) folyamatában az életkor előrehaladtával mindkét nem számára jelentős kihívások merülnek fel. Elsősorban testi, lelki és szellemi változásokról, illetve a szűkebb és tágabb környezet életkori diszkriminációs, azaz ageista nyomásáról beszélhetünk. Előző cikkemben az ötven feletti nőkről, most pedig az 50 év feletti férfiakról szólok.

A férfiak idősödésének folyamatában többféle fizikai-egészségügyi, lelki és szellemi probléma is megjelenhet, amelyek a szubjektív, de akár az objektív, szociális életminőségük jelentős romlását is okozhatják.

Fizikai-egészségügyi problémák 50 feletti férfiaknál

Az 50 év feletti férfiaknál a leggyakoribb fizikai-egészségügyi problémák közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a prosztata-problémák, a kettes típusú cukorbetegség és a csontritkulás. Igen, utóbbi probléma nagyobb százalékban jelentkezik a férfiaknál, mint sok más, jelentősebbnek hitt betegség.

A szív- és érrendszeri problémák között szerepelhetnek a különféle szívbetegségek, a stroke és egyéb artériás betegségek. Ezeket általában a lelkileg és fizikailag is megerőltető élet, s vele kiegészülve az egészségtelen életmód okozza. Ugyanez a helyzet a magas vérnyomással vagy a cukorbetegséggel is. Sajnálatos módon a nyugati társadalmak minden egészségügyi felvilágosító gondolat és kampány ellenére sokkal elnézőbbek a férfiakkal. Általában velük kapcsolatban az a fő elvárás, hogy a család számára biztonságot adjanak, s kevéssé válik fontossá az, hogy ezzel együtt egészséges életet is éljenek. Minden nyugati társadalomban a férfiak számára jóval megengedettebb az úgynevezett „nagyevés” (egyszerű szóval az, amikor degeszre esszük magunkat), az alkohol és a dohánytermékek sűrűbb fogyasztása, és a rendszertelen, alkalmi táplálkozás („ott eszem, ahol éppen van időm, és azt, amit szeretek”).

A férfiakkal kapcsolatban kisebb az igény a higiénia magasabb fokára, és kisebb a társadalmi nyomás rajtuk, hogy rendszeresen vegyenek részt szűrő- vagy kontrollvizsgálatokon. Mindezek szinte egyenesen odavezetnek, hogy az életkor előrehaladtával a férfiak jelentős részének az egészsége rohamosan romlani kezd. A fejlett országokban átlagosan 3-7 évvel hamarabb halnak meg, mint a nők.

Az idősödés azonban a férfiaknál sem egyenes vonalú egyenletes folyamatot jelent, sőt: fizikai, lelki és szellemi karbantartással számos ponton lehet szinten tartást vagy kisebb javulást is elérni.

Lelki problémák idősödő férfiaknál

Elsősorban a társadalmi nyomás hatására az idősebb férfiaknál gyakoribbá válik a depresszió, a depresszív hangulatok, a félelmek és a szorongás. Ezek a családért vagy az egészségért való természetes aggódáson túl a munkahelyi diszkrimináció hatására jelentkeznek, amelyek nagyon gyakran összefüggenek az ageizmussal. Az életkor előrehaladtával egyre több életesemény - a nyugdíjba vonulástól való félelem, majd maga a nyugdíjba vonulás, a barátok és családtagok elvesztése - szorongást, depresszív hangulatot és stresszt okozhat.

A lelki problémák között kell említeni azt a sajátos helyzetet, amely ma már negyvenes éveink környékén is jelentkezhet: a merevedési zavarokat. Ez nagyon sok férfi számára azt a téves gondolatot jelenti, hogy „ő már nem férfi”, s ez rengeteg lelki probléma forrásává válik. Alaposabban megvizsgálva a témát egyrészt elmondható, hogy ezek a problémák ma már a megfelelő tablettákkal többnyire 100%-osan kezelhetők.  De ha mégis megmaradnak, akkor is ki kell mondani, hogy a férfi társadalmi és családon belüli szerepe elsősorban nem erről szól. Egy megértő partnernek elsősorban abban kell segítenie ilyen gondok esetén, hogy megbeszéljék a problémákat, s ha azok nem javulnak, a férfi forduljon szakorvoshoz (urológushoz vagy pszichiáterhez), aki többnyire segíteni tud neki.

Szellemi problémák, demencia a férfiaknál

Sajnálatos módon szerte a világon a férfiak között is jelentősen növekszik a demens betegek aránya. Ezért különösen fontos, hogy a férfi környezete a demencia első jeleinél már segítsen, s akár az ellenállással szemben is próbálja meg elérni, hogy a férfi szakorvoshoz jusson.

A szellemi problémák között említhető az is, amit „leülepedésnek” vagy „hátravonulásnak” lehet nevezni. Nagyon sok férfi unja már az élet nagy harcait és csak hobbijának szeretne élni, hatvan-hetven felett. Ez a passzivitás azonban függőségek és a demencia melegágya lehet, így még a félrevonuló, magányosságban tevékenykedni szerető férfinál is nagyon fontos, hogy néha részt vegyen legalább a család által biztosított szociális interakciókban.

Ha meg kell nevezni, hogy a férfiak számára az öregedés feldolgozásában mi a legnagyobb akadály, akkor nem a betegségeket vagy a személyes félelmeket, hanem az életkori diszkriminációkat kell megnevezni. Amennyiben a társadalomban komoly változások indulnak el az öregedés pozitív megítélése felé, a társadalmi nyomás bizonyára kisebb lesz a férfiakon is.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

 

A cikk a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

Cimkék:
2023-03-29