Belépés Regisztráció

Táplálkozási tanácsok a szem és a látás egészségéért


Táplálkozási tanácsok a szem és a látás egészségéért

’Úgy vigyázunk rá, mint a szemünk fényére’ – hangzik a közismert mondás. A továbbiakban pár táplálkozási és életmódbeli jó tanácsot olvashatnak, melyek segítségével megőrizhetik látásuk és szemeik egészségét.

Számos táplálkozási tényező játszik kulcsszerepet az idősek látásának megőrzésében. A megfelelő tápanyagok biztosítása az étrendben segíthet megelőzni, vagy lassítani az öregedés hatására kialakuló szembetegségek, például a szürkehályog, a makuladegeneráció és a diabéteszes retinopátia előfordulását.

Táplálkozási tényezők:

Az A-vitamin a retina működésében játszik fontos szerepet, ezen kívül a szürkehályog kialakulásának kockázatát is képes csökkenteni. Segíti a sötétben való látást és védi a szemet a szabadgyökök káros hatásaitól. Fogyasszunk rendszeresen sárgarépát és édesburgonyát.

A C-vitamin antioxidáns hatása révén szintén hozzájárul a szürkehályog kockázatának csökkentéséhez. A citrusfélék, a csipkebogyó és a homoktövis magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek.

Az E-vitamin képes megvédeni a szemet a sejtkárosodástól, továbbá segít a szem sejtjeinek védelmében az oxidatív stresszel szemben, ami a szemek idő előtti öregedését okozhatja. A búzacsíra, a napraforgómag és a mandula nagy mennyiségben tartalmaznak E-vitamint.

A lutein és a zeaxantin antioxidánsok, melyek szerepet játszanak a makuladegeneráció megelőzésében, továbbá az erős fények káros hatása ellen is védenek. Forrásaik: sötétzöld leveles zöldségek (például: spenót, kelkáposzta).

A B-vitaminok, különösen a B6-, a B9-, (folsav) és B12-vitaminok, szerepet játszanak az idegrendszer és az erek egészségének fenntartásában, és hozzájárulnak a szem körüli vérkeringés javításához. A B12-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a látásromlással, és növelheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

Az omega-3 zsírsavak (különösen az EPA és DHA) fontosak a szem egészségének fenntartásában. Csökkenteni tudják a makuladegeneráció és a száraz szem szindróma kockázatát, amelyek idősebb korban gyakori problémák. A halak (például: lazac, makréla), a lenmag, a chia mag, és a diófélék kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak.

A cink egy fontos ásványi anyag, amely segíthet megőrizni a retina működését és a látás egészségét. Szerepet játszik a látás folyamataiban, segíti a fény jeleinek a retina által történő feldolgozását. A cinkhiány a szervezetben látásromláshoz vezethet.

Életmódbeli tényezők:

A megfelelő hidratáció fontos, mivel a száraz szem szindróma, amelyben a szem nem termel elegendő könnyet, gyakran előfordul idősebb korban. A víz és az egészséges folyadékbevitel segíthet megelőzni ezt a problémát. Fogyasszunk naponta legalább 1,5-2 liter tiszta vizet, vagy natúr gyógynövényteát.

A táplálkozás mellett a rendszeres szemészeti vizsgálatok is elengedhetetlenek, mivel a szembetegségek időben történő felismerése segíthet megelőzni a súlyosabb látásromlást.

Szemeink egészsége érdekében időnként egy kis szem-tornát is beilleszthetünk a napi rutinunkba: ezek a gyakorlatok nagyon egyszerűek és bárhol elvégezhetőek. Nézzünk felfele, lefele, jobbra és balra, ismételjük meg párszor egymás után ezt a gyakorlatot. Majd végezzünk szemkörzéseket az óramutató járásnak megfelelő irányban párszor, majd ellentétes irányban is. Végül hunyjuk be szemeinket 1-2 percre és pihentessük őket. Ezek a gyakorlatok különösen hasznosak olvasás, TV-zés, vagy a képernyő nézését követően.

2024-11-27