Belépés Regisztráció

Tudatos gyógyszerszedés idősebb korban


Tudatos gyógyszerszedés idősebb korban

A minap egy dunakeszi előadásom után egy nagyon érdekes kérdést kaptam egy hatvan év feletti hallgató hölgytől. Miután az előadáson beszéltem az élet négy dimenziójáról (fizikai, lelki, mentális, spirituális állapotfenntartás, javítás) azt kérdezte, hogy a fizikai dimenziónál a mozgás, a táplálkozás és a megfelelő alvás mellett említett tudatos gyógyszerszedés hogyan valósulhat meg akkor, ha Magyarországon szakorvosi rendszer van, és minden orvos a saját szakterülete kapcsán ír fel gyógyszert?

Először is a kérdezőt meg kellett nyugtatnom afelől, hogy bár nem vagyok gyógyszerész vagy praktizáló szakorvos, mégis pontosan el tudom mondani, hogy Magyarországon a szakorvosi rendszer nem azt jelenti, hogy az orvos kizárólag a saját szakterületével foglalkozik. Sokkal inkább azt jelenti, hogy amikor a beteg a rendelési időben bejön hozzá a speciális, szakterületi problémával, a gondos orvos visszafelé, az EESZT-rendszeren keresztül áttekinti a korábbi ellátásait, és rátekint a rendszeresen használt gyógyszerek listájára. (Ezeket az összefoglalókat pár éven belül nagy valószínűséggel már MI-programok fogják az orvosok számára felkínálni, s ezek az összefoglalók külön is kiemelik a legfontosabb egészségügyi problémákat). 

A felmérő-feltérképező beszélgetés során a jó szakorvos rá is kérdez erre a páciensnél. Ahol ez elmarad, és így történik gyógyszerfelírás, ott döntenünk kell, hogy maradunk-e ennél a szakorvosnál vagy esetleg választunk másikat, akár a magánegészségügyi ellátásból. 

A jó szakorvos pontosan tudja azt is, hogy az általa javasolt pár tucat lehetséges gyógyszer közül melyik milyen hatással és mellékhatással bír, s ezt többnyire el is mondja a betegnek, így a páciensnek is eszébe juthat az, hogy esetleg a felírt szer nem üti-e a többi gyógyszert vagy gyógyszernek nem minősülő készítményt, amit esetleg szintén szedünk. 

Amennyiben kételyünk van, kérdezzünk nyugodtan, de ha éppen nem alkalmas a helyzet, vagy valamiért mégsem merünk kérdezni, tudni kell, hogy ma már minden gyógyszer részletes leírása megtalálható az interneten! Nem fordulhat elő, hogy olyan gyógyszert kapunk, amelynek a hosszú, kisbetűs, dobozába tett ismertetője ne lenne hozzáférhető a neten, és ami szintén jó hír: általában a gyógyszer nevét a keresőbe írva, azonnal eljuthatunk a kívánt ismeretekhez. Így ha például azt fedezzük fel, hogy egy-egy gyógyszernél 1:1000-hez vagy 1:10000-hez lehet bizonyos mellékhatás, amellyel azonos vagy hasonló problémával már amúgy is rendelkezünk, mindenképpen kérdezzünk rá az orvosunknál: nem túl nagy-e a kockázata annak, hogy esetleg problémánk lesz. 

Nagyon fontos még a tudatos gyógyszerszedés kapcsán két dolog kiemelése. Az egyik az, hogy minden kisebb tünetre nem kell azonnal erős gyógyszert szedni. Ez nem csak azt jelenti, hogy vigyáznunk kell például az antibiotikumok gyakori szedésével, mert később, már komolyabb betegségek esetén kevésbé lesznek hatásosak, hanem azt is, hogy ha természetes gyógykészítményt, vagy gyógyszernek nem minősülő, drogériában is megkapható terméket elkezdünk rendszeresen szedni, mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal! Különösen igaz ez a nyugtató, stresszoldó, altató termékekre, amelyek az agyunkra hatnak, s nem lenne szerencsés, ha a demenciafolyamatokat kórossá fokoznánk szervezetünkben. 

A tudatos gyógyszerszedés dimenziói természetesen sokkal tágabbak, komplexebbek, de a legfontosabb vonatkozásokat így lehet összefoglalni. Bízom abban, hogy cikkem elolvasása után még tudatosabban tudunk választani és dönteni az egyre bővülő gyógyszerarzenálban. 

Dr. Jászberényi József

2024-02-14