Belépés Regisztráció

A talp problémái, annak okai és megoldásai


A talp problémái, annak okai és megoldásai

Sokszor csak akkor foglalkozunk a lábfejünk, talpunk állapotával, ha valamilyen fájdalmat, működési zavart érzékelünk. Pedig több figyelmet és törődést érdemelne, hiszen a testünk alapját képezi. Kiemelkedő szerepe van a mozgató szervrendszerünk egészségében, az egyensúlyozási képesség fenntartásában, így a biztonságos mozgásban is.

A leggyakoribb talp problémák

Lúdtalp, sarkantyú, bütyök, kalapácsujj: a talp és a lábfej leggyakoribb elváltozásai, amelyek kellemetlen érzést, sőt, fájdalmat okoznak. Megmutatjuk, mi okozza ezeket az elváltozásokat. Hiszen, ha megértjük, milyen mechanizmusok zajlanak a testünkben, akkor sokkal tudatosabban tehetünk a talpunk egészségéért is.

Lúdtalp

Az egyik leggyakrabban emlegetett probléma a hétköznapokban a lúdtalp, más néven harántsüllyedés.

A láb optimális esetben három fő ponton érintkezik, támaszkodik a talajon: az előláb nagylábujj és kislábujj mögötti párnás részén, valamint a sarkon, mely pontok között boltívek húzódnak.

  • A harántboltozat az első és ötödik lábközépcsontok fejei között húzódik keresztben a nagy lábujj-kislábujj irányában.
  • A belső hosszanti boltozat a belboka felőli részen húzódik, az első lábközépcsont és a sarok közt.
  • A külső hosszanti boltozat az ötödik lábközépcsont és a sarok közt helyezkedik el a talp külső részén.

Ezek a boltozatok gyermekkorban alakulnak ki a járás fejlődése során, hatéves kor környékén, majd a lábszár izmai és a talp szalagrendszere tartják ívesen. Ez a rendszer segít a talajjal való rugalmas érintkezésben, a tehermentesítésben, a test alátámasztásban. Ha valamilyen oknál fogva a talp és lábszár izmai gyengék, és/vagy túl nagy terhelésnek vannak kitéve, akkor nem tudják megtartani a boltozatos szerkezetet, és kialakul a lúdtalp, más nevén harántsüllyedés.

Sarkantyú

A sarkantyú csontkinövést jelent a sarok környékén. Kialakulhat a sarokcsont talpi felszínén vagy az Achilles-ín sarokcsonton való tapadási pontján. Ennek a problémának a hátterében a túlterhelt talpi bőnye, a lábszár izmainak, az Achilles-ínnak a feszessége áll, melynek következtében kialakulhat a csontfelrakódás. A szervezet ugyanis azt érzékeli, hogy folyamatos feszesség áll fenn, az ín elveszti rugalmasságát, emiatt tulajdonképpen folyamatosan tépi azt a pontot, hol a csonthártyához tapad, ami végül gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet.
Amennyiben ez a terhelés huzamosabb ideig fennáll, a szervezet elkezdi megerősíteni ezt a pontot, hogy megőrizze a stabilitást, és így kialakul a csontfelrakódás, tehát a sarkantyú.

Hallux-valgus, közismert nevén: bütyök

A bütyök és az azzal járó fájdalom nagyon sok ember életét megnehezíti. Ilyenkor a láb statikája megbomlik, a harántboltozat lesüllyed. A lábfej szétterül, a nagylábujj, a kettes ujj, a lábközépcsontok eltávolodnak egymástól. A nagylábujj távolító izom gyengesége, alulműködése miatt az öregujj befelé fordul, mert a rövidült ín behúzza.
Ettől dominánssá válik, kiemelkedhet a középcsont, dörzsölődhet, irritálódhat, s ugyanazon mechanizmus mentén, mint az előbb említettem, csontfelrakódás is kialakulhat.

Kalapácsujj

Sokszor jár együtt a bütyök kialakulása a kalapácsujj megjelenésével. Ilyenkor a láb megváltozott statikája miatt megemelkedik a második lábujj, hogy a befordult nagylábujjnak legyen elegendő helye.

Megoldás a lábfájásra: a mozgás

A lábfejünkkel, talpunkkal kapcsolatos probléma nem magától alakul ki. Okozhatja például a nem megfelelő testtartás, a túlzásba vitt alsó végtagi sportterhelés, a túlsúly, vagy a nem megfelelő lábbeli tartós viselése. A megoldást ne a csodaszerektől várjuk, hanem az aktív mozgásterápiában és az életmódunk változtatásában keressük.

Mezítláb járni egészséges

A talpunk számára a legjobb a természetes, egyenetlen talajon való mindennapos mezítlábas sétálás/tornázás lenne. Ez ugyanis fejleszti az izomrendszert és a talp érzékelését. Manapság viszont nagyrészt egyenes, kemény talajon, sokszor merev talpú cipőben járunk. Ezt rendszeres talp tornával kompenzálhatjuk. A gyakorlatok a videóban megnézhetők.

Tornáztassuk talpainkat is! - videó megtekintéséhez kattintson.

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2023-04-27