Belépés Regisztráció

Az idősebbek és a rendszeres testmozgás: Miért ne fussunk betonon?


Az idősebbek és a rendszeres testmozgás: Miért ne fussunk betonon?

Szerencsére a csapból is ez a téma folyik! Az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen. Fontos is erről beszélnünk, hiszen hazánkban a szív- és érrendszerei betegségek, illetve az elhízottak száma és aránya óriási, messze a világátlag felett van. A napi legalább 30 perc mozgás mindenkinek ajánlott, különösen az idősebb korosztály számára. Azonban az 50 év felettiek számára a testmozgás bizonyos formái kockázatosak lehetnek, ha nem figyelünk a megfelelő körülményekre és eszközökre. Ebben a cikkben azt emelem ki, hogy a betonon történő futás mennyire káros hatással lehet a gerincoszlopra és az ízületekre.

A beton veszélyei

A lakótelepeken, utcákon, dühöngőkben, köztereken szinte mindenhol ottlévő beton kemény, merev és különféle hibái, kátyúi miatt balesetveszélyes felület, amely nem képes részlegesen sem elnyelni a futás közben keletkező rugalmas ütéseket, talajnyomásokat. Minden lépésnél a talpunkra és a lábunkra háruló erő így közvetlenül továbbítódik a lábszárakon, térdeken, csípőn és végül a gerincoszlopon keresztül az egész testre. Ez a folyamatos merev, kemény ütődés hosszú távon károsíthatja az ízületeket és a gerincoszlopot, leginkább a lumboszakrális részeket, amelyek a folyamatos ülő tevékenységekben amúgy is erősen kiszolgáltatottak. Fokozottan igaz a károsító jelleg az idősebb kocogók esetében, akiknél az ízületek és a csontok már kevésbé rugalmasak és hajlamosabbak a sérülésekre.

A megfelelő futócipő és betétek fontossága

Ha valaki úgy dönt, hogy keményebb felületen szeretne futni, nagyon fontos, hogy megfelelő futócipőt válasszon. Az ideális futócipő például a beépített memóriahab-szerkezet miatt jó csillapítással rendelkezik, amely elnyeli a lépések során keletkező ütéseket, és támogatja a láb természetes mozgását. Emellett érdemes speciális, gumis betéteket is használni, amelyek további kényelmet és támogatást nyújtanak, különösen azoknak, akiknek már meglévő láb- vagy ízületi problémáik vannak. Ezeket a betéteket bármely drogériában, de akár egy átlagos vegyesboltban is beszerezhetők akár fillérekért. 

A megfelelő bemelegítés

Bemelegítés nélkül semmilyen intenzívebb mozgást ne kezdjünk el, a futásra ez fokozottan igaz. Akár krémeket is használhatunk, amelyek lazítják, előkészítik az izmokat. Kiegészítheti a bemelegítést egy könnyű séta, amelyet a futópályáig megteszünk, de ez nem helyettesíti a valódi melegítést.

Alternatív mozgásformák

Az idősek számára több olyan mozgásforma is létezik, amelyek kevésbé terhelik az ízületeket és a gerincoszlopot, mégis hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez:

  1. Gyaloglás: A gyaloglás egy kíméletes, mégis hatékony mozgásforma, amely segít a szív- és érrendszer karbantartásában anélkül, hogy túlzott terhelést róna az ízületekre. Magyarországon Monspart Sarolta kezdeményezésére még a COVID előtt elindult a gyalogló klubok hálózata, érdemes felkeresni egy közeli klubot, és csatlakozni hozzájuk!
  2. Úszás: A kellemes hőmérsékletben történő úszás során a víz felhajtóereje csökkenti az ízületekre ható nyomást, így kíméletesen edzi az egész testet.
  3. Kerékpározás: A kerékpározás szintén egy alacsony terhelésű mozgásforma, amely erősíti az izmokat és javítja az állóképességet. Ugyanez a helyzet a szobakerékpárral is. 
  4. Jóga: Az ezzel a névvel összefoglalóan megnevezett változatos keleti mozgásformák nemcsak a megfelelő lélegzéshez segítenek, de javítják a rugalmasságot, az egyensúlyt és az izomerőt, miközben kímélik az ízületeket.

Összefoglalva elmondható: az idősebbek számára elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, de fontos, hogy körültekintően válasszuk meg a mozgásformát és a megfelelő eszközöket. A betonon való futás helyett érdemes puhább felületeket választani, mint például füves terület vagy egy gumírozott rekortán pálya (ilyen Budapesten Csepeltől Újpestig ma már minden kerületben rendelkezésre áll), illetve megfelelő ütés-csillapítással rendelkező futócipőt és betéteket használni. Ezzel nemcsak az edzés hatékonyságát növelhetjük, hanem a sérülés kockázatát is minimalizálhatjuk, biztosítva az egészséges és fájdalommentes mozgást.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-07-02