Belépés Regisztráció

Sétáljunk minden nap!


Sétáljunk minden nap!

Melyik az a mozgásforma, ami a legkönnyebben elérhető mindenki számára, és a teljes szervezetünkre jótékony hatással van? Ez nem más, mint a séta, vagy nevezhetjük gyaloglásnak is. Ha ezt az egyszerű és nagyszerű tevékenységet beépítjük a mindennapjainkba, garantáltan érezni fogjuk a teljes testi és lelki feltöltődést, de ezt megelőzően tudnunk kell, hogyan is lehet jól sétálni, gyalogolni.

A lépésszám nem egyenlő a megfelelő minőségű sétával

A különböző okoseszközök elterjedésével egyre több embernél vált szokássá a lépésszámok mérése, de tévesen gondoljuk, hogy ha például elértük a „bűvös” tízezres számot, akkor az aznapi fizikai aktivitásunk is rendben van. Természetesen minden lépés és mozgás több annál, mintha nem csináltunk volna semmit és valóban ez egy jó kezdet az aktívabb életmód felé, de nem mindegy milyen minőségben tesszük mindezt.

Hogyan kell jól gyalogolni?

A testtartást illetően képzeljük el, hogy a fejünk tetején van néhány héliumos lufi, ami könnyedén emel felfelé, s lazítsuk el a karokat és csípőt. Amikor edzésként gyalogolunk, ajánlott egy kicsit átmozgatni az ízületeket néhány boka-, térd-, csípő- és vállkörzést végezni. Így sokkal frissebben tudunk elindulni.

Nagyon fontos, hogy a karok szabadon tudjanak mozogni, ne cipeljünk a kezünkben táskát, vagy fogjuk a kutya pórázát. Ha mindenképp viszünk valamit, érdemes hátizsákot használni, de vannak már olyan kutyasétáltató pórázok is, amelyek övre csatolhatók, megengedve ezzel a szabad mozgást. 

Így ugyanis a karok és a lábak ellentétesen, de összehangoltan tudnak mozogni, létrehozva a törzsben egy kis csavarodást.

A mozgás tempóját tekintve sajnos az andalgós zsebre tett vagy kezén fogós séták helyett a lendületes, tempós gyaloglás az, ami az átlagos sétából minőségi mozgást hoz létre, amikor a karok, a törzs és a csípő is szabadon mozog.

A légzésnél az egyenletességre kell törekedni, optimális esetben orron beszívva és kifújva a levegőt úgy, hogy a rekeszizom dolgozik, a vállak lazák maradnak.

A szervezetre gyakorolt hatások

Mivel a testünk járás, gyaloglás során függőleges helyzetben van, folyamatosan dolgoznak azok az izmok, amelyeknek feladata a felegyenesedett törzs egyensúlyban tartása. 

Emellett ez a testhelyzet a csontok állapotára is jótékony hatással van, ez a kellemes de hatásos terhelés segít a csont és porcszövet táplálásában, szintúgy a porckorong esetében.

Az ellentétes kar- és végtagmozgásokkal a törzs enyhén csavarodik, ami nagyon fontos a gerinc átmozgatását illetően, valamint ezek által a mozgások által a szövetek is mobilizálhatók. 

A friss levegőn mozogva a szervezetünk oxigénellátásán is tudunk segíteni, a kellemes környezetet, színeket, adott esetben élővilágot megfigyelve el lehet merülni a pillanatban, felfrissítve ezzel a mentális állapotot is.

Nordic Walking

A séta tehát egy fantasztikus mozgásforma, hiszen bármikor végezhetjük egyedül vagy társaságban. De ha szervezettebb formában szeretnénk ezt egy komolyabb sporttevékenységként alkalmazni, remek lehetőséget nyújt erre a Nordic Walking. Ennek a mozgásnak a lényege, hogy egy pár speciális bot használatával különleges gyaloglási technikával történik a teljes testet átmozgató edzés a szabadban.

Egyedül vagy párban, bottal vagy anélkül, bizonyos, hogy egy kellemes, teljes testet átkozgató séta a friss levegőn testileg és mentálisan is felfrissít. Gyalogoljunk tehát minden nap egy kicsit, majd egyre többet. Használjuk ki ezt az egyszerű és nagyszerű testedzési lehetőséget.

Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, szenior tréner, az Odaadó támogató szakértője

2024-05-24