Belépés Regisztráció

Nem mindegy, hogy mit eszünk meg


Nem mindegy, hogy mit eszünk meg

Elgondolkodtató és megdöbbentő az a dokumentumfilm, amely az utóbbi évtizedek nagyobb amerikai ételmérgezés-járványait tárja fel. A Megmérgezve - A Poisoned: The Dirty Truth About Your Food című film hangsúlyozottan az Egyesült Államokról szól, de azt hiszem, minden ország és minden generáció találhat benne tanulságos összefüggéseket, és inspirációt a figyelmesebb, megfontoltabb táplálkozásra.

Fókuszban a figyelmesebb, megfontoltabb táplálkozás

A film alapját Jeff Benedict amerikai író azonos című, ismeretterjesztő, dokumentarista könyve adta, amely nagy siker volt az Egyesült Államokban. A könyv részletesen feltárta az 1993-as E. coli fertőzés okait, terjedését, és megszólaltatott érintetteket. A 2023-as dokumentumfilm ennek nyomán haladva tárja fel előbb a gyorséttermi húsok, majd a saláták, végül pedig a tojás és a mogyoróvaj okozta problémákat.

A film azt mutatja be, mire kell figyelni ezek fogyasztásánál és elkészítésénél.

Az első kérdés az Odaadó Portál idősebb olvasóiban nyilvánvalóan az lehet, hogy ez mennyiben érint minket, a magyar, 50 év feletti korosztályt? Sajnos elmondható, hogy a gondatlan élelmiszertárolás Európában is megtörténhet. Még akkor is, ha a kontinensen az amerikainál sokkal szigorúbb tárolási szabályozások vannak.

A coli- vagy a szalmonella-fertőzések: az idősek a legveszélyeztetettebbek

Ezért nekünk kell megfelelően eljárnunk, mielőtt ételeink a tányérunkra kerülnek. Ráadásul a legfiatalabb és a legidősebb korosztály a legveszélyeztetettebb a coli- vagy a szalmonella-fertőzések kapcsán, hiszen nekik okozhatják a legnagyobb kárt ezek a kórokozók a gyomor- és bélrendszerből kiindulva, átterjedve a test többi részére.

A film gyakorlati üzenetei a legfontosabbak. Ha az ember hústerméket vásárol, azt alaposan, hosszan, forró vízben kell lemosnunk, nem csak éppen leöblíteni. Hiszen lehet, hogy a kórokozók az öblítés miatt megmaradnak a mosogatónk környékén. Ezek után pedig magas hőfokon, hosszan kell sütnünk-főznünk a húst. Az Egyesült Államokban a fertőzések hatására a hatóságok 68 fokban állapították meg a sütési hőmérséklet minimumát.

A mosatlan zöldségek is veszélyforrást jelentenek

Sajnos a saláták kapcsán is számos veszély merül fel. A filmben több szakértő is kiemeli: ma már a gyorséttermekben a hússütési szabályok szigorítása miatt nem a húspogácsa, hanem sajnos a zöldség a veszélyesebb. Azt is tudjuk, hogy az előrecsomagolt, zacskós saláta mixeket általában mindenféle tisztítás nélkül tesszük tányérjainkba. Ezeknél a termékeknél – amelyek java része több országot is megjár, mire az asztalunkra kerülnek – talán az a legjobb megoldás, ha nem vesszük meg őket, hanem mi magunk készítjük el. Célszerű olyan alapanyagokból dolgozni, amelyek eredetét legalább nagyjából ismerjük. Például a helyi piacról, ahol személyesen ismerjük az eladót és el tudja mondani nekünk, hogy honnan van a termék, amelyet értékesít.

Természetesen ennél már csak egy jobb módszer van, ha a zöldséget-gyümölcsöt magunk állítjuk elő, de az ehhez való körülmények és az idő nem mindenkinek áll rendelkezésére.

Megdöbbentő adatok az amerikai tojásról

A tojással kapcsolatos – a filmben kiemelt – vizsgálati adatok szintén megdöbbentőek voltak. Egy nagyobb vizsgálat során a különféle származási helyekről érkezett tojások 29 százaléka, tehát majdnem minden harmadik enyhén vagy erősebben szalmonellafertőzött volt. (Külön szomorú, hogy az egyik cég, amelyik beengedte a forgatócsoportot a telepjeire, nagyobb százalékban produkálta a fertőzéseket, mint azok, akik elzárkóztak a forgatástól). Nem kérdés, hogy nekünk, magyar fogyasztóknak itt is az a legjobb megoldás, ha őstermelőtől vásárolunk. Olyan embertől, akinél akár meg is nézhetjük, hogy milyen körülmények között dolgozik.

A biztonságos élelmiszer forrása a megbízható termelő

Ha summázni akarnám azt, hogy a film üzenete szerint mi a legjobb megoldás arra, hogy elkerüljük a különféle, ételek okozta gyomor- és bélrendszeri fertőzéseket, akkor – bármennyire is nehéz ezt kimondani – idősebb, de fiatalabb korban is az a megoldás, hogy házi kosztot készítünk, és megbízható eladóktól vásárolunk. Sajnos a fast food-termékek fertőzésveszélye nagy, akkor is, ha Európában ezeket szigorúbban és gyakrabban ellenőrzik. Vigyázzunk magunkra, és 50 év felett ne csak azzal foglalkozzunk, hogy rendszeresen mozogjunk, hanem arra is, hogy mit eszünk meg, s az étel, ami az asztalunkra kerül, honnan származik.

A Megmérgezve - A Poisoned: The Dirty Truth About Your Food című film a Netfilxen érhető el.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-03-04