Belépés Regisztráció

Étkezés a melegben


Étkezés a melegben

A meleg időben nagyon fontos, hogy megőrizzük a szervezet hidratáltságát, hiszen ennek hiánya számos egészségügyi kockázatot rejt. Valószínűleg mindenki tapasztalta azt, hogy az ilyen, meleg időszakokban az étkezés sem feltétlenül esik olyan jól, mint máskor. A sok fűszeres, nehéz étel nagyon nem alkalmas arra, hogy az ember egészséges maradjon. Szerencsére nagyon sok olyan étel, gyümölcs és zöldség létezik, amikből tápláló és megfelelő ételeket lehet készíteni könnyedén erre az időszakra.

Az egyik legfontosabb dolog ilyenkor, amire valószínűleg az orvosok is figyelmeztetnek, hogy mindenki maradjon hidratált. Hiszen a dehidratáció, avagy kevés folyadék fogyasztása számos egészségügyi gondot okozhat, főleg az idősebb korosztály számára. Éppen emiatt fontos, hogy a meleg időben lehetőség szerint kerüljük a nehéz, zsíros, vagy túlságosan olajos ételeket. Ez azért fontos, hogy a szervezetet ne terheljük le ezekkel. Az olyan élelmiszerek és készételek, illetve az olyan étrend elkerülése is javasolt, amelyek túl sok sót vagy cukrot tartalmaznak, mivel ezek tovább növelhetik a szomjúságot és általánosságban rossz hatással lehetnek az egészségre.

Ilyen meleg időszakban leginkább a gazdag víztartalmú ételek fogyasztása javasolt. Szerencsére manapság nagyon sok választási lehetőség van, és ezeknek nagy része egészséges is. A zöldségek és gyümölcsök, például uborka, paradicsom, sárgarépa, dinnye, citrusfélék stb. fogyasztása segít hidratáltnak maradni. Nem is említve azt, hogy ezek még az egészség megőrzésében is nagy szerepet játszanak.

Az egyik legnagyobb sláger ebben az időben a friss, zöldségekből készült saláták. Ezek könnyűek és táplálóak, és segítenek a hidratáltság fenntartásában. Egy kis proteint vagy fehérjét is adhatunk hozzá, például csirkét vagy halat, így még táplálóbb lehet. Ezeket az ételeket pedig nagyon könnyedén, akár öt-tíz perc alatt is elkészíthetjük, vagy akár készen is vásárolhatóak a különböző saláta csomagok.

A meleg időben a hideg ételek esnek a legjobban, de aki a leveseket szereti, annak sem kell lemondania a kedvenceiről. A hideg levesek, mint például a különböző gyümölcslevesek vagy uborkaleves kiváló választás lehet a nagyon meleg napokon. Ezek könnyűek, frissek és hidratálóak, nem is említve, hogy egészségesek is.

A folyadékbevitelhez a gyümölcsfélék is nagyon fontosak. A gyümölcsök nemcsak hidratálók, hanem vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, amik segítenek egészségesnek maradni. Ezeket is sokféleképpen lehet felhasználni, hiszen friss gyümölcssalátákat vagy gyümölcsleveket is készíthetünk belőlük.

A hideg édességekről sem kell lemondani, mert ezekből nagy választék van. Például az egyik legkönnyebb és legközkedveltebb ezek közül a fagyi. Ha valami édességre vágyunk, a gyümölcsfagylalt jó alternatíva lehet a nehéz, tejszínes fagyik helyett.

Nem utolsó sorban a tészta szerelmeseinek sem kell feladniuk a kedvenc ételeiket a kánikulában, hiszen a könnyű tésztákból vagy rizsből készült hideg saláták is jó választás lehetnek a meleg időben. Ezeket sok zöldséggel és esetlegesen könnyű öntettel készíthetjük. Táplálóak és jóllakik az ember tőlük. A cukorbetegek esetében a barnarizs, vagy a durumtészták a javasoltak a vércukorszint megőrzése érdekében.

2024-08-14