Belépés Regisztráció

Cikkek


Mérnöki-szakmai körökben több ízben hallottam elismerő szavakat dr. Simon Gyula kiemelkedő munkájáról. Középső lányát személyesen ismerem, Enikő is rajongva mesélt szüleiről. Édesapja életereje, munkamorálja éppen olyan magasszintű most is, mint amilyen fiatal korában volt. Egyénisége felkeltette érdeklődésemet és személyesen beszélgettem vele.

Több forrásból is csupa nagyszerű dolgokat hallottam dr. Drenyovszky Irén gyermekorvosról. Azt mondták róla, hogy az alapos tudása mellett a „szavával és a mosolyával” is gyógyít a doktornő. Férjem jóvoltából, a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága kongresszusán személyesen is megismerhettem.  Mostanában, amikor szenior példaképekről írok, a szívem azt súgja: Irénkéről írnom kell!

Gyermekkorom egyik híres slágerének első sora jutott eszembe, miközben ezt a portrét írtam dr. Király Ottóról. A pesterzsébeti háziorvos még 90 évesen is praktizál, korát meghazudtolva kiváló életerővel, lelkiismeretesen gyógyítja betegeit. 

Ismét egy szenior példakép: Gottschalkné Editke. Soha nem panaszkodik, mindig mosolygós, vidám természetű, megtalálta a személyre szóló feladatát. Vajon honnan meríti ezt a sok lelki és fizikai erőt példaadó életéhez?

Az Odaadó Program új cikksorozatában olyan szeniorokat mutat be a szerző, Giller Ildikó, akik személyiségükben a szeretetet, a békességet, munkájukban a becsületességet, a szorgalmat és a segítőkészséget jelenítik meg. Odaadó szeniorok, akik bölcsességükkel, életútjukkal példaképek. Sok ilyen ember él közöttünk, édesanyák, édesapák, nagymamák, nagypapák. A 101 éves Sárika néni az utcánkban lakik. Nincs se egyetemi végzettsége, se doktorija, se nyelvvizsgája, mégis példaképemnek tekintem őt.

A visszérbetegség kapcsán mindig szó esik a mozgás és a torna jelentőségéről, kevesebbet beszélünk arról, milyen étrendi kiegészítők segíthetnek a visszeresség elleni harcban. Cikkünkben ezeket foglaltuk össze.

A glikémiás index (GI) egy élelmiszer szénhidrát tartalmának vércukor emelő képességét jellemzi. Minél nagyobb ez a szám, annál gyorsabban és magasabbra löki fel a vércukor szintet, minél alacsonyabb, annál lassabban és kiegyenlítettebben növeli.

Fizikoterapeuta mutatja meg, hogyan segíthetünk magunknak minél hamarabb és hatékonyabban, ha nem jön álom a szemünkre. Az egészséges megőrzése szempontjából ugyanis kiemelten fontos a jó, pihentető alvás, ami után kipihenten ébredünk.

Az emberi szervezet 60-70%-a víz, amely mennyiség nélkülözhetetlen az egészséges életfunkciók fenntartásához, ezért folyamatosan gondoskodni kell a vízháztartás egyensúlyának biztosításáról.  Elégtelen folyadékpótlás esetén a vízháztartás egyensúlya megbomlik, amely kiszáradáshoz vezethet. 

Az esendőség vagy sérülékenyég (angolul: frailty) egy időskorúakat érintő, fáradtságban, gyengeségben, testtömegvesztésben, lassúságban, valamint mozgási korlátozottságban megnyilvánuló állapot, ami számos kedvezőtlen egészségügyi következménnyel járhat (pl. elesések, kórházba kerülés).

Akut és krónikus fájdalom esetén is egyre többen fordítanak figyelmet arra, hogy valamilyen vegyszermentes alternatívát találjanak a panaszok enyhítésére. Ilyenkor jöhetnek jól a fájdalomcsillapító hatású gyógynövények.

Ahogy öregszünk, úgy csökken testünk víztartalma és fokozódik a kiszáradás veszélye. Idősebb korban mindamellett – többek között a kevesebb fizikai aktivitás következtében – ritkábban alakul ki szomjúságérzet, ezért még fontosabb a rendszeres és egyenletes folyadékpótlás!

Hogy vagy? - egy egyszerű kérdés, amelyet másoknak sokkal többször teszünk fel, mint magunknak. Pedig mentális egészségügyi szakértők szerint mindenkinek rendszeresen ellenőriznie kellene saját mentális jóllétét. De hogyan tehetjük ezt meg?

A minket körülvevő harmonikus, nyugodt és praktikusan élhető környezet nagyban hozzájárul lelkiállapotunkhoz. Ha azonban úgy érezzük, hogy kezd eluralkodni körülöttünk a káosz, érdemes átgondolni a kiváltó okokat is.

Az utóbbi évtizedek tudományos kutatásai egyre részletesebben rávilágítanak, mennyire fontos szerepet játszik egészségünk alakulásában a bélrendszerünkben élők mikroorganizmusok közössége. A bélflóra egyensúlyának fenntartásáért sokat tehetünk a mindennapok során - lássuk, miként.

Néhány kerti praktikával segíthetjük a növények egy részének gyorsabb felépülését. Ritkán fordul nálunk elő, hogy az időjárás szeszélye olyan károkat okozzon a kertészeknek, mint egy áprilisi fagy, amikor a mandula és a cseresznyefák virágai fehér lepedővel fedték be a környezetük földjét, a meggyfák is virágruhában pompáztak, a tulipánok is kinyíltak és a magaságyban és kikeltek a kora tavaszi zöldségek magjai. 

Az utóbbi időben az online sajtóban gyakran találkozhattunk azzal a kutatási eredménnyel, hogy a nem kielégítő alvás, a felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz, hízáshoz vagy krónikus fáradtsághoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti.

Online megtekinthető a párizsi Louvre teljes kollekciója. Franciaország legnagyobb múzeuma, egyben a szobrok, festmények, ékszerek a világon egyik legimpozánsabb gyűjteményének tulajdonosa úgy döntött, hogy teljes, 480 ezer műtárgyat számláló kollekcióját elérhetővé teszi a világhálón, méghozzá ingyenesen.

A különböző gazokkal bizony nem egyszerű szembe szállni, sőt, vannak olyan gyomnövények, amiket szinte lehetetlen kiirtani. Az úgynevezett agresszív fajokra érdemes különösen odafigyelni, hiszen megfojtják a saját kertünkben termesztett növényeket is. Az alábbi útmutató segítségével viszont a kár és a bosszúság is megelőzhető, valamint könnyen beazonosíthatóak lesznek a gyomok és felvehetjük velük a harcot.

Mozgásszervi problémák esetén van néhány aranyszabály, amit érdemes betartani. Az egyik a tudatos táplálkozásra való áttérés, és az esetleges túlsúly leadása, mert a fölösleges kilók sajnos megterhelik az ízületeket. Gyuri bácsi azt is mindig hangsúlyozza, hogy ízületi bántalmakkal is sokat kell mozogni, nem szabad a fájdalom vagy a berozsdásodott test miatt lemondani a rendszeres mozgásról.

Ha valaki az első tavaszi napon megkívánja a tulipánt, nárciszt, jácintot a kertjébe, akkor elkésett: ősszel kell ültetni őket. Tavasszal csak gyönyörködhetünk.

Vissza tud emlékezni, mikor szakított időt legutóbb a kedvenc hobbijára? Vagy mikor próbált ki valami egészen új tevékenységet pusztán azért, mert kedvet érzett hozzá? Ha nem, akkor itt az ideje bepótolni a lemaradást!

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség: tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz.

A magban rejtőzik mindaz a tápanyag, amelyre a csírából fejlődő növénynek élete kezdetén szüksége van.

Az Imami lassan 11 éve igyekszik segíteni a gyermekes családokat, a Pécsi Karanténjárat működtetőjeként viszont sok idős egyedül élővel kerültek kapcsolatba. Az ő tippjeiket és tapasztalataikat olvashatják oldalunkon.

Szövetségesek, bizalmasok, játszótársak: nagyszülők, akik feltétel nélkül, határtalanul szeretnek és unokák, akik önzetlenül, őszinte odaadással ragaszkodnak. Ma már számos kutatás is megerősíti, hogy a köztük lévő szoros, bensőséges kötelék mindkét generáció számára sokat ad és különleges érzelmi töltetet biztosít. A Bajor Anita pszichológussal a csalad.hu oldalon megjelent interjút közöljük.

Filléres házi praktikák, amiről sokan nem tudnak. Szódabikarbóna és ecet 52 féle kipróbált otthoni felhasználása és alkalmazás, pénztárca és környezetkímélő módon. Olcsó, hatékony és káros anyagoktól mentes kezelések.

A lombhullató fák - de különösen a gyümölcsfák - jóllehet a lombhullás óta nyugalmi állapotban vannak, egyáltalán nem érzéketlenek az időjárás szélsőségeivel szemben.

2020. május 15-től online megtekinthető a Szekeres Csaba által rendezett Hűség című dokumentumfilm, amely a 2019-es Ars Sacra Filmfesztiválon első helyezést ért el. A rendhagyó filmforgalmazással együtt az alkotók elindították Felejthetetlen Történetek elnevezésű projektjüket is: a film főszereplői által inspirálva egyedi történeteket gyűjtöttek azokról a személyekről, akik szerettüket, közeli hozzátartozójukat ápolják, ápolták.

Bár a járvány miatt be kellett zárnia a nyilvánosság előtt a kapuit a Hortobágyi Madárkórháznak, most online bejárhatóvá tették az egész kórházat és az összes röpdét, így virtuálisan az eddiginél is több helyre be lehet lépni.

Mivel az idősek nem vagy alig jutnak hozzá az információs társadalom vívmányaihoz, ez hozzájárul ahhoz, hogy továbbra is a társadalom peremén maradjanak. A nyugdíjasok nagy része nem jut hozzá az Internet nyújtotta egyre növekvő számú szolgáltatásához. Még nagyobb baj, hogy az idős emberek nagy része egyáltalán nem mutat érdeklődést a virtuális világ iránt, úgy látják, hogy az új technológiák "nem nekik valók", így csak erősítik saját kirekesztettségüket.

Internetes kiállításon lehet megnézni a Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeit.

Nemrégiben mutatták be a Duna Tv-n Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét, amely Szabó Magda azonos című regényének adaptációja. A számos nemzetközi díjat nyert film az idősödő szülő és a felnőtt gyermek konfliktusát, a túlféltést mutatja be. Azaz: hogyan ne segítsünk az időseknek. 

Szabó Gyuri bácsi tanácsa egybecseng az orvosi javallatokkal is, hiszen vírusfertőzésre nincsen gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk védekezőképességét erősítjük, és megpróbáljuk a szövődményes tüdőgyulladást elkerülni.

Hamarosan Európa-szerte elérhető lesz az unió támogatásával kifejlesztett és az idősek biztonságát elősegítő esésérzékelő eszköz. Európában a becslések szerint évente több mint 20 millió 65 évnél idősebb személy szenved balesetet elesés következtében.

Az alábbi tájékoztató segítséget ad a megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásában és felhasználásában az új koronavírus elleni védekezéshez.

A koronavírus miatt egyre több országban, köztük Magyarországon is korlátozzák a kulturális rendezvényeket, zárják be a múzeumokat, ezzel párhuzamosan pedig több tárlat elérhetővé válik online is. Emellett vannak olyan múzeumok, melyek kiállításait már régóta otthonról is megnézhetik az érdeklődők.

A mindennapi regenerációhoz elengedhetetlen a megfelelő nyugalmú és hosszúságú alvás. Az alvásminták ugyan az életkor előrehaladtával változnak, de ez nem csaphat át álmatlanságba. Ha megjelennek az alvászavarok, azokat minél előbb meg kell szüntetni.

Amikor valakit nem ér elég inger, nem állítja magát elegendő kihívás elé, az beteggé teheti az embert. Különösen időseknél fordul ez elő. A tünetegyüttest "bore-out"-nak nevezték el, az unalom angol kifejezése alapján, egyben az ismert kiégési szindrómára, a burn-out-ra utalva. A bore-outból könnyen depresszió is kialakulhat, és előfordulhat az is, hogy tévesen demenciának (elbutulásnak) diagnosztizálják.

Huszonegy hölgy lett papírral igazoltan szupernagyi, de mellettük egy úr is elvégezte az első kecskeméti hivatásos nagyszülő tanfolyamot. A vállalkozó kedvű nyugdíjasok hétfőn kapták meg bizonyítványukat, és – pótnagyit kereső családok, figyelem! – szeretnének mihamarabb munkába állni.

A mobil- és szenzortechnológiával kapcsolatos innovációk az idősgondozás területét is forradalmasíthatják.

Miért iratkozik be valaki 71 évesen - ötven évvel első diplomája megszerzése után - az egyetemre? Hogyan lehet 83 évesen teljesen új, a korábbinál jóval izgalmasabb életet kezdeni, vagy 89 évesen maratonra készülni? Cikkünkből kiderül.

A Kecskemét városa által támogatott CédrusNet program május elején hivatásos nagyszülő képzést indít, hogy felkészült, modern ismeretekkel rendelkező pótnagyik segíthessék a gyermekes családokat, melyek valamilyen oknál fogva nem támaszkodhatnak a nagyszülőkre. Azok az idősödők pedig, akiknek hiányzik az unoka, a család, a pótnagyi szerep által jövedelem kiegészítéshez, hasznosság élményhez jutnak, lehetőséget kapnak tudásuk, tapasztalataik átadására. Az idősödő társadalom kérdéseivel foglalkozó programban a város elismert szakembereinek közreműködésével közel 40 leendő hivatásos nagyszülő vehet részt a képzésben 2018 folyamán.