Belépés Regisztráció

Ne hagyd magad befolyásolni, avagy a plázázás előnyei hőség idején


Ne hagyd magad befolyásolni, avagy a plázázás előnyei hőség idején

Az időskor egy különleges és sajátos életszakasz, amelyet sokféleképpen meg lehet élni. A társadalom gyakran a nyugodt, otthoni élet ideáljával azonosítja, sőt: a nagy gondolkodók többsége is, évszázadokon keresztül azt javasolta, hogy az ember éljen ún. disengagement-életet, azaz szakadjon el minden kihívástól, külső veszélytől, maradjon otthon, a négy fal között.  Szerencsére az idősek nem hallgatnak erre, és egyre többen választják azt az aktívabb, közösségi életformát is, amely nem csak kulturális vagy edukációs programokban ölt testet, hanem szabadidős tevékenységekben is. Ilyen a közös bevásárlás szeretteinkkel vagy éppen barátainkkal. Bár kétségtelen, hogy a plázázásnak időskorban is megvannak a maga kihívásai és hátrányai, nem szabad figyelmen kívül hagynunk annak potenciális előnyeit sem.

Kezdjük a hátrányokkal!

Az idős emberek számára a hosszabb séták, a tömegben történő megfelelő mozgás, és a vásárlási terhek hosszú cipelése fizikailag megterhelő lehet. A zsúfolt környezet és a nagy forgalom fokozott biztonsági kockázatokat is jelenthet idősebb emberek számára, különösen azoknak, akiknek idősebb korra csökken a figyelőképességük vagy korlátozottak mozgásukban. Mindezek mellett az is elmondható, hogy a plázákban történő vásárlás, de akárcsak a csillogó-villogó üzletsorok látványa gyakran a spontán költekezést is ösztönzi, ami pénzügyi nehézségeket okozhat az idősebbeknek, különösen akkor, ha korlátozott a jövedelmük, szigorú háztartási rend szerint élnek.

Folytassuk az előnyökkel!

A plázák azonban olyan közösségi helyek is, ahol az emberek találkozhatnak barátaikkal, vagy más idős emberekkel, így megtartva társas kapcsolataikat, hatékonyan működtetve szociális életüket. A plázákban nem csak különféle színvonalú gyorséttermek, hanem hangulatos kávézók is vannak, ahol nyugodtan beszélgethetünk társainkkal. A bevásárlóközpontokban történő sétálás pedig lehetőséget ad a megfelelő tempójú fizikai aktivitásra, anélkül hogy az túlzott terhelést jelentene az idősebbek számára. Ráadásul ez egy olyan tevékenység, amely könnyen beilleszthető a mindennapi rutinba is. Megjegyzendő, hogy olyan konditermek is vannak, amelyeket az idősebbek is nyugodtan látogathatnak. 

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a plázák a forróságban kiváló „menedéket” nyújtanak a felhevült lakással szemben, légkondícionálásuk valóságos felfrissülést jelent. 

Számos bevásárlóközpont rendelkezik saját mozitermekkel, amelyekben ugyan nem mindig a legjobb színvonalú, de kétségkívül népszerű filmeket lehet megtekinteni. 

Akkor sincsen baj, ha az egyik kényelmes sarokba leülünk a laptopunkkal, sőt: számos plázában ingyenes wifivel segítik a vendégek internetezését.

Mindezeken túl, a bevásárlóközpontokban való vásárlás számos kényelmi szolgáltatást kínálhat az idősek számára, mint például az idősek mozgását megkönnyítő kerekesszékek bérlése vagy babakocsik kölcsönzése az unokák számára, a lift vagy éppen a mozgólépcső használata, vagy akár az elég sűrűn elhelyezett padok és egyéb ülőhelyek biztosítása azoknak, akiknek szükségük van pihenőre.

Összegezve az elmondottakat: bár a plázázásnak időskorban vannak kihívásai és potenciális veszélyei, azok nem szabad, hogy elfedjék annak számos előnyét és értékét. A bevásárlóközpontok olyan helyek, ahol az idősek szociális kapcsolatokat ápolhatnak, aktívan részt vehetnek a közösségben, és élvezhetik a szórakozás és vásárlás örömeit. Fontos azonban, hogy az idősek megfelelően fel legyenek készítve a plázázásra, és figyeljenek egészségükre és biztonságukra is. Tudatos vásárlóként csak azt vásárolják meg, amire tényleg szükségük van.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-04-30