Minden falat étel, melyet beviszel szervezetedbe, hozzáad vagy elvesz agyad működéséből. A rosszak – mint a cukor vagy transz-zsírsavak – mentálisan kimerültté és depresszívvé tehetnek, míg a helyes ételektől jobban vág az agyunk és pozitívabbá is varázsolnak minket. Bizonyos ételek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak olyan tápanyagokat, melyek védik és ápolják agyunk működését, valamint megfelelő tápanyagokkal látják el neurotranszmittereinket - agyunk kémiai hírvivő molekuláit –, ezáltal könnyebben tanulunk, javul a memóriánk, motiváltabbnak, nyugodtabbnak és boldogabbnak érezhetjük magunkat. Azon ételek, melyek magasak az agy megfelelő működéséhez esszenciális tápanyagokban, megóvják elménk számos mentális és degeneratív betegségtől. Ezeket nevezzük agyserkentő élelmiszereknek. Az első részben a halakról és a tojásokról beszélünk.
1. Halak
Nélkülözhetetlen a benne található omega-3 zsírsavak miatt
A hal okkal szerepel a lista elején. Kiemelkedően magas proteintartalma, mely hangulatunkért, dopamin- és szerotonintermelésünkért felelős. Agyunk mellett idegrendszerünknek is jót tesz, hisz nagyszerű B12 vitamin forrás, de ami miatt a hal került listánk első helyére, az a benne található omega-3 zsírsavaknak köszönhető. Sajnos az emberek 70%-a nem fogyaszt eleget ebből a tápanyagból és nem túlzás kijelenteni, hogy az omega-3 zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak az idegsejtek és az agysejtek membránjainak ápolásában, táplálásában, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk sem elhanyagolható. Ez azért lényeges, mert a krónikus gyulladások felelősek a depresszió, szorongás, ADHD és egyéb olyan degeneratív megbetegedések kialakulásáért, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór. Továbbá a hal bizonyított hangulatjavító élelmiszer is. Csökkenti a depresszió kialakulásának esélyeit. Például azokban az országokban, ahol különösen sok omega-3 zsírsavban gazdag halat fogyasztanak (Japán: 66 kg/fő/év, Izland: 102 kg/fő/év), a kevés napfény ellenére alacsony a szezonális depresszióban szenvedő lakosok száma. Amennyiben antidepresszánsokat szedsz, fogyassz hozzá halat is. Ezzel megnövelheted a gyógyszer hatékonyságát. A hal különösen lényeges DHA (docosahexén sav) forrás. A DHA elengedhetetlen strukturális komponense agyunknak, hiszen az omega-3 zsírsavak 97%-át ez teszi ki. Fontos megjegyezni, hogy nem minden halban találhatóak omega-3 zsírsavak. A zsírsavak Gráljában gazdag halak általában hideg vízben élnek, a hering, a lazac, a makréla és a szardínia tökéletes választás, viszont a konzerv tonhal, mely jelenleg a legközkedveltebb hal a piacon, omega-3 zsírsavtartalom szempontjából össze sem hasonlítható egy lazacfilével.
2. Tojások
Az egészséges memóriáért és a gördülékenyebben történő tanulásért
A tojás telis-tele van proteinnel, B12 vitaminnal és omega-3 zsírsavakkal. Magas a triptofán-tartalma, mely egy olyan aminosav, ami a ’’boldogság’’ molekulák létrejöttében játszik fontos szerepet.Található még benne kolin, vagyis egy olyan B-komplex tápanyag, melyből szervezetünknek sosem elég. A kolin az acetilkolin előfutára. Pozitív hatással van a memóriára és a tanulás folyamatának hatékonyságot is növeli. A megfelelő acetilkolinszint elengedhetetlen a memória egészséges működésében, segítségével gondolkodásunk gyorsabb lesz, valamint fókuszáltak maradunk az évek múlásával, és még az Alzheimer-kór kockázatát is csökkenti.
A kolin kapcsolatban áll egy másik fontos tápanyaggal is, a citokolinnal. A citokolin fellelhető a test minden sejtjében, de kifejezetten pervalens az agysejtekben. Serkenti az agy vérkeringését és a vércukor, vagyis az agy első számú üzemanyagának feldolgozásában is fontos szerepe van. Sokan hiszik azt, hogy a tojás koleszterintartalmából kifolyólag egészségtelen, ez viszont tévedés, az agynak nagy szüksége van koleszterinre. Testünk legzsírosabb szerve az agy – 60%-ban zsírból áll és szervezetünk koleszterinjének 25%-a itt található. Ahogy Dr. Datis Kharrazian - ’’Miért nem működik az agyam?’’ című könyvében is olvasható, agyunk megkezdi önmaga elfogyasztását, ha nem jut elég zsírhoz. Továbbá semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a tojások növelnék a szívbetegségek kockázatát egészséges embereknél. Sőt, a tojás képes a jó koleszterin (HDL) tartalma mellett még a rossz koleszterin (LDL) ártalmatlanná tételére is. Tehát ha eddig tévhitek miatt kerülted a tojást, ideje visszaépítened étrendedbe.