Belépés Regisztráció

Miért éppen Toszkána?


Miért éppen Toszkána?

A napsütötte Toszkána igazán jó úti cél 50 év felett. Idősbarát szállásaival, nyugodt atmoszférájával, varázslatos tájaival, kultúrájával fizikai, lelki, szellemi és spirituális feltöltődésre egyaránt alkalmas. Toszkána kisvárosai barátságos szeretettel, sok paddal, kényelmes családi éttermekkel fogadják az utazót. Az ott élő emberek pedig nagyon boldogok, ha néhány szót beszélünk a nyelvükön.

Utazás 50 év felett

Fizikai, lelki, szellemi és spirituális létezésünket, dimenzióinkat egyaránt kell szinten tartanunk, és lehetőség szerint fejlesztenünk. 50 év felett gyakorlatilag minden pillanatban ügyelnünk kell e négy dimenzió harmonikus működésére. nemcsak a mindennapokban, de utazásaink során is. 

Toszkána kiváló úticél az idősebb korosztály számára is

Toszkána Olaszország középnyugati részén, főleg a tengerparton, vagy annak közelében helyezkedik el, 23 millió négyzetkilométeren, kb. négymillió állandó lakossal. A 10 megyéből álló területen sajátos, békés, mediterrán klíma fogad minket, amely idősebb korban is jólesik az embernek. Gyakorlatilag soha nincs dermesztő hideg s bár a meleg évszakokban negyven fok is előfordul, mindig jön valahonnan egy kis kellemes szél. Toszkána kisvárosai barátságos szeretettel fogadják az utazót, sok paddal, kiülős trattoriákkal (családi éttermekkel), kedves emberekkel, akik nagyon boldogok, ha az ember néhány szót beszél a nyelvükön.

A tájegység legnagyobb városa: Firenze

Firenze, a reneszánsz fővárosa, amelyre a 14. és 16. század között valódi „influencer-városként” tekintettek a világ minden pontján. Firenze szabta meg a női divatot, az étkezési kultúrát, és innen áramlottak ki a kor legszebb és legnagyobb hatású műalkotásai. Ezek közül az idők folyamán sok „visszatért” Firenzébe, a hatalmas Uffizi-képtárba. Ha meg akarjuk ismerni a várost, célszerű legalább egy hetet a falai között tölteni, és bolyongani a kies utcákon, biztonságos sikátorokban. Érdemes kiváltani az úgynevezett Firenze kártyát (Firenze Card), amellyel sorállás nélkül lehet bejutni több múzeumba, a belváros legfontosabb épületeibe. A kártya 72 óráig érvényes. 

Toszkána igazi arca

Bármennyire is meglepő, Toszkána igazi arca nem Firenze. Ha repülővel utazunk, akkor eleve Pisában szállunk le, s ez a város sokkal jobban tükrözi a toszkán életet és természeti világot, mint Firenze. De milyen is az igazi toszkán város? Csupán pár tízezer lakosú, és nem egyszer a hegytetőre épült. Az ősi városmagban ott van a történelmi negyed, a legfontosabb középkori templomokkal, múzeumokkal, turistacsalogató pasticcheriákkal és gelateriákkal, ahol finomabbnál finomabb édességeket fogyaszthatunk. Hiszen Toszkána a fagylalt és a torta szülőhazája is! Utcáin hosszú órákat bolyonghatunk, közben megtapasztalhatjuk a „dolce far nienté”-t az „édes semmittevést”, ami főleg dél körül, szieszta idején jellemzi az olasz embert. Itt senki nem rohan, mindenki ráér, akár beszélgetni is. Ha angolul vagy németül szólunk, akkor is mindig akad, aki kedvesen és türelemmel útbaigazít. A kisebb városokban még el is kísérnek minket egy darabon. 

Toszkána igazi csodája akkor tárul fel az ember számára, ha megismer néhány kisvárost és kirándul a csodás természeti környezetben. Mindenképpen érdemes elmenni Luccába, Arezzóba, San Gimignanóba. Nem érdemes kihagyni a ma már Umbriához tartozó Assisit és Orvietót, illetve a toszkán Cortonát sem. Itt életünk spirituális dimenziója kap erőt és segítséget: végigjárhatjuk Assisi Szent Ferenc életének legfontosabb állomásait, megtekinthetjük a gigantikus méretű orvietói katedrálist, de felmászhatunk Cortona legmagasabb hegyére, megcsodálva az ott élt Szent Margitról elnevezett dómot is. 

Az élet paradicsoma: különleges atmoszféra, idősbarát szállások, remek konyha

Ha pihenni vágyunk, kényelmes és olcsó szállások fogadnak minket. A szállások nagyrésze idősbarát, a többemeletes épületekben mindig van lift, és minden szoba légkondicionált. A szálláshelyek nagyrésze minden reggel egy igazi olasz kávéval és könnyű reggelivel fogad, napközben pedig úgyis minden alkalommal máshol fogunk étkezni, hogy kipróbáljuk a mediterrán konyha tengeri és szárazföldi remekeit, némi toszkán borral kiegészítve.  

A kisebb toszkán városok előnye, hogy ritkán van tömeg. Sienában például csak a lovasversenyek idején. Az év további 50 hetében egyébként nyugodtan és békésen élhetjük át a középkori városi atmoszférát, amelyet a civilizáció csak annyiban változtatott meg, hogy a falakon – többnyire kívül! – áramvezetékek húzódnak és mindenhol van internet. 

Toszkánát sokan az élet paradicsomának mondják, és minden bizonnyal igazuk van. Mind a testnek, mind a léleknek, mind a szellemnek, mind a spiritualitásnak felüdülés. Ezért érdemes megismerni ezt a táratlan olasz vidéket idősebb korban is. Induljunk el autóval, nagyjából öt óra után Triesztben álljunk meg egy napra, s onnan menjünk tovább. Választhatjuk a repülőutat is, az úgynevezett fapados járatoknál lehet találni olcsóbb jegyeket. 

Éljük át a toszkán életérzést, kapjunk energiát a városoktól és a csodás tájtól. Megérdemeljük!

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

 

A cikk a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

Cimkék:
2023-06-28