Belépés Regisztráció

Idősbarát otthonok, IV. rész – A raktárhelységek (spájzok, kamrák)


Idősbarát otthonok, IV. rész – A raktárhelységek (spájzok, kamrák)

Nemcsak városaink és közintézményeink, de otthonunk is lehet „idősbarát” (age- friendly). Az idősbarát otthon legfontosabb jellemzője, hogy minden helysége biztonságos, működtetése gyors és hatékony, és a lehető legkevesebb fizikai igénybevétellel kell a mindennapi feladatainkat ellátni benne. Sorozatunkban végigvesszük a lakás legfontosabb helyiségei, felsorolván, hogy hogyan lehet ezeket idősbaráttá tennünk. Ezúttal a raktárhelyiségek kerülnek sorra. 

Akár lakótelepen, akár kertes házban élünk, mindenütt vannak kisebb-nagyobb raktár helyiség. Ezek másokkal közösen vagy csak általunk használtak lehetnek. A közös használatú helyiségekben minden generáció kapcsán az az általános szabály, hogy legyünk egymásra tekintettel, tartsuk magunkat a megegyezésekhez – ezzel kapcsolatban az idősbarát lakások vonatkozásában nincs más, különleges mondandó. Az általunk egyénileg (vagy csak a család által), raktározásra használt helységeknél azonban sokkal több feladatunk van az idősbarátság vonatkozásában is. 

Legelsőként is az, hogy a raktárba tett tárgyakról, eszközökről, nagyobb élelmiszerekről írjunk magunknak egy listát. Ez ma már, a számítógépek korában nem túl bonyolult és időigényes feladat: egy laptop excel táblázatába beírhatjuk, hogy mi van a nyárikonyhában, a spájzban, a pincében vagy esetleg a padláson – természetesen csak a legfontosabb dolgokat vegyük sorba, az apróságokkal nem érdemes foglalkoznunk. Egy ilyen lista rengeteg felesleges kereséstől szabadít meg minket, és élelmiszerek esetén még azt is elkerülhetjük, hogy egyes termékek vagy termékcsoportortok használat előtt megromlanak. 

Nagyon fontos a raktárhelységeknél a rendszerszerűség. Célszerű a hasonló tárgyakat egy helyre tenni, s így ha egy régi ruhát vagy gyerekjátékot keresünk, akkor pontosan tudjuk, hogy melyik helyiségbe kell bemennünk, s melyikbe nem érdemes még csak benyitnunk sem. Szintúgy nagyon fontos, hogy különös figyelemmel legyünk a vegyi anyagokra, s ezeket tároljuk teljesen külön azoktól az élelmiszerektől, amelyeket elfogyasztunk vagy a jövőben elfogyasztani szeretnénk, hiszen a hosszú tárolási időszakban a vegyi anyagok tartóedényei tönkremehetnek, s a gőzök és gázok kipárologhatnak. 

Sajnos azzal is kell számolnunk, hogy a padlásra nem fogunk mindig olyan gyorsan felmászni, a pincébe pedig nem fogunk olyan gyorsan leszaladni, ahogyan most tesszük. Ezért nagyon lényeges volna az, hogy a lakószint fölé és alá csak olyan dolgokat tegyünk, amelyeket ritkán vagy már egyáltalán nem használunk, de még valakinek esetleg szüksége lehet rájuk. Nagyon lényeges ezzel együtt a fel- és lejárók ellenőrzése is: stabilak-e a lépcsők, nem repedtek-e a létrafokok, stb. Ezek a fel- és lejárók ugyanis rendkívül balesetveszélyesek lehetnek, mivel rendkívül ritkán használjuk őket, s így nem egyszer későn fedezzük fel a tönkremenést. 

Általános szabály a raktárhelyiségekben az is, hogy megfelelő megvilágítást  kapjanak. A keresett tárgyakat szinte képtelenség megtalálni egy zseblámpával vagy a telefonunk fényével. Ilyenkor a balesetveszély is nagyobb, valamit magunkra ránthatunk, vagy beleléphetünk valamibe (általában is nagyon fontos, hogy az éles szélű tárgyakat gondosan csomagoljuk el). Fontos megértenünk, hogy a szemünk idősebb korban egészen biztosan nem javul, s ezért lehetséges, hogy amikor valamit eltettünk, még pontosan átláttuk a raktárt, ma viszont – több év múlva – már alig látjuk, hogy mi hol van. Ezért is lényeges a gondos és pontos megvilágítás, amely ne az említett módokon (az egyik kezünk lefoglalásával) történjen, mert akkor a tárgyak elhozása is nehézségekbe ütközik. A rögzített, kapcsolt fény a legjobb megoldás, de ha aggódunk attól, hogy esetleg a fényforrást bekapcsolva hagyjuk, lehet időzítőkapcsolót is beszerelni a raktárba, sőt: vannak mozgásérzékelős fénykapcsolók is. 

Szintén nagyon fontos a raktár kapcsán, hogy a felesleges dolgokat dobjuk ki. A lomtalanítások, a ruhagyűjtő konténerek és a hulladékudvarok elvileg erre vannak fenntartva. A kisebb tárgyakat pedig a kommunális konténerekbe vagy a szelektív gyűjtőkbe is tehetjük. Az időnként nagyon határozottan megtörténő szelekcióra azért van szükség, hogy egyrészt átlássuk a tárgyakat, másrészt pedig azért, mert a felhalmozás esetén az éppen raktározandó új és fontos tárgyak elhelyezésére már nem lesz lehetőségünk.

Az idősbarát raktárhelységek megkönnyítik az életünket, ha a fent leírt alapszabályokat betartjuk… ha nem, akkor újabb raktározási lehetőségeket kell keresnünk, mert minden addigi helyszínt kinövünk…

2024-02-02