Belépés Regisztráció

Vakáció? Nézzünk filmet az unokákkal!


Vakáció? Nézzünk filmet az unokákkal!

Vakáció? Nézzünk filmet az unokákkal! Ezúttal egy kedves és szerethető animációs filmet ajánlunk a nagyszülők figyelmébe. Kiváló időtöltés, ha azt a nyári vakációban együtt nézzük meg a kisebb, 6-7 éves unokákkal. Nem pusztán közös élményt ad, de általa kicsit átláthatunk a „generációs betonfalon” is, ebből pedig sokat tanulhatunk. 

A mozi szórakoztatva tanít – Hasznos időtöltés nyárra

Generációk egymással, egymás között 

Minden generáció – sőt, minden egyes ember számára - nagyon fontos, hogy élő kapcsolatban legyen az övétől eltérő társadalmi korcsoportokkal. A nyugati civilizáció ebben a tekintetben a 19. század során erősen eltávolodott a többi, tradicionális civilizációtól. Tudatosan, szisztematikusan számolta fel a nagycsaládot, amely a természetes, több évezredes intergenerációs alap színtér. Megszületett az individualista társadalom, ahol a tömegek elszakadtak a tradícióktól, így a hagyományos, többgenerációs nagycsaládtól is. A gyökértelen egyén vált meghatározóvá, aki ideje túlnyomó részében a vele azonos generációkkal él, tanul, dolgozik, és csak nagyon ritkán éli meg a generációk együttműködésének élményét. 

Minden generáció – sőt, minden egyes ember számára - nagyon fontos, hogy élő kapcsolatban legyen az övétől eltérő társadalmi korcsoportokkal. A nyugati civilizáció ebben a tekintetben a 19. század során erősen eltávolodott a többi, tradicionális civilizációtól. Tudatosan, szisztematikusan számolta fel a nagycsaládot, amely a természetes, több évezredes intergenerációs alap színtér.

Megszületett az individualista társadalom, ahol a tömegek elszakadtak a tradícióktól, így a hagyományos, többgenerációs nagycsaládtól is. A gyökértelen egyén vált meghatározóvá, aki ideje túlnyomó részében a vele azonos generációkkal él, tanul, dolgozik, és csak nagyon ritkán éli meg a generációk együttműködésének élményét.

Fel! – Élmény a nagyszülőnek és az unokának 

Ebben a társadalmi helyzetben minden olyan film, amely az egymástól tanulás és az egymásra támaszkodás fontosságát mutatja meg, alapvető jelentőséggel bír.  Kifejezetten ilyen a Fel! című animációs film, amely két Oscar-díjat is nyert (legjobb animációs film, legjobb filmzene). Bár a filmet 2009-ben mutatták be, mondanivalója ma is aktuális.  

Színes, kalandos, izgalmas mese álmokról és barátságról

A másfél órás animációs film egy színes, kalandos, izgalmas mese, amely egyszerre egy Philemon és Baucis történet, és egyszerre szolgál intergenerációs tanulságokkal. 

Az Amerikában élő Carl és Ellie kisgyermekkoruk óta ismerik, és szeretik egymást. Mindketten nagy rajongói egy bizarr világutazónak és felfedezőnek, akinek senki sem hiszi el, hogy Dél-Amerikában egzotikus állatokat látott. Nagy álmuk, hogy elutazzanak a Paradise-vízeséshez, ahol a felfedező, Charles Muntz a kutyáival él. Ezt a vágyukat felnőttként, házaspárként sem adják fel, de körülményeik soha nem engedik meg nekik a nagy utazást. 

Amikor Ellie idős korában meghal, az akkor 78 éves Carl úgy dönt, megvalósítja az álmot. Ebben új barátja, Russel segíti. A 10 év körüli, túlsúlya miatt igen magányos kiscserkészt a bizonyítási vágy fűti: cserkész-érdemérmeket halmoz. Már majdnem mindegyik megvan neki, kivéve egyet: azt, amelyiket az idősek segítéséért adják. Russel csatlakozik Carlhoz, és közösen valósítják meg az álmaikat. 

Fiatal és idős együtt valósítja meg álmát

Az idős Carl és a fiatal Russel rengeteg változatos, veszélyt rejtő és persze mesés kaland során jut el a Paradise-vízeséshez, ahol a már kissé bogaras, üldözési mániás felfedező él. Carl igazi barátra lel Russelben: megtapasztalják azt az alapvető igazságot, hogy közösen, egymást segítve még a lehetetlennek látszó célok is elérhetőek.

Így válik a film intergenerációs élménnyé, amely – valamennyi szakirodalom szerint – egyaránt fontos időseknek és fiataloknak is.  A Fel! című film által pedig átélhetővé, megtapasztalhatóvá válik. A gyönyörűen megrajzolt alakok, a szép környezet, a váratlan és izgalmas fordulatok teszik különlegessé és lebilincselővé. 

Nézzük meg az unokákkal! 

A filmet már 6-7 éves kortól jól megértik a gyerekek, ezért kiváló otthoni program lehet egy esős vagy éppen forró nyári napra. A mesés történet segítségével a kicsik belelátnak a nagymamák és nagypapák érdekes, de nem könnyű életébe. Megismerik, milyen hasznos is tud lenni az idősek tapasztalata. Közben pedig az idősebbek belelátnak a gyermekek félelmeibe, aggodalmaiba is, amelyekről csak ritkán beszélnek. Sőt, meglátják az is, hogy a mai gyerekek nemcsak a számítógép előtt ülnek naphosszat és unatkoznak, hanem igenis érdeklődnek a világ iránt. Sőt, akár embert próbáló feladatokra is rávehetők.

A közös élménnyel átláthatunk a generációs betonfalon, és ez lehetőséget teremt egymás még jobb, alaposabb megismerésére. Éljünk ezzel a lehetőséggel, s nézzük meg együtt ezt a kiváló filmet! A film a Videa videómegosztón érhető el.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

2023-06-30