Belépés Regisztráció

Önkéntes hálózat


Önkéntesek

Számunkra fontos, hogy hosszú távon is létrehozzunk egy olyan közösséget, ahol az önkéntes munka társadalmi értéke elismerésre talál és hasonló értékrendű emberek közösen tehetnek jó ügyek érdekében. Ha csatlakozik az Odaadó Önkéntes hálózatához, akkor az idősekkel kapcsolatos segítő projektjeinkről közvetlenül kap tájékoztatást, illetve egyéni profil létrehozásával személyesen is felveheti a kapcsolatot nyugdíjas felhasználóinkkal, civil szervezetekkel, önkormányzatokkal.

Közösségi szolgálat

Magyarországon 2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés egyik előfeltétele, hogy minden diák 50 órányi dokumentált közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányi évei során egy olyan szervezetnél, amellyel a jogszabályoknak megfelelően a középiskola együttműködési megállapodást kötött erre.

Portálunkon azoknak a szolgáltató szervezeteknek, amelyek erre jogosultak, lehetőségük van megjelölni, hogy fogadnak-e közösségi szolgálatot teljesítő fiatal önkénteseket.

A közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvényben foglaltak szerint lehet teljesíteni közösségi szolgálatot.

Részletek a törvényből (5. §)

(3) A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes közérdekű önkéntes tevékenységet 20 óra és 6 óra között nem végezhet.

(4) A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg

a) tanítási szünet ideje alatt a napi három órát és a heti tizenkét órát, b) tanítási időben a heti
hat órát és

ba) tanítási napon a napi két órát.

bb) tanítási napon kívül a napi három órát.

(5) A tizenhatodik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg a napi négy és fél órát és a heti tizennyolc órát.

(6) A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes részére a közérdekű önkéntes tevékenység befejezése és másnapi megkezdése között legalább tizennégy óra pihenőidőt kell biztosítani.