Manapság szinte minden csomagolt élelmiszeren találunk címkét, tele számokkal, rövidítésekkel és idegen kifejezésekkel. Nem mindig könnyű eligazodni közöttük, pedig idősebb korban különösen fontos, hogy tudatosan válasszunk olyan ételeket, amelyek támogatják egészségünket. Legyen szó vérnyomásról, vércukorról, emésztésről vagy a csontok épségéről – sok múlik azon, mi kerül a kosarunkba.
Ez a cikk abban segít, hogyan olvassuk és értelmezzük az élelmiszercímkéket, mire figyeljünk különösen 60 év felett, és hogyan kerülhetjük el a rejtett cukrokat, adalékanyagokat vagy a felesleges sót.
A rejtett cukrok sok élelmiszerben megbújhatnak, még a sós ízűekben is (például szószokban, öntetekben, pékárukban, levesporokban).
Nézzük meg a címkén a „szénhidrát – ebből cukor” sort.
Keressük a hozzáadott cukor nélküli termékeket, vagy azokat, amelyekben természetes cukrok találhatók (datolya, nádcukor, méz, gyümölcsből származó cukor).
Idős korban a túl sok só megemelheti a vérnyomást.
Figyeljünk az „alacsony nátriumtartalom” vagy „sómentes” jelölésekre.
100 grammonként 0,3 g só alatt alacsonynak, 1,5 g fölött pedig magasnak számít.
A telített zsírok (például pálmaolaj, állati eredetű zsiradékok) túlzott fogyasztása emeli a koleszterinszintet.
Részesítsük előnyben azokat a termékeket, amelyekben alacsony a „telített zsírsav” érték.
Jó jel, ha növényi olajjal, például extra szűz olívaolajjal készült az étel.
A megfelelő rostbevitel az idősebb szervezet számára kiemelten fontos az emésztés és a vércukorszint szabályozása érdekében.
100 grammonként 3 g rost már jónak, 6 g felett pedig kifejezetten magas.
Ne feledjük: a rostban gazdag ételek mellé mindig elegendő folyadékot fogyasszunk, hogy elkerüljük a székrekedést.
Az adalékanyagokat mindig érdemes ellenőrizni, főleg az időskori érzékenyebb emésztés miatt.
Ha lehet, kerüljük a mesterséges színezékeket, ízfokozókat és tartósítószereket.
Rövid lejáratú, friss termékek (például nyers húsok, tejtermékek, pékáruk) esetén ellenőrizzük:
még fogyaszthatók-e,
a tárolási javaslatokat is vegyük figyelembe, és a hűtést igénylő termékeket mielőbb tegyük a hűtőbe.
Általános szabály: minél kevesebb és ismertebb összetevőből áll a termék, annál természetesebb és jobb.
Az első néhány összetevő szerepel a legnagyobb mennyiségben.
Ha ezek között cukor vagy finomított fehér liszt szerepel, érdemes másik, jobb összetételű terméket választani, hiszen ezek nem tartalmaznak vitaminokat, rostot vagy tápanyagokat, gyakorlatilag üres kalóriát jelentenek.
Vigyünk szemüveget vagy nagyítót a kisbetűs címkékhez.
Vásároljunk inkább kevesebb, de jobb minőségű, természetesebb alapanyagot.
Ha bizonytalanok vagyunk, válasszunk olyan termékeket, amelyeken „bio”, „hozzáadott cukor nélkül”, „rostban gazdag”, „csökkentett sótartalom” felirat szerepel.
Ne csak az akciós árakat nézzük – az egészség többet ér!
Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője