Belépés Regisztráció

Agymanók 2. – avagy mit tegyünk kamaszodó unokánkkal? - Unoka-nagyi közös élmény a moziban


Agymanók 2. – avagy mit tegyünk kamaszodó unokánkkal? - Unoka-nagyi közös élmény a moziban

A nyári szünet beköszöntével az egyik legjobb közös szórakozás a közös mozizás a hűtött plázákban, a kényelmes székeken ülve. Ha unokáinkkal megyünk, olyan filmet érdemes választani, ami róluk is szól, de nekünk is tetszik – s utána jó alaposan meg tudjuk beszélni. Az Agymanók 2. garantáltan ilyen.

Az Agymanók 1. (eredeti cím: Inside Out) egy 2015-ben bemutatott amerikai animációs filmvígjáték-kalandfilm, amelyet a Walt Disney forgalmazott, így a képei tökéletesek, életszerűek, s a film garantáltan izgalmas és kalandos volt. A fordulatos történet egy kislány (Riley) agyában játszódott, akit az érzelmeit megtestesítő kis figurák segítettek mindennapi élete során: a döntések tehát mindig a kislány döntései voltak, de az érzelmek szerették volna kordában tartani a gyermeket, s ez többnyire sikerült is. A kis figurák, manók mindegyike érdekes és többnyire szimpatikus alak volt: Majré, Derű, Bánat, Harag és Undor, mind-mind karakteres, a nevükben rejlő érzelmeket megtestesítő alakok voltak, akik hatásuk alatt tartották a kislányt, s közben megszüntették a rossz emlékeket (ezeket egy-egy golyó formában a felejtés vízeibe lőtték ki). 

Az Agymanók 2. az előző folytatásaként 2024 júniusában került a mozikba (továbbra is a Walt Disney támogatásával), s itt már egy tizenhárom éves kamasz lányként látjuk viszont Riley-t, aki új iskolába kerül, s közben egy helyi jégkorongcsapat is kiválasztja, így ebben a teljesen új világban kell megfelelnie, s ki kell alakítania a viszonyát az otthonmaradó családjával és barátnőivel. Az új helyzet hatására meg is jelennek az új, immár kamaszos alakok az agyában: leginkább Feszkó (mennyire látjuk is ezt kamaszainkon!), aki mindent bonyolulttá tesz, de ott lesz Irigység, Uncsi és Ciki is, kamaszkorunk állandó velejárói. Riley a felfokozott, feszült idegállapotban nagy küzdelmet folytat azért, hogy új környezetének megfeleljen, és inkább hallgat az új manók szavára, mint a régiekre, míg az újak Feszkó vezetésével a régieket el is űzik a központból. Végül azonban Riley rájön, hogy az új környezetben is csak annyira kell megfelelnie, hogy ne hagyja el személyisége alapértékeit, leginkább a derűt (és az őt megtestesítő, nagyon kedves, Derű nevű agymanót), így kiegyensúlyozott marad, s barátai is ottmaradnak mellette. 

A szép történet elsősorban a gyönyörködtetés és az egészen remek magyar szinkron élvezete mellett arra is alkalmas, hogy a film után alaposabban beszélgessünk unokánkkal: milyen nehézségek és problémák adódnak kamaszkorban (például azzal, hogy új érzelmek jelennek meg a fiatal lélekben, avagy éppen azzal, hogy új iskolába kerülnek), s ezzel hogyan lehet megküzdeni, s mi ezt, annak idején, amikor kamaszok voltunk, hogyan éltük meg. Természetesen arra is vigyáznunk kell, hogy csak akkor beszéljünk velük erről, ha ehhez éppen kedvük van. Még jobb, ha ők kérik, mert hiába minden jó és hasznos tanács, ha unokáink nem kíváncsiak erre, vagy nincs idejük ránk. A megfelelő pillanat megtalálása viszont csodát tehet, ezek a pillanatok a közös élmény után jobban adódnak, és talán türelmesebben is meghallgatnak minket – Feszkó kicsit később kezd el működni bennük...

Mindezek okán ajánlom szeretettel az Agymanók 2. című filmet, amely nagyon népszerű, így várhatóan több hétig elérhető lesz a magyar mozik műsorán is, később pedig bizonyára különféle videómegosztó oldalakon.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-07-04