Belépés Regisztráció

Aki jól eszik – jól alszik


Aki jól eszik – jól alszik

Ahogy telnek az évek, sokan tapasztalják, hogy az alvás már nem olyan mély és pihentető, mint korábban. Gyakoribbá válnak az éjszakai felébredések, és nehezebben megy az elalvás. Az időskori alvásminőséget – számos egyéb tényező mellett – nagyban befolyásolja a táplálkozás is.

 

Az öregedéssel az alvás természetes módon sekélyebbé válik, és gyakrabban szakadhat meg. A megfelelő étrend azonban segíthet abban, hogy az éjszakai pihenés zavartalanabb legyen, és kipihenten induljon a reggel.


Az alvást támogató vacsora

A nyugodt alvás szempontjából a vacsora a legfontosabb étkezés, hiszen ez áll legközelebb az alvásidőhöz.
Néhány egyszerű szabály betartásával sokat tehetünk a pihentető alvásért:

  • Ne együnk túl későn! A késő esti étkezés megzavarhatja az emésztést, megemelheti a vércukorszintet, és nyugtalanabb alváshoz vezethet.

  • Kerüljük a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, mert megterhelik az emésztőrendszert.

  • A vacsora időpontja legyen legalább 2–3 órával lefekvés előtt, hogy a szervezetnek legyen ideje megemészteni az ételt.

  • Válasszunk könnyű fogásokat: zöldségleves, párolt hal, rizs, joghurt – ezek nemcsak könnyen emészthetők, hanem segíthetik is az elalvást.

  • Kerüljük a túl sós vagy túl fűszeres ételeket – a só fokozza a szomjúságot, a fűszerek pedig gyomorégést okozhatnak, ami megzavarhatja az éjszakai pihenést.


Élénkítő italok – csak délig!

Koffeint, kólát, energiaitalokat, fekete- és zöld teákat, valamint alkoholt ne fogyasszunk késő délutántól.
Ezek az italok az idegrendszerre hatnak, és még órákkal a fogyasztás után is ébren tarthatják a szervezetet.

Fontos tudni, hogy bár az alkohol kezdetben álmosít, rontja az alvás minőségét, felszínesebb alvást és gyakoribb ébredéseket okoz.


Okos folyadékbevitel

Napközben figyeljünk a bőséges vízfogyasztásra, mert a kiszáradás is ronthatja az alvás minőségét.
Este viszont érdemes mérsékelni a folyadékbevitelt, hogy az éjszakai pihenést ne zavarják meg a gyakori mosdólátogatások.


Alvást segítő ételek

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek természetes módon támogatják az elalvást. Ezek triptofánt, magnéziumot és B6-vitamint tartalmaznak – olyan tápanyagokat, amelyek elősegítik a melatonin és a szerotonin termelődését, így javítják az alvás minőségét.

Ilyenek például:

  • tej, joghurt, túró,

  • banán, zabpehely,

  • főtt tojás, dió, mandula,

  • teljes kiőrlésű kenyér.


A kiegyensúlyozott étrend tehát nemcsak a test egészségének, hanem a nyugodt éjszakai pihenésnek is alapfeltétele.
Ha odafigyelünk arra, mikor és mit eszünk, az alvás is pihentetőbb, az ébredés pedig frissebb lesz.

 

Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője

2025-06-12