Belépés Regisztráció

Katinka: Iron Lady-től a „Byron” Lady-ig


Katinka: Iron Lady-től a „Byron” Lady-ig

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónő életét és sorstörténetét bemutató, egészestés magyar mozifilm minden korosztály számára érdekes. Természetesen gerontológiai kutatóként felmerült bennem a kérdés: mit tud az érdekességen túl adni a film az idősebb, ötven év feletti korosztálynak? Nekik adhat-e mondjuk inspirációt, vagy nyújthat-e támaszt, s ha igen, pontosan mit?

Ha Hosszú Katinka Bajáról induló és egyelőre Szentendrén, a családalapításban bevégződő, kiválóan fényképezett, jól összevágott, archív VHS- és videófelvételekkel hitelesített, szép történetét, dokumentumfilmjét figyeljük, az első benyomásunk az lehet, hogy egy teljes életet látunk. Egy kerek, egész életet annak mélységeivel és magasságaival egyaránt. Ez már önmagában informatív és inspiratív lehet az idősebb korosztály számára is, hiszen rámutat arra a minden korban és időben működő alapigazságra, hogy nincsen olyan élet, amelyben örökké csak a napos oldalon élünk. Számolnunk kell az árnyoldalakkal, kudarcokkal, zsákutcákkal is, s meg kell tanulnunk ezeket megfelelően kezelni. 

Nincsen olyan élet, amelyben örökké csak a napos oldalon élünk

Az idősebb, 50 feletti korosztálynak informatív lehet a 2016-os nagy hármas olimpiai győzelem utáni rész is. A film zárószegmenséből világosan kiderül egy biológiai és gerontológiai alapigazság: életünk során egyszer csak elérünk fizikai és szellemi értelemben egy akmét (csúcsszakaszt), s ezek után egy lassú romlás következik, amelynek ütemét azonban erősen befolyásolhatjuk, lassíthatjuk.

Nem tudni, hogy a magyar Iron Ladynél ez az akmé ilyen gyorsan véget ért volna akkor is, ha együtt marad Shane Tusuppal. Az azonban valószínűsíthető, hogy 7-8 évnél tovább akkor sem tartott volna. Egyszerűen azért, mert ebben a sportágban nincsenek 40 év feletti bajnokok.

Hosszú Katinka -  Tusup nélkül - az akmé utáni szakaszban még több mint 5 évig a csúcson és a csúcs közelében volt. Nem egy világversenyt megnyert, és értékes helyezéseket szerzett. De már nem tudott és nem is akart annyira „felpörögni”, mint amikor minden erejét és koncentrációját fanatikusan egy célra irányította: a győzelemre. 

Az Iron Ladynél inka fizikai és szellemi akméja kétségkívül – s ezt a film is pontosan megerősíti – 2016 körül volt. Utána figyelme egyre inkább az élet más dimenzióira, örömforrásaira, értékeire irányult, így lelkileg már túllépett sportolói akméján. Nem is meglepő, hiszen célját – az olimpiai bajnokságot – már háromszorosan elérte. Rájött, hogy nem lehet és nem is elégedetlen, és életét immár kitölti az, ami egy ember számára talán fontosabb is, mint a sportsiker. Hogy mi az? Amit egy másik nagy úszóbajnokunk, Egerszegi Krisztina még Katinkánál is fiatalabb korban választott: a szerelem. A boldog párkapcsolat egy olyan ember oldalán, aki nemcsak sportolóként, hanem emberként és nőként is tiszteli őt.

Hosszú Katinka a vele lélekben és észjárásban nagyon hasonló emberrel találta meg a közös nyelvet és a boldogságot. Erről a párkapcsolatról pedig hitelesen és gyönyörűen tud beszélni a film végén, költőket meghazudtoló szépséggel és pontossággal. Ezért használtam a „Byron” Lady kifejezést. 

Hosszú Katinka példája a reális élet példája

A reális életé, amelyre mindannyian számíthatunk: el kell fogadnunk, hogy életünk fizikai és szellemi teljesítményei az ageing (öregedés) folyamatában szükségképpen erősen korlátosak. Ezért nyitnunk kell a minket szerető, segítő és támogató környezet felé, velük megélni a lelki csúcspontokat. Ugyanis a lelki akmé természete más, mint a fizikai és szellemi akméé. Akár életünk utolsó éveiben is megélhetünk lelki csúcspontokat és szakaszokat, itt nincsen szigorú időtörvény.

A fizikai és szellemi csúcs után az ember a lelki akmékban még nagyon sokat adhat azoknak, akik szeretik és támogatják őt: egy másik, emberibb élet kezdődik, amelynek ritmusa ugyan lassabb, de gondosabb, figyelmesebb, szeretetteljesebb a fizikai és szellemi akmé gyors és intenzív időszakánál.

A sok harcon és megpróbáltatáson keresztül vivő Katinka című film elsősorban erre inspirál és tanít minket: kövessük gondolatait, s törekedjünk a lelki boldogságra is életünk minden szakaszában, hiszen ez a legfontosabb!

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

 

A cikk a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.

2023-05-18