Belépés Regisztráció

Klímatudatosság idősebb korban


Klímatudatosság idősebb korban

Az ember okozta, nem természetes éghajlat- és időjárásváltozások egyre sürgetőbb kihívások elé állítják az egész világot, benne Magyarországot is. Nem kérdés, hogy  –  ugyan a fanatikus és az embereket mindennap rémisztgető mozgalmakhoz semmiképpen sem csatlakozva, de  –  mindannyiunk felelőssége részt venni valamiképpen a klíma védelmében, a talán korántsem olyan rémísztó, de mindenképpen számos problémát okozó globális felmelegedés lassításában. Az idősebbekre is fontos szerep hárulhat ebben a folyamatban, hiszen élettapasztalatuk és bölcsességük (a gerontológia szakszavával: krisztallizált intelligenciájuk) révén képesek az átlagnál jobban is hozzájárulni a fenntartható jövő kialakításához, az élhető világ megtartásához. Az alábbiakban néhány egyszerű, ugyanakkor hatékony módszert mutatunk be, amelyekkel az idősek is tehetnek a klíma védelméért.

Az energiatakarékosság a mindennapi életben: Az idősek otthonaiban is kiemelten fontos az energiahatékonyság. Korszerűbb, energiahatékony és ezáltal olcsóbb elektromos berendezéseket használhatnak, és odafigyelhetnek a felesleges energiapazarlás elkerülésére. A világításban használjanak energiatakarékos (pl. LED) izzókat, és ne hagyják feleslegesen égve a lámpákat vagy elektromos készülékeket, leellenőrizve az alapbekapcsolásokat is. Amennyiben lehetséges, és az anyagi keretek is megengedik, érdemes a megújuló energiaforrásokat is bevonni otthonunk energiaellátásába.

Fenntartható közlekedés: Az idősek is választhatnak fenntarthatóbb közlekedési módokat, például a tömegközlekedést, a közös autóhasználatot, vagy – ha egészségünk engedi – a kerékpározást. Sokan javasolják az elektromos autók használatát is, ehelyett azonban a magas vételi árak miatt az látszik reálisnak, hogy az ember egy kisfogyasztású, kényelmes autót vásárol, s azzal közlekedik, ha ez mindenképpen elkerülhetetlen. 

Fenntartható vásárlás: Nemcsak a fiatalabbaknak, de az idősebbeknek is időseknek is lehetőségük van tudatosabban vásárolni (a „tudatos vásárlásról idősebb korban”-témában ezen az oldalon egy sorozatunk is volt). Fontos, hogy az idősebbek is támogassák a helyi és nemzeti termékeket, és kerüljék a felesleges csomagolást. Vásárláskor – a fertőzések elkerülése érdekében is! – célszerű saját szövetszatyorral vagy még inkább kosárral mennünk, és abba helyezni a megvásárlandó termékeket. Így nemcsak a saját egészségüket óvjuk, de a környezetvédelemhez is hozzájárulunk azzal, hogy nem használunk felesleges műanyagtermékeket.

Kertészkedés és komposztálás: Az idősek gyakran élvezik a kertészkedést, s a gerontológusok szeretettel ajánlják is az ilyen irányú tevékenységeket. Egy kisebb kert vagy akár csak egy terasz vagy balkon is lehetőséget teremt a környezettudatosabb életre: akár saját zöldségek termesztésére is, ami nemcsak egészséges, de csökkenti a hosszú szállítási távolságok miatti környezetterhelést is. Amennyiben kerti munkát végzünk, a komposztálás jó lehetőség a kerti hulladékok újrahasznosítására.

Oktatás, érzékenyítés és tudatformálás: Az időseknek is szerepet kell vállalniuk a klímatudatosság terjesztésében. Beszéljenek családtagjaikkal, barátaikkal a fenntarthatóságról, és osszák meg tapasztalataikat. Ezenkívül részt vehetnek helyi közösségi rendezvényeken, ahol információkat oszthatnak meg és tanulhatnak másoktól is. Itt jelzem, hogy az általam vezetett idősképzési rendszerekben nem egy szenior hallgatónk a szenior képzések során tanárrá is válik: előadásokat tart a környezetvédelem különféle érdekes és hasznos területeiről korosztályának. 

Fontos hangsúlyozni: az idősebbek klímatudatossága nemcsak az ő jelenükre, hanem a következő generációk jövőjére is erős hatással van. A környezet- és klímavédelem iránti elkötelezettségüket összehangolva a fiatalabb generációkkal, közösen hozhatnak létre egy fenntarthatóbb és egészségesebb bolygót.

Dr. Jászberényi József

2024-01-02