Belépés Regisztráció

A hat legfontosabb vitamin áprilisban a szenior korosztály számára


A hat legfontosabb vitamin áprilisban a szenior korosztály számára

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy testünk hozzájusson a szükséges vitaminokhoz, illetve ásványi anyagokhoz. Mivel a szervezet előállítani nem tudja, a táplálkozás során visszük be ezeket. De a legnagyobb igyekezet mellett, a legváltozatosabb étrenddel sem jutunk elegendő vitaminhoz, ezért pótolni kell. Igen ám, de mivel? Vitamin igényünket befolyásolja a korunk, az évszakok és a betegségek. Hogy szervezetünkben miből van hiány, a vérképünk mutatja meg a legpontosabban. De hogy a szenior korosztály számára általánosan tavasszal milyen vitaminokra van szüksége, ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

1. Kalcium: a korral sajnos több ásványi anyagot veszíthetünk, mint amennyit képes felszívni a szervezetünk. Emiatt a csontok könnyebben törhetnek (csontritkulás – osteoporosis), különösen a menopauza után levő nőknél. A kalcium segíti az izmok, idegek, sejtek, vérerek megfelelő működését. Az időseknek, pontosabban az 50 feletti nőknek és a 70 felett férfiaknak 20 százalékkal több kalciumot kell fogyasztaniuk, mint más felnőtteknek. A kalciumban gazdag ételeket érdemes beépíteni az étrendbe. A tej, joghurt és sajt a legtöbb háztartásban jelen van. Kiváló kalciumforrás még: lazac, ricotta, chia-mag, szardínia, mandula, leveles zöldségek, narancslé. aszalt füge, tofu, zabpehely.

2. B-12 vitamin: ez a vitamin segíti a vér- és idegsejtek előállítását. Természetes úton csak állati élelmiszerekből jutunk hozzájuk, például hús, hal, tojás és tejtermék által. Sokan elegendő B-12 vitamint fogyasztanak, ám ahogy idősebbek leszünk, sajnos előfordulhat, hogy a kialakuló atrófiás gastritis miatt a test nehezebben szívja ezt fel az ételekből. B-12-vel dúsított élelmiszerekből, étrend-kiegészítőkből és injekciókból is bevihetjük a szervezet számára a megfelelő mennyiséget.

3. D-vitamin: a szervezetnek szüksége van erre a vitaminra a kalcium felszívásához. Egyszerre érdemes szedni őket, hogy megelőzzük a csontritkulást. A D-vitamin segít az izmok, idegek, az immunrendszer jobb működésében. Sokan a napfényből szerzik be ezt a fontos vitamint, ám itt is fennáll egy probléma: az idősek esetében a kor előrehaladtával csökken a szervezet képessége, hogy D-vitaminná alakítsa a napsugarakat.

4. B6-vitamin: a test arra használja ezt a vitamint, hogy energiát termeljen. Segít a babák agyának növekedésében is. Az idősek különösen igénylik a B6-ot – már csak azért is, mert tanulmányok szerint van összefüggés a magas B6-vitamin szint és a jobb memória között. Ugyanakkor valószínűleg nem javítja a mentális képességeket demencia esetén. A B6-vitamin kitűnő forrása az olcsó és könnyen elérhető csicseriborsó, valamint a zsíros hal és a máj.

5. Magnézium: ez az ásványi anyag azért előnyös, mert segít a testnek fehérjét és csontot előállítani, valamint a vércukrot is stabilan tartja. Dióból, magvakból, leveles zöldségekből hozzájuthatunk. Az idősek jellemzően kevesebbet fogyasztanak belőle. Sok esetben emésztési gondokkal küzdenek vagy olyan gyógyszert szednek, mely gátolja a magnézium megfelelő felszívódását.

6. Probiotikumok: ezek a barátságos baktériumok jót tesznek a gyomornak. A dúsított ételekből, mint például joghurt, savanyú káposzta, hozzájuthatunk. Segít az emésztési problémákon, a hasmenésen, az irritábilis bél szindrómán, de allergiák ellen is védhet. A probiotikumok biztonságosak, ha egészségesek vagyunk – de nem árt konzultálni orvosunkkal, ha bármilyen egészségügyi gondunk van vagy meggyengült az immunrendszerünk. 

2024-04-17