Belépés Regisztráció

A fogmosás mellett a táplálkozással is tehetünk fogaink egészségéért


A fogmosás mellett a táplálkozással is tehetünk fogaink egészségéért

Egy szép mosoly mindenkit vonzóbbá tesz, de nem csak esztétikailag fontos, hogy fogaink egészségesek legyenek. A fogazatnak kiemelkedő szerepe van táplálkozásunkban is.

Mint tudjuk, az emésztés már a szájban elkezdődik. A falatot fogainkkal rágjuk meg, ezáltal apró részekre daraboljuk, így a nyállal elkeveredve az abban lévő emésztőenzimek már a szájüregben megkezdik munkájukat, az ételben lévő keményítők egy részének lebontását. 

Időskorban a fogszuvasodás könnyebben kialakul a fogak elhasználódása és a fogíny visszahúzódása miatt. További nehézségeket okozhatnak étkezés során az ínysorvadás miatt bekövetkező fogveszteség, a fogínybetegségek, valamint a csökkent nyáltermelődés miatt kialakuló szájszárazság, illetve az izmok renyhülése következtében létrejövő esetleges nyelési nehézségek.

A fogápolás legfontosabb alapszabályai:

 • Minden nap, legalább kétszer, ébredést követően, illetve lefekvés előtt alaposan mossuk meg fogainkat. Érdemes fogkefét ragadni azután is, hogy az ebédünket elfogyasztottuk, kivéve, ha az magas savtartalmú étel volt. Ilyen esetekben inkább várjunk fél órát, hiszen ezek a falatok egy időre meggyengítik a fogzománcot.
 • Naponta használjunk fogselymet a fogak között, hogy megszabaduljunk a bent rekedt ételmaradékoktól, amiket fogmosással nem tudunk eltávolítani.
 • Évente legalább egyszer látogassunk el szájüregi szűrővizsgálatra, és amennyiben akut fogfájást, vagy egyéb szájüregi panaszt tapasztalunk, haladéktalanul keressük fel fogorvosunkat.
 • A kihullott fogak pótlásáról mielőbb gondoskodjunk a megfelelő rágás érdekében.
 • Érzékeny, vérző íny esetén válasszunk speciális fogkrémet, valamint kíméletes, puhább sörtéjű fogkefét.

 

Amit a táplálkozással tehetünk fogaink egészsége érdekében:

 • Amennyire lehetséges, kerüljük el a cukrot és a cukros ételeket. 
 • Étkezések után öblítsük ki a szájat egy kis vízzel, esetleg mossunk fogat evés után körülbelül fél órával.
 • Fogyasszunk magas fehérje, A-, D-, C-vitamin és kalcium tartalmú ételeket: tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat.
 • Kerüljük el a nassolást. A napi három főétkezés mellé beiktathatunk két kisétkezést (tízórai, uzsonna). Az étkezések között igyekezzünk kizárólag vizet fogyasztani, esetleg ízesítetlen gyógynövényteát. Így elegendő időt hagyunk arra, hogy a szájban visszaálljon a megfelelő pH-érték, mely megvédi fogainkat a szuvasodástól.
 • Fogyasszunk megfelelő mennyiségű (2-2,5 liter) folyadékot a nap folyamán, kerüljük el a magas cukortartalmú üdítőket, ugyanis a cukor a különböző lepedékekkel együtt megtapad a fogak felszínén és a baktériumokkal savas közeget képezve roncsolja, marja a fogzománcot.
 • A nyálnak rendkívül fontos szerepe van fogaink védelmében. A nyál képes lemosni a fogakról a lerakódott lepedéket, így tisztítva meg a felületüket. Mindemellett a szájnedvben lévő magnézium, foszfor és kalcium szintén fontos szerepet játszanak a fogak egészségében. Együnk rendszeresen nyálképző összetevőket tartalmazó nyersanyagokat: ilyenek a saláták, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák.

 

Fogaink rendszeres és gondos ápolásával hosszú távon megőrizhetjük fogaink egészségét, valamint megelőzhetjük a fogbetegségek kialakulását.

 

Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-04-08