Egy szép mosoly mindenkit vonzóbbá tesz, de nem csak esztétikailag fontos, hogy fogaink egészségesek legyenek. A fogazatnak kiemelkedő szerepe van táplálkozásunkban is.
Mint tudjuk, az emésztés már a szájban elkezdődik. A falatot fogainkkal rágjuk meg, ezáltal apró részekre daraboljuk, így a nyállal elkeveredve az abban lévő emésztőenzimek már a szájüregben megkezdik munkájukat, az ételben lévő keményítők egy részének lebontását.
Időskorban a fogszuvasodás könnyebben kialakul a fogak elhasználódása és a fogíny visszahúzódása miatt. További nehézségeket okozhatnak étkezés során az ínysorvadás miatt bekövetkező fogveszteség, a fogínybetegségek, valamint a csökkent nyáltermelődés miatt kialakuló szájszárazság, illetve az izmok renyhülése következtében létrejövő esetleges nyelési nehézségek.
A fogápolás legfontosabb alapszabályai:
Amit a táplálkozással tehetünk fogaink egészsége érdekében:
Fogaink rendszeres és gondos ápolásával hosszú távon megőrizhetjük fogaink egészségét, valamint megelőzhetjük a fogbetegségek kialakulását.
Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője